PAPPGRÜNDER: Bernt Rognlien med to pappkartonger spylevæske i armkroken.
PAPPGRÜNDER: Bernt Rognlien med to pappkartonger spylevæske i armkroken.

Skal redusere plastbruken:

Dropper plast med spylevæske på melkekartong

I 13 år hadde Bernt Rognlien drevet bensinstasjon og solgt spylevæske i plastkanner. En morgen ved frokostbordet med juicekartongen i hånden, kom idéen som skal spare tonnevis med plastavfall.

Publisert

Rene frontruter kommer med en miljøpris.

Bensinstasjoneier Bernt Rognlien på Kløfta registrerte den beskjedne resirkuleringen av plastkanner og plastposer med spylevæske, kontrollmålte vekta på en tom plastkanne og begynte å regne.

Da han fikk ideen om at pappkartong av samme type som vi bruker til juice og melk kunne gjøre nytten, gikk han rett i garasjen for å teste.

Halvannet år og noen tusen arbeidstimer senere er produktet i butikkene:

Ferdigblandet spylevæske på to-liters kartonger med skrukork.

Helt tilfeldig

– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg kom på dette. Det har vært en skikkelig reise, men jeg føler at vi alle har et ansvar for å redusere mengden plast vi bruker og mengden plast som kommer på avveie. Når vi kan klare å skape et alternativ som er mer bærekraftig her i Norge er det ekstra gøy. Det å kjøpe spylervæske på papp istedenfor plast burde være en av de enkleste måtene å gjøre en liten innsats for miljøet på, sier han.

Rognlien konstaterte at plasten i kannene er tykk. Den resirkuleres i en viss grad, mens hans egen empiri fra tiden på Shell-stasjonen på Kløfta var at de stadig mer populære 3-litersposene gjenvinnes langt sjeldnere.

680 tonn plast

I Rognliens regnestykke representerer én kartong en besparelse på 50 gram plast – og 300 gram CO2.

Gitt et snittforbruk på åtte liter med spylervæske pr bil tilsvarer det 680 tonn med plast årlig, bare i Norge.

– Det er enorme mengder plast, som burde være helt unødvendig, sier Bernt Rognlien.

Nå har han fått distribusjonsavtale med Norgesgruppen og enkelte bilforhandlere, og selger åtte liter (fire kartonger) til rett under hundrelappen.