UTENFOR ALLFARVEI: Dette er også Kanariøyene, med bratte fjell og en vill og uberørt kyststripe fjernt fra solstoler og strandløver.
Biltur på Kanariøyene:
Opplev en helt annen side av Kanariøyene
GRAN CANARIA (Motor): Det er ingen grunn til å ligge på solsengen hele ferien. Sett deg i bilen og opplev overraskende vill natur, store kontraster og små, sjarmerende landsbyer på Gran Canaria, Tenerife eller La Gomera.
Den første gangen vi reiste til Kanariøyene dro vi til Gran Canaria for å gå i fjellene – og ble helt betatt. Vi ble rett og slett forelsket, så hvorfor dra et annet sted når vi trives så godt, ler Pål Gjerden.
Han og kona Emma Arthur har vært på Kanariøyene flere enn 20 ganger og krysset mange av øyene både til fots og i bil.
For det som startet som en fottur er blitt til forlaget Frifot som gir ut guidebøker med tips om både bil- og fotturer.
Kjærligheten til Kanariøyene deler de med mange nordmenn, og Gran Canaria er fortsatt den store favoritten.
De fleste turistene bor i det tørre og åpne landskapet på sørsiden hvor de store turisthotellene ligger langs flotte sandstrender.
Men Gran Canaria har også en frodigere og villere side med stupbratte fjellsider og små landsbyer hvor hverdagslivet er ganske uberørt av turisttrafikken.
Store kontraster
Pål Gjerden anbefaler to turer spesielt. Den første turen går til nordsiden av øya.
Nordkysten av Gran Canaria er grønn i motsetning til de tørrere og mer karrige områdene lenger sør.
Når du kommer opp i høylandet vil du også oppleve store variasjoner i landskapet.
Du kommer inn i vulkanske områder og kan besøke flere sjarmerende småbyer på veien, blant annet Artenara som mange mener er en av de flotteste landsbyene på Gran Canaria.
Kjører du fra Playa del Inglés tar hele turen drøyt fire timer tur/retur.
Motorveien følger østkysten fra sør og nordover, og selv om motorveier sjelden innbyr til de store opplevelsene, så er denne ikke av de kjedeligste.
Den følger stort sett kyststripen og har utsikt mot havet. Fra motorveien anbefaler Gjerden deg å kjøre til byen Gáldar og derfra videre til Artenara.
Artenara ligger 1200 meter over havet og er den høyestliggende landsbyen på øya.
Fra Artenara kjører du videre til Teror, en hyggelig liten by med fin arkitektur og en kirke hvor Gran Canarias skytshelgen, Pinjejomfruen, hører hjemme.
I september hvert år blir hun feiret. Da finner tusenvis av mennesker veien hit på pilgrimsferd. Fra Teror kjører du GC-21 tilbake til kysten og motorveien igjen.
– Den nordvestre delen av Gran Canaria ble rammet av en stor skogbrann i august i år, og det vil ta flere år før vegetasjonen tar seg opp igjen. Sårene etter den kraftige skogbrannen er fortsatt godt synlige, selv om kysten ikke ble berørt.
Derfor er landskapet litt mindre frodig og vakkert enn det pleide å være, men dette er likevel en flott tur, sier Pål Gjerden.
Gjerden anbefaler også den klassiske ruten langs den stupbratte vestkysten. Veien er spektakulær og spennende der den dels følger kysten og dels snirkler seg innover i landet og opp i fjellene.
Tidvis stuper fjellsiden 1000 meter ned i havet. Veistandarden er stort sett god og oppleves som trygg, selv om det kan være både bratt og svingete.
Den verste strekningen mellom Puerta de la Aldea og El Risco er erstattet med tunnel og ny vei for et par år siden.
Veien mellom El Risco og Agaete skal også utbedres, selv om det ikke er helt klart når den vil stå klar.
Akkurat som på den første turen tar vi utgangspunkt i Playa del Inglés og kjører motorveien nordover og videre til Gáldar.
Før du kommer til Gáldar er det verdt å stoppe i Cenobio de Valerón som regnes som et av de største og mest spektakulære arkeologiske funnstedene på Kanariøyene.
De enorme hulene ligger langs en avstikker på den gamle veien, GC-291.
Cenobio betyr kloster, men det har aldri vært et kloster, men et kornkammer som ble gravd ut i fjellet for minst 800 år siden.
De fascinerende hulene henger sammen på sinnrikt vis og er et av de mest imponerende arkeologiske utgravningene på Kanariøyene.
Tilbake igjen på veien GC-2 kjører du til Gáldar som ligger 27 kilometer fra Las Palmas.
I Gáldar ligger det en fin kirke og et museum med gamle hulemalerier. Maleriene i La Cueva Pintada består av geometriske figurer i ulike farger.
I tillegg er det funnet gamle bosetninger i tilknytning til hulen. Det har vært vanskelig å datere dem, men de er i hvert fall over 1000 år gamle.
Fra Gáldar fortsetter du mot Agaete. Her begynner naturen å bli vill og spennende, og det er slutt på bebyggelsen.
Dette av ett av de fineste skogsområdene på Gran Canaria, selv om mye av skogen forsvant i skogbrannen i august.
Fra Agaete er det også mulig å ta en avstikker til den frodige Agaete-dalen der det dyrkes både appelsiner, vindruer og kaffebønner.
Når du kommer til Puerto de la Aldea kommer du for første gang helt ut til havet. Det er ikke en by, bare en liten klynge med hus og en steinete strand med noen få restauranter og barer, men det er flott å stoppe og ta seg et bad.
Fortsetter du 40 minutter til og tar av fra hovedveien og over på GC-205 kommer du ned til Playa del Tasarte – cirka 25 minutter fra hovedveien.
Der ligger det en liten restaurant hvor det kan passe å spise lunsj.
Tilbake på hovedveien kan du ta en liten avstikker til Veneguera – en liten by oppe i fjellet, og så følge GC-200 tilbake til sørkysten og komme inn på motorveien igjen.
Denne turen rundt hele øya er cirka 174 kilometer lang og tar rundt fem timer i ren kjøretid. Hvor mye tid du bruker er selvsagt avhengig av hvor mange stopp og avstikkere du vil ta underveis.
DETTE ER RUTENE PÅ GRAN CANARIA: Vi anbefaler to ulike turer, begge starter i Playa del Ingles i sør og følger motorveien GC-1 nordover og videre på GC-2 til byen Gáldar.
På den første turen fortsetter du på GC-220 og videre på GC-21 til Artenara og Teror og videre på samme vei eller på GC-43 tilbake til kysten og motorveien igjen. Turen er på drøyt 200 kilometer og tar bortimot fire timer i ren kjøretid.
Tur nummer to går langs vestkysten og fortsetter fra Gáldar på GC-2 til Agaete og videre GC-200 hele veien til du møter motorveien igjen – eventuelt med en avstikker til Playa de Tasarte (GC-205) og Veneguera. Dette er en rundtur på i underkant av 200 kilometer med en kjøretid på cirka tre og en halv time, avhengig av hvilke avstikkere du velger å ta underveis.
Annonse
Vulkanøya Tenerife
Tenerife er den nest største øya i Spania og størst av Kanariøyene. Ovenfra ligner den nesten en fugl der den ligger mellom Gran Canaria og den mindre La Gomera.
Motorveien på Tenerife går langs kysten og rundt nesten hele øya og gjør det enkelt å komme seg rundt selve øya. Men hvis du vil opp i fjellene blir veiene straks litt mer utfordrende.
Motors forslag til biltur inkluderer noen av høydepunktene som Teide, Spanias høyeste fjell, den lille byen Masca som ligger uveisomt til mellom fjellene, Garachico som mange mener er Tenerifes vakreste by og Icod de los Vinos, en by som er kjent for sin vin.
Hele turen tar cirka fire timer i ren kjøretid, men fordi det kan være kø for å komme opp i taubanen på Teide og for å komme seg ned og få parkert i den lille byen Masca, kan det lønne seg å ta turen over to dager med Teide den ene dagen og Masca den andre.
Vi starter turen i Los Cristianos eller Playa de las Américas sør på øya, i et område hvor mange turister bor.
Derfra og opp til foten av Teide er det knapt 50 kilometer eller cirka 40 minutter å kjøre. Vulkanen Teide på 3718 meter er verdens tredje største vulkan.
Fjellet er omgitt av nasjonalpark, og mange beskriver de tørre, steinete og sandete formasjonene som å være på månen.
Det finnes mellom 350 og 400 mindre vulkaner i området, og i 1909 hadde vulkanen El Chinyero et stort utbrudd som varte i 10 dager.
Utbruddet førte med seg flere, små jordskjelv, men førte bare til materielle skader.
Urbefolkningen på Tenerife mente at Teide var inngangsporten til helvetet, og at det var djevelen selv som holdt til i fjellet.
Djevelen kidnappet lysets gud og la verden i et evig mørke. Men djevelen ble overmannet og kastet i vulkanen og lysets gud ble satt fri igjen.
Teide er en sovende vulkan, og fra 2356 meter oppe i fjellsiden går det en taubane opp til 3555 meter.
Vil du fortsette helt til toppen av vulkanen må du søke tillatelse på nasjonalparkens nettside på forhånd. Luften på toppen er tynn, og det kan være ganske kaldt, til gjengjeld kan du krysse av for å ha vært på topptur.
Når fjellturen er tilbakelagt kjører du samme vei som du tok til Teide tilbake til motorveien.
Derfra kan du legge inn en avstikker til Los Gigantes som er kjent for dramatiske klipper og svarte lavastrender. Det er ikke mer enn 15 minutters kjøring fra motorveien.
Eller du kan fortsette i retning Santiago del Teide. Veien opp til byen er svingete og bratt. Hvis du synes den er utfordrende, kan det være lurt å vurdere om du vil droppe Masca og heller kjøre direkte til Garachico.
Veien til Masca er en opplevelse, men den er enda mer svingete og enda smalere. Vit at det er trangt og at du kommer til å møte flere busser underveis.
Bruk møteplassene – og bruk ørene. Noen ganger må bussene kjører litt frem og rygge tilbake for å komme rundt en sving, og de tuter for å advare motgående trafikk.
Den vesle, maleriske fjellandsbyen Masca ligger i en dyp kløft 850 meter over havet. Det bor færre enn 100 mennesker der, men desto flere turister besøker byen daglig.
Ifølge kjentfolk kan det lønne seg å komme før klokken 13 eller etter klokken 16 hvis du kjører bil selv. Ellers kan det være umulig å parkere.
Fra Masca fortsetter du til Garachico som mange mener er den vakreste byen på Tenerife. Den har brosteinsbelagte gater, hus i tradisjonell kanaristil, og naturlige vulkanske bassenger med svart lavastein hvis du har lyst til å bade.
Herfra kjører du videre til Icod de los Vinos. Byen er kjent for vin, men også for det eldgamle dragetreet på torget. Treet skal være minst 800 år gammelt, og det knytter seg mange historier til det.
Tidligere var det bare de helt utvalgte som fikk lov til å røre det, og viktige møter ble holdt under treet, fordi treet skulle gi visdom og kunnskap. Fra byen har du også flott utsikt mot den snødekte toppen Teide.
Raskeste vei tilbake til sørsiden av øya og vårt utgangspunkt som er der de fleste turistene bor er å kjøre motorveien i samme retning som du kom.
Avstanden er på drøyt 50 kilometer og tar i underkant av en time. Alternativet er å fortsette nordøstover via hovedstaden Santa Cruz de Tenerife og følge motorveien sørover igjen. Avstanden fra Icod de los Vinos via Santa Cruz til Playa de las Américas er på 134 kilometer og cirka 1 time og 45 minutter.
DETTE ER RUTEN PÅ TENERIFE: Fra Los Cristianos kjører du motorveien TF-1 nordvestover og tar av TF-38 til foten av Teide. Kjør tilbake til motorveien samme vei og videre til Santiago del Teide. TF-438 derfra og til Masca er smal og svingete, men en opplevelse.
Fra Masca fortsetter du T-42 til Garachico og videre på samme vei til Icod de los Vinos. Raskeste vei tilbake igjen er motorveien TF-1 til Los Cristianos. Turen er på 165 kilometer og tar tre timer og 20 minutter i ren kjøretid.
Mytiske La Gomera
De mest eksotiske opplevelsene og bilturene på Kanariøyene får du kanskje på øya La Gomera.
– La Gomera er en godt bevart hemmelighet langt unna turiststrømmen, sier forfatter og kunsthistoriker Tommy Sørbø.
Han har vært på den vesle øya noe sånt som 17 år på rad.
– Å komme opp i fjellene på La Gomera minner meg om den legendariske historien om Donald Duck på jakt etter firkantegg i Latin-Amerika. Det er litt magisk, mener Sørbø.
La Gomera er et av de stedene i verden hvor det er størst høydeforskjell i forhold til areal.
Øya er ikke mer enn rundt 30 kilometer i diameter, og fjellene rager opp mot 1400 meter. Det gir enorme kontraster.
Rundt hver sving dukker det opp en ny dal, nye vekster, nye utsyn. På øya ligger også Europas eneste regnskog. Det er til og med flere fosser og noe som med litt godvilje kan kalles en elv.
– Hvis du tenker deg øya som et foldeskjørt og du står på toppen av den ene folden, kan du se enden av skjørtet, men du må opp og ned gjennom mange folder i skjørtet før du kommer dit, beskriver Sørbø.
– Den spesielle topografien på øya gjorde at man lenge før mobiltelefonens tid utviklet et helt spesielt plystrespråk som gjør at man kan stå på hver sin topp og plystre ganske kompliserte meldinger til hverandre, forteller han.
Fortsatt kan du høre plystrespråket på La Gomera.
Øya er også kjent som den siste havnen Christopher Columbus forlot før han krysset havet for å finne sjøveien til India.
Tommy Sørbøs forslag til reiserute begynner i hovedstaden San Sebastian, en romantisk og levende landsby lite preget av turisme.
Derfra anbefaler han å kjøre til landsbyen Hermigua. Belag deg på å klatre opp i 1000 meters høyde for så å kjøre ned i dalen igjen.
– Jeg har aldri vært på Cuba, men jeg får litt Cuba-stemning når jeg kommer til bananplantasjene i Hermigua. Vel framme i Hermigua ville jeg ha fått med meg El Convento, sier Sørbø.
Kirken og det gamle klosteret ligger til høyre like før du kjører inn i landsbyen og ble bygget mellom 1515 og 1520.
Fra Hermigua fortsetter du til Agulo. Denne landsbyen er som en kulisse fra Thorbjørn Egners Kardemomme by.
Her er det riktignok ingen trikk med en kake til hver, og du kan heller ikke kjøre inn i landsbyen. Parker i stedet utenfor byen og benytt sjansen til å ta et bad i sjøen.
Vallehermoso er den nest største byen på La Gomera. Stopp på torget og opplev det stille og fredelige landsbylivet før du reiser videre med en liten svipp innom El Cercado, en liten landsby hvor man fortsatt lager tradisjonell keramikk.
– På denne veien kommer du også inn i regnskogen, en merkelig, rar og trolsk opplevelse. Det er som å komme inn i Harry Potters verden, synes Sørbø.
Skogen er grønn og frodig, og tåken henger tungt over trærne. Det er strenge restriksjoner på å bevege seg utenfor merkede stier, men stopp gjerne bilen og gå en tur langs disse. Gode turkart er å få kjøpt.
Fra El Cercado tar det en knapp time tilbake til San Sebastian. Selv om man tilbakelegger mange høydemetre er det korte avstander.
Hele rundturen tar mindre enn tre timer i effektiv kjøring, og veistandarden er jevnt over god. Men om effektiv kjøretid ikke er lang, så bør du beregne en hel dag.
For hensikten er jo ikke å bruke kortest mulig tid, men å oppleve mest mulig bortenfor solsenger og bak neste blåne.
DETTE ER RUTEN PÅ LA GOMERA: Fra hovedstaden San Sebastian kjører du en halvtime på GM-1 til Hermigua og videre i 10 minutter til Agulo.
Fortsett samme vei i cirka 30 minutter til Vallehermoso og videre på GM-2 med en avstikker på 30 minutter til El Cercado på CV-18. Derfra er det cirka en time å kjøre på GM-2 tilbake til San Sebastian.
Hvordan komme seg hit?
Flere charterselskaper og flyselskaper flyr som kjent direkte til Gran Canaria og Tenerife.
Fra Los Cristianos på Tenerife går det bilferge til San Sebastian på La Gomera to ganger om dagen. Det tar ca. 1 time.
Annonse
Å kjøre bil på Kanariøyene
Det er relativt korte avstander og god standard på motorveiene og hovedveiene. I fjellene kan veiene være smale og svingete.
Fartsgrensen på motorveien er 100 og 120 km/t. I byer og tettsteder 40 – 60 km/t. Det er forbud mot håndholdt mobiltelefon og å taste på GPS-en i fart. Promillegrensen er 0.5 prosent. Sikkerhetsbelte er påbudt.
VEIHJELP: Felles nødnummer for alle etater er 112. NAFs veihjelp gjelder for hele Europa. Medlemskapet følger deg og ikke bilen, så det gjelder også leiebil.
NÅR BØR JEG REISE: Kanariøyene har jevnt og stabilt klima også om vinteren. Høysesongen er mellom mai og oktober og i desember og januar.
KLIMA: Gjennomsnittlig dagtemperatur er fra 19 grader i januar og februar til 25 i august og september. Temperaturen i vannet er sjelden under 19 grader. Det er mest nedbør i vintermånedene.