Norges beste utsikter: Aksla, Ålesund
418 trappetrinn til panoramautsikt
Byen har en unik plass i norsk arkitekturhistorie og naturen som omkranser byen er verdenskjent.
Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv.
Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon.
Den fineste veien til utsiktspunktet starter i byparken. Herfra er det 418 trappetrinn til utsiktspunktet Fjellstua og byfjellet Aksla.
En alternativ vei som også starter i sentrum, går lengre mot øst. Tar du turen over toppen av Aksla, kan dette bli en fin rundtur.
Og selvfølgelig, for de som ikke har anledning til å gå, bilveien går helt fram til Fjellstua.
På vei opp kan du stoppe på den populære «Byrampen», og utsikten er vel verdt hvert eneste trappetrinn; byen, øyene, fjorden og fjellene.
Vi ser selve Ålesundet, sundet mellom Nørvøya og Aspøya.
Det er kanskje ikke alle som har lagt merke til det, men du er allerede på en øy. Kom du E39, kjørte du ut på Uksenøya der FV 661 tar av mot Skodje og over til Nørvøya ved Nørvasundet. Der la kanskje de mest observante merke til Sunnmøre Museum.
Ålesund ligger nemlig på øyer, og fra utsiktspunktet og Aksla ser du dem alle sammen, Hessa lengst i vest, og den langstrakte Ellingsøy i nord. Til Ålesund hører også flere små øyer, de aller fleste ubebodde.
Utsikten er også god til Valderøy, Vigra, Giske og Godøya i Giske kommune. Øyene er knyttet til Ålesund via bruer og undersjøiske tunneler.
Over fjorden i sør ligger Sula kommune og tettstedet Langevåg.
Her er det høye fjelltopper og trange fjorder, her er det fiskeplasser og turmuligheter til alle kanter, og her, ved munningene av verdens vakreste fjorder, er det et eldorado for padling.
Fylkets tusenårssted
Listen over attraksjoner er lang, men den største er byen selv. Dessverre var det en tragisk hendelse som ga grunnlaget for den særpregede arkitekturen.
En stormfull vinternatt, 23. januar 1904, raste en dramatisk brann gjennom Ålesund, og i løpet av 16 timer ble 850 bygninger lagt i aske.
Mer enn ti tusen mennesker ble husløse, men mirakuløst nok omkom bare én person som følge av brannen.
Gjenoppbyggingen kom i gang for fullt ut på høsten 1904, og allerede i 1907 var mesteparten av den utbrente bykjernen gjenreist.
Over 300 hus i mur ble oppført, og mange av disse med sterke innslag av tidens moderne arkitektur, art nouveau eller jugendstil. Alle tak ble tekket med skifer som sto bedre mot gnistregn enn tegl, dersom det skulle oppstå nye branner.
Mange av Norges beste arkitekter hadde ansvaret for gjenoppbyggingen, og mye av arkitekturen bærer preg av en søken etter en norsk variant av jugendstilen.
På mange måter ble også gjenoppbyggingen av Ålesund et gigantisk arkitektonisk og kunstnerisk uttrykk for den nye nasjonalstaten Norge.
Hvert år 23. januar klokka kvart over to om natta, samles bybrannentusiaster fra fjern og nær for å følge i brannens fotspor gjennom byen.
Historien om bybrannen kan også gjenoppleves i Tidsmaskinen på Jugendstilsenteret. Senteret ligger i den gamle Apotekergaarden og er Møre og Romsdals tusenårssted.
Attraksjoner for hele familien
Aalesunds Museum er et bymuseum som ligger i hjertet av Ålesund. Et besøk der forteller deg den eventyrlige historien om byens utvikling fra den var et lite fiskevær til dagens moderne kystby.
På Fiskerimuseet finner du historien om utviklingen av fiskeriene og foredlingsarbeidet på land. Ikke fra noe annet sted i Norge blir det eksportert så store verdier fisk som fra Ålesund.
Dette blir synliggjort på Fiskerimuseet i Holmbua på Molja, i et av de få områder som unngikk bybrannen.
Kommunen valgte moloen Molja med fyrtårn fra 1850-tallet til byens tusenårssted. I dag er det hotellrom i fyret, rom 47 i Brosundet hotel.
Atlanterhavsparken – Ålesund Akvarium, har beliggenhet på Tueneset, tre kilometer vest for Ålesund bysentrum. Akvariet er et av de mest særpregede og største saltvannsakvarier i Europa.
De vakre omgivelsene og de naturlige bergene er en del av miljøet og interiøret. I ti landskapstanker kan du studere ulike biotoper med fisker, alger og sjødyr. Fisker, planter og sjødyr er hentet fra havet rett utenfor.
Gjennom daglige publikumsaktiviteter formidles det om livet i havet så tett på naturen som mulig.
Nørvasundet, Borgundgavlen og Museumsvegen 1 er viktige stedsnavn og adresse for den som skal finne fram til Sunnmøre Museum.
Museet gir et innblikk i sunnmøringenes liv og arbeid fra steinalder og fram til nyere tid. På friluftsområde er det reist 55 gamle hus.
Ved Borgund kirke ligger også Middelaldermuseet som er bygd over tuftene fra Borgund-kaupangen. Kaupstaden Borgund er et delvis utgravd handelssted fra middelalderen. Her finnes rester av kirker og ulike hus, handel og handverk. På museumsområdet kan vi rusle på fredelige skogstier og kanskje avslutte med kaffe og svele i museumskafeen.
Opplevelsessenteret på Alnes fyr
En god grunn til å kjøre undersjøiske tuneller og bruer til Giske kommune er Alnes Fyr og det nye opplevelsessenteret.
Bygda Alnes ytterst på Godøya var i sin tid et av Sunnmøres største fiskevær, og husene i den gamle delen av bebyggelsen ligger i rekketun.
I 1936 ble det bygd et nytt vinkeljerntårn, 22,5 m høyt. Denne typen tårn er relativt sjelden i Norge. I det «gamle vakt-værelset» i 2. etasje i vokterboligen finner du en permanent utstilling som viser den historiske utviklinga av Alnes Fyr og glimt fra det lokale fisker- og bondesamfunnet.
I oktober 2016 åpnet det nye opplevelsessentet på Alnes Fyr. Senteret har helårsåpen kafé med hjemmelagde kaker og tradisjonsmat fra kysten samt et flott kunstgalleri.
En kombinasjon av vakker natur, et flott tilrettelagt fredet kystkulturminne og den helt spesielle nærheten til havet har gjort Alnes fyr til en turistmagnet. Fyret og fyrboligen er åpent for publikum.
Pionerbedriften Devold
Den viktigste grunnen til å ta hurtigbåten til Langevågen er at du skal se den vakre byen fra sjøsiden og besøke Devoldfabrikken.
Langevågsbåten legger til utenfor Rutebilstasjonen, midt i Ålesund sentrum. Turen over tar bare sju minutter. Devolds historie går tilbake til 1853 da Ole Andreas Devold startet tekstilfabrikk i Ålesund. Det første plagget innen arbeidstøy, «Islenderen», var en grov trøye.
I 1866 utviklet Devold sitt mest berømte plagg – Blaatrøie. Devold skjønte at kvalitet og nytenkning var viktig for at bedriften skulle lykkes. Derfor bygde han landets første kraftstasjon i 1882. Året etter lyste glødelamper for arbeiderne i fabrikken.
I 1892, året etter at telefonen var oppfunnet, hadde Devold telefon-forbindelse mellom avdelingene i Langevåg og Ålesund. I Devoldmuseet kan du lære mer om de mange innholdsrike kapitlene i Devolds historie.
I de gamle fabrikklokalene er det i dag butikker som selger fjorårets kolleksjoner av kjente merkevarer, kafe, glassblåser, smed og atelier. Devoldfabrikken har kvalitetsmerket Olavsrosa fra Norsk Kulturarv.
Vil du vite mer?
Høyeste punkt i Ålesund kommune er Vasstrandfjellet, 553 m.o.h. Se NAF Veibok om Ålesund. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.kulturarv.no, www.ut.no og www.visitalesund.com.