FOR FORT: Firehjulstrekken kamuflerer glatt føre, derfor krasjer de oftere og mer alvorlig, viser Folksams undersøkelse. Foto: Rune Korsvoll
FOR FORT: Firehjulstrekken kamuflerer glatt føre, derfor krasjer de oftere og mer alvorlig, viser Folksams undersøkelse. Foto: Rune Korsvoll

Kamuflerer glatt vei

Biler med firehjulstrekk øker risikoen for alvorlige ulykker betydelig

Biler med firehjulstrekk gir opptil tre ganger så god framkommelighet som en bil med tohjulstrekk, men øker risikoen for ulykker med personskade med mellom 20 og 30 prosent på veier med is og snø.

Publisert Sist oppdatert

Det er konklusjonen i en ny undersøkelse fra det svenske forsikringsselskapet Folksam. Selskapet har analysert 35.000 ulykker med personskade fra 2003 fram til i dag. 

– Vi kan si med sikkerhet at risikoen for ulykker øker. Vi finner ingen forskjell mellom biler med permanent og automatisk firehjulstrekk. Heller ingen forskjell mellom store og små firehjulstrekkere, kommenterer Matteo Rizzt, trafikkforsker i Folksam.

Les også testen: Dette er de beste bilene på barskt vinterføre

I Norge har nesten 40 prosent av alle nye bier som selges firehjulstrekk.

Folksams studie viser at biler med firehjulsdrift er innblandet i mellom 15 og 41 prosent flere politi-rapporterte single- eller møteulykker enn biler med tohjulstrekk.

Undersøkelsen viser også at bilene med firehjulstrekk kolliderer med 10 prosent høyere hastighet. På tørr eller våt asfalt er risikoen den samme for de to biltypene.

– Resultatene tyder på at firehjulstrekk kamuflerer glatt veibane. At disse bilene har betydelig bedre veigrep under akselerasjon, bidrar til at føreren ikke får det samme forvarselet om glatt vei, som de som kjører tohjulstrekk. Når tiden er inne til å bremse, er hastigheten så mye høyere og bremsestrekningen så mye lengre at risikoen for ulykke øker kraftig. En bil med firehjulstrekk bremser nemlig ikke bedre enn en bil som trekker på to hjul, sier Rizzt.

Les også: Nå skal alle ha firehjulstrekk

Når det gjelder studien av framkommelighet, ble denne gjort på Nokians testbane i Ivalo i Finland i vinter.

Den viser at biler med firehjulstrekk har en klar fordel, med opptil tre ganger så god framkommelighet på blank is.

De mest vanlige bilene og årsmodellene i denne studien er Audi A4 01-, A6 98- , Skoda Octavia 05 -, 
Subaru Legacy/Outback 09- , Volvo XC60 08-, XC90 02-, V70/XC70/S80 00- , VW Passat 97- 
og Nissan Qashqai 07- .

Du kan lese mer om undersøkelsen her