MOMS-VURDERING: Da den nye elbilmomsen, kom valgte sportskommentator Carsten Skjelbreid seg en bil som lå hårfint over momsgrensen. – Det var en faktor, ja, sier han.

10-punktsjekken med Carsten Skjelbreid:

– Vent på gode kampanjepriser når du er på biljakt

Sportsanker Carsten Skjelbreid mener han gjorde et smart valg sist han kjøpte bil. Men han har kjøpt biler som kostet ham 20.000 kroner, bare på turen hjem fra bilbutikken.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: OL-anker Carsten Skjelbreid.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Jeg har hatt rundt 10 biler, inkludert de jeg har eid privat og de jeg har leaset via jobb. Nå har jeg Tesla Model Y Performance. Årsmodell 2023. Jeg kjører omtrent 20.000 kilometer per år. Inkludert lån, forsikring, strøm, bompenger og mer eller mindre uforutsette utgifter så tipper jeg at det ligger på rundt 5000 kroner i måneden. Kanskje 6000. Har egentlig aldri regnet i detalj på det, men rundt regnet er det i underkant av 6000 kroner. Da er ikke bilens prisfall inkludert, naturligvis.

Carsten Skjelbreid (52)

  • Programleder for rettighetshaver Max/Discovery/TVNorge sine kveldssendinger fra Paris-OL 2024, sammen med Carina Olset Hovda. Han begynte sin TV-journalistiske karriere som programleder for TV 2 Sporten i 2001.
  • Også kjent som programleder for Discoverys golf-sendinger med blant andre Viktor Hovland, et av Norges mange gullhåp i Paris.
  • Skjelbreid vært deltaker i en rekke TV-produksjoner. I 2009 vant han «Skal vi danse».
  • Noen dager før OL-åpningen i Paris fikk han bære OL-fakkelen et lite stykke på dens vei til den endelige tenningen av OL-ilden 26. juli.
  • Carsten Skjelbreid er gift med Tonje Kristin Wøllo. Paret har to barn, en gutt og en jente. 
  • Familien bor på Nesøya ved Indre Oslofjord, cirka 30 kilometer sørvest for Oslo.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Elbilmomsen  var en faktor i bilkjøpet. Etter at momsen på elbiler kom, ble jo bilene i høyere prisklasse langt dyrere, så jeg valgte å bare touche såvidt over innslagspunktet for moms. Sånn sett tenkte jeg over det. Samtidig så var det et godt tilbud på akkurat denne bilen da jeg kjøpte den, så jeg synes egentlig at jeg gjorde et bra valg økonomisk sett. Et godt råd er å vente til det er kampanjer på biltypen du ønsker. Og kanskje få noe ekstra utstyr med på kjøpet. Jeg tror at jo råere bilen er spekket, jo lettere er det å få solgt den i fremtiden.

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Jeg kjører børsteløs vask en gang i uka, kanskje hver 14. dag. Jeg føler selv at jeg er ganske flink til å holde den ren innvendig. Bilen er såpass ny at jeg ikke har hatt polering av den ennå. Eller rustbehandling.

PÅ TV HVER OL-KVELD: Carsten Skjelbreid og kollega Carina Olset Hovda leder OL-sendingene fra Paris.

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Som regel bytter jeg dekk når de jeg oppbevarer dekkene hos sier at det er på tide å bytte dekk. Jeg er ganske enkel, sånn sett. To-tre sesonger er jo vanlig holdbarhet og da byttes de deretter. Dekk har blitt fryktelig dyrt, spesielt vinterdekk, så jeg må innrømme at jeg tok de dekkene som var tilgjengelig da jeg skiftet. Det var Nokian Hakkapeliitta. Men de fungerer som ei kule de, altså.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha? 

– Jeg ser egentlig kun på kilometerstand. Og det er med tanke på garantien. Men det er lenge siden jeg kjøpte bruktbil, så jeg vet ikke helt.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Den står inne på jobben, men ute i hjemmet. Kunne fått plass til den i garasjen, men der er det så mye annet at det er lettere å ha den ute. Det er en ganske skjermet innkjørsel, så den er greit beskyttet fra alt som ikke kommer rett fra oven.

LYDSONER: Stereoanlegg med sone-deling av lyden er smart, når du ikke skal høre på det samme som ungene, konstaterer Carsten Skjelbreid.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (a la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Jeg må ha tilhengerfeste, og mulighet for å sette på varmen før jeg setter meg inn i bilen. Ellers er jeg ikke så kresen. Et bra stereoanlegg med sone-deling er fint siden ungene (gutt og jente, 10 og 12 år), siden vi har litt forskjellig musikksmak. Jeg lytter stort sett på radio, 95 prosent NRK Nyheter og NRK Sport.

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Er veldig klassisk der. Sort eller hvit. Kunne aldri hatt en knallblå bil. Eller gul. Men vurderte faktisk en knall rød. Kona sa nei.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg kjøpte en Mitsubishi Colt på 90-tallet finansiert via et forbrukslån. Det var ikke så smart. Bare turen hjem fra bilbutikken kostet vel rundt 20.000 kroner i verditap, renter og avdrag.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– En Lamborghini Urus. Foliert i svart. Det hadde vært noe. Ellers ble jeg helt «starstruck» da jeg fikk se en Tesla Cybertruck i USA.