RATT OG RIKTIG: Frode Myhre fra Tønsberg tilbyr et italiensk Luisi rallyratt til 650 kroner. Bruktsalget av ymse gjenstander er en hobby han tar med her til Ekebergmarkedet.

Vi som digger gamle ting:

Syv på topp: Tingene vi ikke visste vi trengte

Møt syv bruktselgere med humørfylte ting som holder deg glad og varm gjennom hele høsten.

Publisert

Ting som samlerobjekt

  • Interessen for bruktting øker over hele Norge
  • Nettsted for samlere: Samler.no
  • Største magasin: Samler & antikkbørsen
  • Ekebergmarkedet regnes som Norges største delemarked

Gromme, gamle greier? I bytte mot småpenger kan disse dingsene bli høst­mørkets lyspunkter. 

Vi snakker avlagte ting. Halvglemte gjenstander. Og falmede skilt med rare tekster: «Høyspenning» (til å ha på soverommet?), «Parkering forbudt grunnet brøytebil» (for å holde unna sko i entreen?) eller bare «Spis sild» (på veggen over frokostbordet?).

SOLOPROSJEKT: Stine-Ewanda Borge fra Gjellerudåsen i Nittedal hjelper sin far med salg av gjenstander fra samlingen av gamle skilt og annen kuriosa.

Nordens største gjenbruks-fesjå, Ekebergmarkedet – og andre lignende bruktmarkeder– har hundrevis av slike skilt. Kanskje tusenvis. 

Det gjelder bare å lete innimellom brødbokser med stabburmotiv, skistaver, hjulkapsler, mangafigurer, kombisykler, reiseskrivemaskiner, girkasser, karosseriskjermer og mer.

SONETERAPI: Artikkelforfatteren er storfornøyd med å ha funnet et autoritært skilt på Ekebergmarkedet i Oslo. Kan det passe på kjøkkenet?

Knærne skal bli slitne på bruktmarked. Det skal verke litt i føttene, ellers er ikke markedet stort nok. Og øynene skal skanne tusenvis av ulike gjenstander – for uten denne innsatsen finner du kanskje ikke den ene tingen – som holder deg varm og glad gjennom vinteren.

AUST FOR AUSTIN: Petter Huse i Bærum frakter gull fra garasjen ved hjelp av Austin J2 fra 1957.

En Austin J2 fra 1957 er alt Petter Huse i Bærum trenger for å holde humøret oppe. Den uvanlige varebilen – her i ubeskjeden pickup-utførelse – ble solgt ny i Ørsta i Møre og Romsdal – og gikk i mange år som rørlegger-bil. Huse er pensjonert politimann med behov for å rydde i garasjen. 

– Derav alle tingene jeg har med til Ekebergmarkedet.

– Bilen er så stygg at den er pen. Jeg bruker den stadig vekk til hagerydding og mer.

Les om flere bilentusiaster her!

VOLVO I RAMME: Dag Hauerbach driver Retronorway.no i Haugesund og har tatt den 45 kilometer lange turen til Ekebergmarkedet i Oslo for å gjøre folk litt gladere.

Det utspekulerte høstmørket er laget for å sakte, men sikkert drepe ditt gode humør: 

Heldigvis vet du bedre, for den klamme trusselen som kalles «høst» oppstår hvert år. 

Fluktmuligheten er kjent: Gå ut og treff andre mennesker, og den sikreste måten er å reke rundt på et av sesongens folkerike markeder.

I FARTA: Troy Thomas i Sørum i Akershus selger en ferdig patinert Nymans motorsykkel bygget i Uppsala i Sverige.

Her er salgsboder med sjokk-kontraster, som får selv de mest høst-tunge sinn tilbake i riktig gir. 

En prat om en gammel gjenstand, litt pruting, og Vipps er en gøyal greie i ditt eie. 

En modellbil, et syskrin, et skilt eller en bilgrill. Uansett er det en glad gjenstand du ikke visste du hadde bruk, men som nå er din – og bare din – for prisen av en pølse med lompe.

GREPA GRIBB: Tore Nero-Hansen fra Skien selger BP «gribb»-skilt for 800 kroner.

Klimakset på bruktmarked? Det er selvsagt prutingen. Det er mye humor i å late som du er halvt interessert i en gjenstand, selv om du innerst inne har brennende lyst. Det kan være noen kroner å spare på dette skuespillet. Du trenger ikke kunne prute, men det hjelper å være sta. Steil. Ja, helst ufravikelig.

HUSLIG HUSBIL: Åsmund Slorum fra Nittedal har parkert sin smellvakre 1990-modell VW California blant biler til salgs på Ekebergmarkedet. «Men den er på ingen måter til salgs».

Dessuten: Ingen selger med vettet i behold vil i starten gi deg den riktige prisen. De vil alltid ha noe å gå på. Så prut i vei. Stå på ditt. Kjør på. Gi gass. 

Og, gi for all et lavere bud enn anstendigheten din sier deg, så kan dere møtes på midten. 

I motsetning til for eksempel marokkanere er nordmenn engstelige for at pruting kan lage dårlig stemning mellom kjøper og selger. At man blir uvenner. Men det er tvert imot: Pruting skaper bedre stemning enn introvert dataspill, og er en av få kjente øvelser hvor begge parter til slutt blir fornøyde.