LISTIGE TYVER: Se video av dette nede i saken.

Nye metoder:

Stjeler biler ved å forsterke signalet til nøkkelkortet

Tyver som bruker en enhet for å forsterke signalene fra et forlagt nøkkelkort til bilen din, er blitt brukt for å stjele tre Teslaer de siste ukene. Metoden brukes også på andre biler.

Publisert

Av de to Tesla Model S-ene som ble stjålet på Jessheim og i Lillestrøm i begynnelsen av november, er bilen som ble stjålet i Lillestrøm, funnet. Det var tatt deler fra bilen, uten at Øyvind Lauritz Kværner, seksjonsleder straffesak i Øst politidistrikt vil gå nærmere inn på hvilke.

– Er biltyverier en vanlig straffeforeteelse hos dere, i ditt distrikt på Romerriket?

– Vi opplever tyverier av biler jevnt og trutt. Det varierer hvordan og hvorfor det er gjort – fra dem som stjeler eldre biler for å komme seg fra A til B, biler som stjeles for å frakte tyvgods og biler som stjeles for eksport.

Nappet ut GPS-radar

Sondre Sannes opplevde også å få sin Tesla Model S stjålet, fra gårdsplassen på Hadeland i sommer. Filmen fra hans video-overvåkningskamera viser hvordan en mann står med en installasjon som er brukt som signalforsterker for nøkkelkortet som lå inne i gangen, mens en medhjelper åpner bilen. Bilen er ikke funnet.

– Den er nok borte, sier Sannes til Motor.

Han forteller at bilen som ble stjålet, sto rett ved siden av en langt dyrere Tesla, en P100dl, som hadde vært like lett å stjele.

– Det var ingen tvil om at de som tok bilen, gikk målrettet for den billige.

På spørsmål om bilen kunne spores, forteller Sannes at tyvene brukte 10 minutter på å dra ut 3G-modemet i bilen.

– Jeg hadde en GPS-radar, den ble nappet ut da de var på en sidevei ganske langt unna.

Sondre Sannes hadde ingen problemer med forsikringsoppgjøret etter tyveriet og anser altså bilen som tapt.

I begynnelsen av videoen under kan du se hvordan tyvene lister seg inn på gårdsplassen og gjør seg klare til å ta bilen:

Mot slutten av den neste videoen kan de se hvordan tyvene stikker av med bilen:

Ford med nytt system

Den samme metoden brukes for å stjele andre biler, men Ford har en løsning. Bilprodusenten introduserer nå et helt nytt system som gjør at du varsles på din mobil dersom noen forsøker å stjele bilen din. Systemet legges i FordPass-appen og heter Stolen Vehicle Services.

I tillegg til at du varsles, har det flere andre funksjoner, som at politiet får adgang til bilens nøyaktige posisjon med en 24-timers telefon- og trackingtjeneste.

– Det øker sjansen for at bilen blir funnet raskt igjen, sier Charles Nolan, manager for Retail Connectivity Solutions hos Ford, i en pressemelding.

Systemet gjøres først tilgjengelig på modellen Mustang Mach-E GT i løpet av neste år.

Kappløp med kriminelle

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige forteller at man ikke har noe annet type ansvar ved denne type biltyverier enn det som gjelder generelt i ulike typer forsikringsavtaler.

– Man kan jo si at kriminalitet er som vann, det finner nye veier å renne hvis et sted blir tettet igjen. Det blir en form for kappløp, kriminalitet versus forebygging.

Rysstad forteller at de vanligste biltyveriene foregår ved at de originale bilnøklene stjeles først, men kjenner også til tyverier ved hjelp av elektronisk utstyr som lurer bilen til å tro at nøklene er i nærheten.

En del biler forsvinner ut av landet ved hjelp av en annen metode, organiserte lånebedragerier.

– Personer fullfinansierer flere bilkjøp på kort tid og bruker falske finansieringsbevis og lønnsslipper.

Slik kan du beskytte bilen

Antallet biltyverier i Norge har generelt gått ned, spesielt etter at startsperrene kom på plass i bilene. Mens antallet biltyverier i 2010 eksempelvis var 6689, viser tallene ti år senere 1879 tyverier (SSB).

Det finnes ingen oversikt over hva slags type biltyverier som begås i Norge i dag. Politidirektoratet opplyser til Motor at de ikke har anledning til å gå inn i hver enkelt sak for å få oversikt over dette.

Når det gjelder forebyggende tiltak du selv kan gjøre, er det å passe på bilnøkkelen, inkludert å ikke legge den i gangen, slik at signaler kan «stjeles».

I Tesla kan du siden 2018 også legge inn en «Pin to Drive», som gjør at bilen ikke kan kjøres uten kode.

Den nye modellene fra Tesla, Model 3 og Model Y, har en annen type nøkkel, som ikke er mulig å kopiere og forsterke.