Audun & Benny svarer

Slik får du skinnende reine seter

Er skinnseter i bil vedlikeholdsfrie? Hvordan unngår jeg at skinnet sprekker? Spørsmålene er mange rundt vedlikehold av bilseter. Her deler Benny sine beste råd for å holde setene reine og gi skinnet nytt liv.

Publisert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

– Her må jeg skuffe dere, svarer Benny. 

– Skinnseter er ikke helt vedlikeholdsfrie. Skinnet blir tørt og sprekker hvis det ikke får riktig stell. Men til gjengjeld er de veldig enkle å holde reine, forsikrer Benny, der han sitter godt plassert i førersetet på sin sølvblanke Porsche. 

Benny Christensen har jobbet med biler nesten hele livet. Han har vært mekaniker for Porsche og biljournalist, og nå er han teknisk konsulent for NAFs juridiske avdeling. 

Men det er først og fremst Bennys lidenskap for biler som gjør at vi blir inspirert til å ta vare på våre egne kjøretøy. 

SKINNENDE: Benny Christensen viser hvordan du behandler skinnsetene best mulig.

– Jeg liker at bilen er rein, både utenpå og inni, sier Benny mens han tryller fram to mikrofiberkluter og to flasker med skinnpleie. 

Støvsug setene

– Først må du selvsagt støvsuge setene. Pass på at ikke gamle bollesmuler  blir liggende nede i sprekkene. Så kan du sette i gang med rengjøringen, forklarer Benny. 

VASK OG BALSAM: Først skinnvask (til høyre) og så balsam.

– Jeg bruker en sprayflaske med skinnrens som jeg sprayer på en mikrofiberklut. Så vasker jeg over setene. Er det noe sjokoladerester eller lignende som har festet seg, skraper jeg dem forsiktig bort med fingeren og vasker videre. La skinnvasken tørke og lufte seg litt, før du går videre. 

Balsam for skinnet

Skinnvasken er bare første ledd i behandling av setene. Når Benny har vasket hele setet, finner han fram en flaske skinnbalsam og en ny mikrofiberklut. 

– Balsamen skal masseres inn i skinnet, forklarer Benny. Når all kremen er borte, ser setene neste nye ut igjen. 

MASSASJE: Balsamen masseres inn i skinnet med en rein mikrofiberklut.

– Hvis du gjør dette med jevne mellomrom, holder setene seg utrolig bra. Du slipper at de tørker ut og får sprekker. Jeg anbefaler at du begynner med dette allerede når bilen er ny. Ikke vent til du begynner å få sprekker. Da er det allerede for seint, advarer han. 

– Og ikke sett deg rett inn i bilen med lyse klær nå. Dette må tørke en stund. Aller helst over natta, da er du trygg, avslutter Benny.