… MEN BILEN GÅR BRA: Økonomikommentator Sindre Heyerdahl i E24 har travle tider når børsene skjelver.

10-punktsjekken med Sindre Heyerdahl:

– Min forrige bil var bygd for middelhavsklima

Det stormer på verdens børser, men økonomikommentator Sindre Heyerdahl har hatt hjertet i halsen før – som da han kjørte sin skranglete Peugeot til bilopphuggeriet.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Sindre Heyerdahl, økonomikommentator i E24.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut (forsikring, bom­penger, drivstoff o.l.)?

– Vi har hatt vår Audi Q4 e-tron årsmodell 2023, kjøpt som ny, i halvannet år. Til jobben i Akersgata i Oslo tar jeg toget fra Kolbotn. Det går greit, så lenge det går presist. Men det er notorisk forsinket, og det kan være voldsomt irriterende. Det skal bruke 14 minutter. Går det som det skal, bruker jeg totalt 35–40 minutter hjemmefra og til jobb.

Sindre Heyerdahl (45)

  • Økonomikommentator i E24 siden 2020 og programleder for E24s podkast. Deltar også ofte i VGs podkast Giæver & Gjengen. Mastergrad i statsvitenskap.
  • Gift, tre barn (jente 8, to gutter 11 og 13). Familien bor på Kolbotn i Nordre Follo rett sør for Oslo sentrum.
  • Har tidligere jobbet 11 år i NRK (2010-2018) som økonomi- og politikkreporter. To år (2018–2020) som pressesjef i Storebrand. Jobbet for Skatteetaten i studietiden.

Behovet for bil i hverdagen er ikke så stort. Den blir brukt til småturer og til å kjøre tre barn (8, 11 og 13) hit og dit, til speideren, svømming, basketball og andre fritids­aktiviteter. Samt til hytter som familien eier og vi har tilgang til. Det kan ta fra 30 minutter til tre timer. Skal vi til hytta på Tjøme, tar vi fergen mellom Moss og Horten. Bilen går omtrent 12.000 kilometer i året.

Forsikring koster 900 kroner per måned, inkludert trafikkforsikringsavgift. Bom- og fergeavgifter beløper seg i snitt til 600 kroner per måned. Kanskje noe mer om sommeren, fordi vi da oftere bruker ferge. Vi lader bilen hjemme i garasjen. Det er veldig greit. Når det gjelder vedlikeholdsutgifter, vil jeg si at det ikke er noen som helst. Familiens utgifter til bil er mye, mye lavere enn de vi har til mat.

Dette er vår andre bil. Vi har bare eid to. Før, da vi bodde i Oslo, benyttet vi leiebil og nabobilordninger ved behov. Familiens første bil var en Peugot 308 SW, 2010-modell – dieseldrevet – kjøpt brukt i 2014. Det var mye tull med den, og noen høye verkstedutgifter. Den var produsert i Mulhouse i Frankrike og bygget for typisk middelhavsklima. Dørene åpnet seg ikke når det ble kaldt, og det var mye skramling. En gang fikk jeg den ikke godkjent i EU-kontroll, fordi det var en rift i setebeltet i bagasjerommet (opprinnelig 7-seter, anvendt som 5-seter). Det måtte fikses, og det kostet penger. Antakelig hadde den forrige eieren brukt det til å feste bagasje med.

Vennene mine ga uttrykk for at de aldri hadde trodd de skulle se meg i en fransk bil. Men jeg ble glad i «vraket». Den hadde mange franske og artige detaljer, som en egen holder for solbriller.

I 2023 var imidlertid mye åpenbart galt med den. En verkstedregning ville kommet på 35.000 kroner. Det var over bruktverdien. Da kjørte jeg den, med hjertet i halsen, til bilopphuggeren på Nesodden.

HÅNDVASK ER TINGEN: Sindre Heyerdahl lærte tidlig ungene å gi bilen skånsom håndvask – som her på familiens for lengst kasserte Peugeot. Men oftest ender vaskeoppdraget på familiens Q4 med en børsteløs runde i en vaskehall.

Ikke noe vraksjokk

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Det var ikke et stort sjokk at den franske bilen måtte vrakes. Q4-en var en av kandidatene jeg lenge hadde tenkt skulle erstatte den. Jeg kjente andre som hadde den, og hadde hatt anledning til å prøvekjøre den. Søsteren min har en VW ID.4, som jo er bygd på samme plattform, og hun liker den. Jeg likte utseendet på Audien og hadde lyst på en «tysker» i garasjen. Jeg vet ikke hvordan det er nå. Den gang, i 2023, var det fortsatt lang leverings- og ventetid på Q4-en.

Men jeg fikk litt hjelp av pappa. Han har også Audi. Via en selger i en bilforretning i Moss, som han hadde kjøpt sin bil av, fikk vi greie på at det sto en bil i Bremerhaven i Tyskland, klar for utskiping. Personen som opprinnelig hadde kjøpt den, hadde gått bort fra avtalen – og slik kunne jeg overta bilen.

Med tanke på smarte råd, er kostnadene til å lade brøkdelen av de du har til en som går på annet drivstoff. Elbil er billig i drift. Men da hele slekta i fjor vår var på biltur til Sør-Tyskland, i forskjellige biler, kan man jo gjette hvem som kom først frem: de som gikk på «vanlig» drivstoff eller var elektriske? Det er «fascinerende» hvor fort batteriet går tomt når du, som jeg, liker å dra på litt på Autobahn.

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Generelt sett er jeg for dårlig. Det er ikke prioritert høyt nok og burde vært gjort mer. Jeg bruker vaskehall, uten børster. Jeg har lært ungene skånsom vask av bil, slik at de gjør det for hånd – mot lommepenger, som de er glad i. Guttene er opptatt av aksjesparekonto og slikt. Jeg har inntrykk av at bilvask, i motsetning til andre oppgaver, er lystbetont.

Jeg støvsuger den innvendig. I den forbindelse er det en fordel at garasjen er elektrifisert. Det hender også at jeg tørker over med en klut. Motivert av at bilen er relativt ny, er jeg nok ikke verre enn gjennomsnittet når det gjelder renhold.

Dekk-åpenbaring

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Jeg oppbevarer hjulene i en egen bod. Av frykt for tyveri, tør jeg ikke å ha dem i garasjen. Noen ganger bytter jeg selv, noen ganger leverer jeg dem til andre som kan gjøre det. Det er vel sånn cirka 50/50. Det er blitt vanskeligere å bytte selv nå, fordi dekkene og hjulene er blitt tyngre enn de var på Peugot-en. Jeg bruker dekk fra Continental.

På Peugeot-en, som var tohjulsdrevet, byttet jeg dekk to ganger fra 2014 til 2023. Første gang var dekkbyttet overmodent. Jeg var uerfaren som bileier. Det skjønte jeg en vinter i Rauland. Det var vanskelige kjøreforhold, det var rett og slett et mareritt å kjøre. Så byttet jeg dekk, og merket at det faktisk gikk an å kjøre under forholdene som rådet. Jeg forsto at kvaliteten på dekkene kan utgjøre en utrolig stor forskjell. Det skjønner du etter å ha fått nye dekk.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– Peugeoten ble kjøpt brukt hos en forhandler. Jeg ville vært skeptisk hvis jeg skulle ha handlet privat. Forhandlerne skal riktignok ha sin «cut», men det føltes trygt å gjøre det. Det var kun to tidligere eiere av bilen.

Rattvarme på den neste!

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– I garasjen, særlig på vinteren. Om sommeren hender det at den står parkert ute på gårdsplassen.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ... musikkanlegg; hva lytter du til i bilen (radio, NRK 2, musikk, podkast?) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Jeg har lyst til å si at den burde hatt tilhengerfeste. Det har ikke denne. Det vil jeg gjerne ha på min neste bil. Men den har sportsseter, og det er kult. Samt en ekstra lyspakke, og en stor underholdningspakke. Det var den opprinnelige eieren som valgte fra utstyrspakken.

Det er ikke varme i rattet. Det skal jeg også ha i den neste bilen. Men det kompenserer appen for. Med den kan jeg varme opp bilen før vi skal kjøre. Det er helt strålende. Også med tanke på at man skal være forsiktig med å bruke isskrape på frontruten.

Bruk av lydanlegget blir tilpasset med hensyn til passasjerene. Men hvis jeg kjører alene, har jeg alltid på noe lyd. Ofte jobbrelatert. Det går mest i podkaster, og mye Spotify. NRK Alltid Nyheter.

BMW-drømmer

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Svart, mørk svart. Den fargen kler bilen godt. Peugot-en var rød. Det er to av fargene jeg liker best. Farge på bil avhenger av type bil. Ford Mustang er kul som rød. ID.4 er kul som gul. Audi og BMW tar seg best ut med svart farge, i likhet med regjeringsbilene.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg kan ikke si jeg har gjort noen dårlige investeringer. Peugot-en var egentlig ikke så ille. Den var brukt, og jeg fikk den til overkommelig pris. Det gikk en del penger til verkstedbesøk, men det ble ikke så mye høyere beløp enn ventet.

Audien har vi som sagt hatt i halvannet år. Jeg vil helst at den skal få lang levetid, men vet at det kan være en utfordring med elbil. Det kan være vanskelig å si hvor lenge den holder. Jeg håper også at den varer lenge med tanke på klimaet.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Det er et godt spørsmål. Jeg er kjempefornøyd med den jeg har. Da jeg var i München i fjor under Sikkerhetskonferansen, så jeg mange fantastisk fine BMW-er da jeg gikk litt rundt omkring. Mange forskjellige modeller, og mange av de nye modellene. En av dem står definitivt høyt på listen når denne skal byttes. Den nye BMW iX-en, for eksempel.