UT MED KLØRNE: Ford slipper nå sin fjerde elbil – også den en elektrisk versjon av et trofast fossilnavn.Foto: PETER RAAUM
Prøvekjørt: Ford Puma Gen-E
Ford skrur på sjarmen
Ikke er den billig, og ikke har den all verdens rekkevidde. Men når Ford kompletterer sin elbilflåte, kommer Puma Gen-E med kvaliteter Ford behersker bedre enn noen.
BARCELONA (Motor): Etter to modeller bygget på Volkswagens MEB-plattform er Ford med Puma tilbake på egen kjøl, bokstavelig talt.
På deres fjerde og minste elbil i personbilmarkedet er det tuklet minst mulig med det som har gjort bensindrevne Puma til merkets bestselger i Europa.
Elbilen er strukket to små centimeter lengre, har bokstavelig talt fått klør i lyktene, en Mustang Mach-E-inspirert grill og en forlenget bakspoiler, i sum elementer som bidrar til et sjarmerende ytre.
Ford Puma Gen-E
Pris fra: Kr. 340.300 (Select) og 363.800 (Premium).
Pris med Motor-pakka*: Kr. 401.858 (en annen metallic-lakk koster 7300 kroner, men vi går for den gule lanseringsfargen).
Lengde/bredde (inkl speil)/høyde/akselavstand: 4214/1930/1555/2588 mm.
Bagasjevolum: 523 liter, pluss 43 liter frunk. Vekt/nyttelast: 1566 kg/452 kg. Hengervekt: 750 kg. Taklast: 75 kg.
0–100/toppfart: 8,0 sekunder/160 km/t.
Hjul: 215/55 R17 (Select) eller 215/50 R18 (Premium).
Konkurrenter: Volvo EX30, Kia EV3, VW ID.3 og Peugeot E-2008.
*Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Hengerfeste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Serviceavtaler er ikke inkludert. Gjelder prisene en begrenset tidsperiode (kampanjer), opplyser vi om det.
Med sitt førsteklasses chassis har den kjøreegenskaper på toppnivå i denne klassen, selv om en så sporty bil som Puma Gen-E hadde fortjent en friskere akselerasjon (åtte blank på 0–100 km/t).
Bilen kommer i to utstyrsversjoner, Select og Premium, med startpris på henholdsvis 340.300 og 363.800 kroner.
Begge har WLTP-rekkevidde rundt 370 km.
Stort bagasjerom
Ingen holder kjøreegenskaper hellig som Ford, og med den marsjordren er det andre kvaliteter som har måttet vike – som for eksempel bakseteplassen.
Ikke bare er det trangt, men det er også faretruende kort ned til gulvet. Puma Gen-E er bygget med samme bakkeklaring (157 mm) som modellene med forbrenningsmotor, og batteripakka på 43 kWt er stappet inn under baksetet. Resultatet er at festen foregår på første seterad.
Eller helt bak.
For vel er denne vogna bare 421 cm, men det er det ingen som har fortalt bagasjerommet. Med sine 523 liter har det volum som en stor SUV, og over 200 liter mer enn for eksempel Volvo EX30, en annen bil hvor det er trangt om saligheten på andre rad.
Strengt tatt er bagasjerommet mer en brønn enn et rom, men hvis lasten kan stables, er det altså 120 liter mer plass enn i Mach-E. Og marginalt mer enn i en stor-SUV som BMW iX.
Også med forbrenningsmotor hadde Puma klasseledende bagasjeplass, men nå er strikken strukket ytterligere.
Ford posisjonerer Puma Gen-E blant konkurrenter som Kia EV3, VW ID.3, Peugeot E-2008 og nevnte EX30.
Det er et beite hvor den står seg godt på lasteplass, forbruk (13,1 kWt/100 km) og hurtigladetid (10–80 prosent på 23 minutter), men mindre godt på rekkevidde.
Dette konkurransebildet kunne fylles ut i begge ender:
Citroën ë-C3 har omtrent samme batteripakke, er enda mer av en bybil, og ligger prismessig et hav under.
Enkleste versjon av Skoda Elroq koster betydelig mindre enn Select-versjonen, og er likevel i en annen liga på størrelse, kupéplass og teknologi.
Sagt på en annen måte, det begynner å bli så mange elbiler med litt fiffige kvaliteter i dette segmentet at Ford kan prise seg lykkelig over en trofast menighet.
Minus og pluss
På en del områder er det svakheter ved Puma Gen-E som bare i begrenset grad veies opp av sjarm og kjøreglede.
Førermiljøet er romslig og oversiktlig med to store skjermer, men de digitale løsningene er ikke imponerende. Flere funksjoner krever frustrerende mange skjermberøringer.
Navigasjonen og kartvisningen er så dårlig at Apple CarPlay eller Android Auto vil bli foretrukket av mange.
Overflatene i interiøret er en miks av hardplast, skai og pianolakk, en symbiose som er mer fascinerende enn imponerende.
På plussiden har Puma Gen-E en plasseffektiv midtkonsoll, ypperlig lyd fra Bang&Olufsen-høyttaleren på dashbordet, og – som en god Ford – et stort, behagelig ratt.
Annonse
Gild farge
Puma Gen-E har forhjulsdrift. Av sikkerhetsgrunner kunne man ikke bruke av arealet i brønnen i bagasjerommet til å huse batteriet (derav trengselen i baksetet), men deler av denne plassen kan i prinsippet brukes til en ekstra motor – uten at Ford har kommunisert noen som helst planer om en Puma med firehjulsdrift.
Bilen har et NMC-batteri (nikkel-magnesium-kobolt) fra sørkoreanske SK On (samme batteri som Hyundai Kona), med en kjemi som koster mer enn litium-jernfosfat-batteriene som Stellantis benytter i lavprismodeller som ë-C3 og Opel Frontera, som også har 43 kWt-batteri.
Plusseffekten er mer rekkevidde. Nevnte konkurrenter som EX30, EV3 og ID.3 har alle betydelig større batterier.
Bilene som kommer til Norge, har alle såkalt vinterpakke, det vil si varme i frontrute, sete og ratt.
Premium-versjonen kan pimpes med panoramatak, 19-toms felger, førerassistentpakke, hengerfeste (koster 8700 kroner) og en annen farge enn den gilde gule som er standard.