SVENSK-KINESISK: 7X er Zeekrs tredje modell i Norge.Foto: PETER RAAUM
Prøvekjørt: Zeekr 7X
Ai, ai, for en artig priskrig!
Er en toppmoderne premium-SUV med alt av utstyr til under 650.000 kroner for godt til å være sant? Svensk-kinesiske Zeekr inviterer til å tenke nytt om prisen på luksuriøse biler.
CASCAIS (Motor): Med 7X slipper Zeekr to og et halvt tonn salt i såret på dem som gladelig bladde opp et sjusifret beløp for eksklusiv, elektrisk premium så sent som i 2023.
Hva som svir mest, er kanskje helst et smakspørsmål:
En fullspekket 7X koster gode 40 prosent mindre enn det som var startprisen på gjeveste Jaguar I-Pace-modell for to år tilbake, før vi tar hensyn til inflasjon og kjøpekraft.
7X kommer med tall som på absolutt alle punkter smadrer gårsdagens premium på alt vi definerer som viktige elbilparametre.
Zeekr 7X
Pris fra: Kr 539.900 (Core, RWD).
Pris med Motor-pakka*: Kr. 701.100 (Privilege, 4WD, med hengerfeste, metallic lakk og vinterhjul).
Elbil, med ettrinns automat. 800V-arkitektur.
Lengde/bredde (inkl speil)/høyde/akselavstand: 4787/2100/1650/2900 mm. Bakkeklaring: 172 mm (4WD kan heves ytterligere 45 mm).
Bagasjevolum: 539 liter, pluss 66 liter frunk (42 liter på Privilege-modellen). Hengervekt: 2000 kg.
0–100 km/t og toppfart: 6,0 sek med RWD, 3,8 sek. med 4WD. 210 km/t (alle).
Kommer i tre versjoner:
Core RWD fra 539.900 kroner: 75 kWt brutto LFP-batteri. 360 kW DC på 13 min. 10–80 prosent, makseffekt 480 kW. 22 kW AC på 4,5 timer 10–100 prosent. 310 kW/416 hk/440 Nm. WLTP-rekkevidde 480 km. WLTP-forbruk 17,8 kWt/100 km. Vekt: 2395 kg. Dekk: 255/50 R19.
Long Range RWD fra 589.900 kroner: 100 kWt brutto NMC-batteri. 360 kW DC på 16 min. 10–80 prosent, makseffekt 480 kW. 22 kW AC på 4,5 timer 10–100 prosent. 310 kW/416 hk/440 Nm. WLTP-rekkevidde 615 km. WLTP-forbruk 17,7 kWt/100 km. Vekt: 2415 kg. Dekk: 255/50 R19.
Privilege 4WD fra 629.900 kroner: 100 kWt brutto LFP-batteri. 360 kW DC på 16 min. 10–80 prosent, makseffekt 480 kW. 22 kW AC på 4,5 timer 10–100 prosent. 470 kW/630 hk/710 Nm. WLTP-rekkevidde 543 km. WLTP-forbruk 19,9 kWt/100 km. Vekt: 2535 kg. Dekk: 265/40 R21.
Konkurrenter: Audi Q6 e-tron, BMW iX3 (Neue Klasse), Mercedes EQE SUV, NIO EL6, Xpeng G9.
*Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Hengerfeste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Serviceavtaler er ikke inkludert. Gjelder prisene en begrenset tidsperiode (kampanjer), opplyser vi om det.
Slike sammenlikninger er i én forstand urimelige, fordi forbedringer nødvendigvis gjelder for all teknologisk utvikling.
Men har vi sett noe tydeligere og sterkere eksempel på den ekstreme forbedringstakten i internasjonal bilindustri?
Det er slett ikke sikkert.
Heftig utfordring
Zeekr 7N kommer på markedet med blikket festet på de tyske premiummerkenes nest største SUV-er; Audi Q6 e-tron, BMWs kommende iX3 i Neue Klasse-utgave, Porsche Macan, Mercedes EQE SUV.
Hakket under størrelsen til konsernsøsken som Polestar 3 og Volvo EX90.
Det sier ikke så rent lite om den gryende selvtilliten i kinesisk bilindustri, selv om Zeekr også trekker på nordisk tradisjon som del av Geelys svenske base i Torslanda utenfor Göteborg.
Noen timers testkjøring på portugisiske veier gir oss ikke mer enn en smakebit, men førsteinntrykket er en bil som ikke skjemmer seg ut i den klassen.
I den grad den virkelig skiller seg ut, er det med en prislapp som illustrerer hvor heftig en utfordring Kinas bilindustri er i ferd med å bli for Europas gamle giganter.
Selvfølgelig finnes det dårlige kinesiske biler som er påklistret et premium-emblem – og slett ikke er verdt pengene. Men det finnes også stadig flere kinesiske fabrikanter som utfordrer dogmet om at premium er noe som først og fremst tyskere kan.
Jo lengre ned du kryper i pris, jo oftere finner du kinesiske biler som er fullverdige utfordrere til europeiske eller japanske tradisjonsmerker, men eksemplene kommer stadig hyppigere på at konkurransen tetter til også oppover i de gjevere segmentene. Xpeng G9 er en smakebit blant de store SUV-ene. Eller BYD Sealion 7 i klassen under.
Zeekr er i samme kategori:
Jevnbyrdig med de beste på stadig flere områder. Og suveren på pris.
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Påske uten egg
Samtidig viser salgsstatistikken at nordmenn fortsatt har en viss skepsis til kinesiske merker, mer eller mindre godt begrunnet. Kanskje skyldes det politikk, kanskje skyldes det usikkerhet om ettermarkedet, kanskje fremstår de kinesiske bilene oftere som litt uferdige.
Det er også mulig å peke på at kjørefølelsen i en Q6 fortsatt kjennes bedre, at en EX90 har et annet nivå av komfort og sikkerhet, eller at du bak rattet på en Macan rett og slett sitter med premiumopplevelse du ikke finner i andre seter i dette bilsegmentet.
Til dette bildet hører det også at kinesiske bilkunder definerer premium med litt andre preferanser enn vi europeere. For noen er en bil uten karaoke som en påske uten egg.
Og Zeekr 7X? Når vi dukker ned i tallene, tar og føler på bilens interiørmaterialer, tester dens opptreden på ulike underlag, og fascineres av den voldsomme kraften, så er plutselig ikke premium-begrepet så fremmed likevel.
Og kanskje er det aller mest til ettertanke, at det er den kinesiske bilen som har 10 års garanti, ikke de europeiske.
Zeekr inngår i et konglomorat av bilmerker; noen etablerte europeiske plukket opp med finansielle muskler, som Volvo og Lotus, andre utviklet helt på egen kjøl i Kina, som Geely, og atter andre satt sammen i en tett europeisk-kinesisk symbiose, som Lynk & Co og nettopp Zeekr.
7X er den tredje og hittil største modellen som Zeekr har lansert i Europa (i Kina har de sluppet åtte). De to foregående er 001, en elegant shooting brake. Og X, en kompaktbil på 443 cm som forblir deres minste modell.
7X kommer med 800V-teknologi og i tre versjoner, to med bakhjulsdrift:
Core har 480 km WLTP-rekkevidde og et 75 kWt LFP-batteri som skal lade 10–80 prosent på 13 minutter, betydelig raskere enn noe annet på markedet – hvis du i det hele tatt finner en hurtiglader som har kapasitet til å håndtere det.
Long Range med bakhjulsdrift har et 100 kWt NMC-batteri som hurtiglader på 16 minutter og gir WLTP-rekkevidde på 615 km. Begge RWD-modellene koster under 600.000 kroner.
Privilege er eneste versjon med firehjulsdrift, aktiv luftfjæring (som gir 70 mm høydejustering) og kontinuerlig variabel demping. Den har samme batteripakke som Long Range, men WLTP-rekkevidden krymper til 543 km. Motorkraften er desto råere, 470 kW/630 hk og en akselerasjon 0–100 km/t på 3,8 sekunder.
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Nick Dimbleby
Mellomstor SUV
Zeekr kaller 7X en mellomstor SUV, kanskje mest som et frempek om at det kommer større maskiner etter hvert. 478 cm lang er den én cm lengre enn Q6 e-tron, fem cm lengre enn den utgående iX3 fra BMW og 12 cm mindre enn Polestar 3. Eller noen små millimeter mindre enn Tesla Model Y, om du kan tåle den jamførelsen.
Materialkvaliteten er utsøkt, kupéplassen romslig, og bagasjerom på 539 liter (pluss frunk på 66 eller 42 liter) er på par for klassen.
Dessuten er den altså spekket med teknologi, takket være siste generasjons Snapdragon-prosessor fra Qualcomm. Som i kinesiske biler flest, plinger det så hyppig og lystig at du kan trenge mer tid på å bli kjent med teknologien enn vi klarte på en første testtur.
Den 16-tommers berøringsskjermen er rask og oversiktlig, men heller ikke Zeeker har Teslas suverene, intuitive brukervennlighet i denne øvelsen. Til gjengjeld kommer både LR og Privilege med 36,3 tommers head-up-display med en AR-teknologi som viser personer og gjenstander i det digitale bildet.
Annonse
Egen teknologi
Teknologien er rikholdig og i stor grad egenutviklet. Mens andre merker – også innad i Geely-konsernet – gjerne tyr til hyllevare på teknologi som for eksempel navigasjon, har Zeekr valgt å gjøre jobben selv.
Her er automatiske dører – med knappetrykk på B- eller C-stolpen for å åpne og lukke, og automatisk stans for hindringer. Og her er en automatisk vindusknuser som gjør at du kommer deg ut av bilen om du havner under vann.
Slik egenutvikling gir i større grad muligheter til å kapitalisere på tjenester og skreddersøm, men det øker samtidig faren for at enkelte funksjoner lugger litt – særlig i en tidlig fase.
Vi opplevde problemer med enkelte av førerstøtte-løsningene under vår testkjøring i Portugal, men kommer tilbake med en fullverdig test under norske forhold i løpet av forsommeren.