UT PÅ TUR: Pål Anders Ullevålseter kjører mellom 50.000 og 70.000 km i året.

10-punktsjekken med Pål Anders Ullevålseter:

– Bekymret for de unge som ikke tar førerkortet

Pål Anders Ullevålseter lever i og av sin romslige varebil, og tar nærmest av i sin hyllest av Norge som verdens beste bil-land.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Pål Anders Ullevålseter, kjent som motorsykkelsportutøver og realitykonge.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Vi har en Kia Optima som jeg fikk i premie da jeg vant «Farmen». Det er en hybrid og konebilen. Mette (Solli, tidligere verdensmester i kickboksing) bruker den for det meste til og fra jobb. Hun sier at hun ønsker seg en ny og mindre bil. Vi får se.

Pål Anders Ullevålseter (56)

  • Kjent som motorsykkelsportutøver i motocross og enduro. Har deltatt i Rally Dakar 12 ganger, med 2. plass i 2010 som beste plassering. EM-gull i enduro. Fortsatt aktiv.
  • Foredrags- og kursholder.
  • Har gått av med seieren i fire TV-realityserier for kjendiser: 71 grader nord, Mesternes mester, Farmen og Isdans. I 2013 deltok han i Skal vi danse.
  • Innledet sitt forhold til kickbokser Mette Solli da begge deltok i 71 grader nord i 2010. Paret giftet seg i 2017 og har datteren Alva (12) sammen. Pål Anders har en sønn, Robin (25), fra et tidligere forhold.
  • Solli har vunnet en rekke VM-titler, EM-titler, norske mesterskap og nordisk mesterskap. Foruten 71 grader nord, har hun også deltatt i Mesternes mester. Jobber blant annet som instruktør for Fighter Kickboxingklubb.

Og så har vi en varebil, Volkswagen Crafter. Den bruker jeg til det meste. Til å frakte motorsykler, og på turer til fjellet. Jeg kan ha med meg alt mulig rart i den. Det er en 2022-modell, som jeg byttet til meg mot en annen Crafter i fjor.

Hva bilholdet koster i måneden, vet jeg heldigvis ikke. For meg er det slik at bilen holder meg levende. Jeg bruker den på reise, til å frakte materiell, når jeg skal holde kurs og foredrag. Jeg er jævlig glad i bil.

Det går med en del i bensin og bompenger. Utgiftene til det kan variere veldig. Desto mer drivstoff jeg bruker, desto høyere inntekt for meg. Det er jo positivt. Bil er dyrt, det «billigste» ved bil er om du ikke har lån på den – og den bare går og går. Vi har ikke lån på de to vi har nå. Men det er mer tilfeldig, på grunn av Optima-en jeg vant.

OPTIMA(LT): Pål Anders og kona Mette Solli Ullevålseter med deres Kia Optima.

Opplevelse viktigst

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg hadde Mercedes Sprinter før. Da jeg solgte den, hadde den vært på fire kontinenter. Jeg fikk et godt tilbud på den første Crafteren, som er grei å parkere i byen - og jeg får med meg alt jeg trenger i den. Crafteren (nummer to – 2022-modellen) skal til Portugal neste uke. Det er 6000 kilometer tur og retur. Jeg kan kjøre 50.000 til 60.000 til 70.000 kilometer per år. Jeg har i alle fall gjort det før.

Det viktigste med bil for meg, er opplevelsen. Du får sett så mye når du kjører bil. Derfor er jeg bekymret for de unge som ikke tar førerkortet. De gjør jo ikke det lenger. Da går de for eksempel glipp av gleden ved å pakke skiene inn i bilen og kjøre opp i fjellheimen. Oslo til Bergen, tur og retur – Oslo til Trondheim; det fins ikke bedre land i verden å kjøre bil enn Norge. Da må du i tilfelle helt ned til Alpene, og Autobahn er jeg så lei.

Du bør reise mye i ung alder, og du trenger ikke eie bil. Det er mange fine ordninger når det gjelder å låne og leie av bil. Men «lappen» trenger man.

Bilen er samtidig kontoret mitt. Det er i den jeg inngår avtaler, og det er i den jeg finner fred og ro.

Aldri vaskemaskin

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte?

– Ikke i maskin! Optima-en setter jeg bort for total rengjøring to til tre ganger i året. Det er et sted som gjør «alt» på Storo-senteret. Det er dyrt, men verdt prisen. Jeg leverer bilen og går for å trene. Når jeg er ferdig, er bilen klar.

Ellers bruker jeg høytrykksspyler og en sånn myk kost, som jeg tror er skånsom – selv om jeg ikke er helt sikker på om den er det. Jeg gjør det i en selvvaskhall. Stort sett hver uke, fordi jeg nesten hver dag kjører opp til Ullevålseter (serveringsstedet i Nordmarka). Dit er det grusvei og veldig møkkete. Men jeg må innrømme at jeg glipper på en sak. Jeg skulle ha vasket bilen under oftere.

Bil er interessant når det gjelder renhold. En gang gikk jeg et markedsførings­kurs. Han som underviste, hadde en slags læresetning: «Skal du ansette noen, ta en titt i personens bil». Er det rotete i bilen, er personen også rotete. Bilen sier veldig mye om en person. Jeg har aldri måttet ansette noen, men bruker mye tid på å rydde i bilen. Vasker, surrer og ordner. I løpet av 37 år hadde jeg aldri møkkete bil. Den måtte være ren da jeg skulle kjøre den inn i depotet (i forbindelse med motorsykkelkonkurranser). 

Det svir, men de sitter

Hva gjør du med dekk/hjul, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du, og hva slags dekk kjøper du?

– Jeg lagrer dekkene og hjulene hjemme, eller hos et dekkfirma. Dessverre er dekk noe av det viktigste på en bil. Få på ordentlige vinterdekk. Det er helt avgjørende. Ulempen er at de beste fortest blir slitt, fordi de beste er de mykeste. Det er i alle fall min oppfatning. En sesong, kanskje ikke det en gang, så er de ferdige. Det blir jæskla dyrt hvis du skal velge blant de beste merkedekkene, som det i tillegg er veldig mange av – og som gjør det vanskelig å velge. Det fins mange merker du ikke har hørt om, som koster mindre. Med de er jeg skeptisk til å kjøpe. Er du lettlurt, kan det bli en dyr affære. Jeg har Hakkapeliitta på varebilen. Det svir, det er dyrt. Men de sitter.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid mener du bilen din bør ha?

– Jeg er dårlig til å sjekke historikken. Du kan selvsagt forsøke å finne antall eiere på den verste «brødbilen», men det er gambling. Da jeg kjøpte bil i fjor, og bytta fra Crafter til Crafter, hadde jeg hatt den første i fem år, så garantien gikk ut. Garantien er en bra ordning, den fungerer. Den jeg har nå, er tre år gammel og har to år igjen (på garantien). Det viste seg å være noen greier med den bilen, typiske bruksting som bremseskivene.

Hvor lang levetid bilen bør ha? Maks 200.000 kilometer, fordi jeg kjører ned og opp i Europa med den. Kia Optima-en går bare her hjemme. Den kan vi egentlig bare ha til den er død. Å bytte bli ofte er dyrt. En varebil, en helt vanlig «brødboks», koster en million kroner. Det er helt sykt.

Hvis batteriet på hybriden jeg har nå, slutter å fungere, kan jeg heller ikke kjøre på bensinmotoren. Skjer det, er det kjørt.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året?

– Optima-en står i garasjen, den store ute i veien utenfor huset vårt. Det er fortsatt lov til å parkere i gata der, selv om det snart ikke er det i det hele tatt i Oslo. Har du hus med parkering ved huset og på tomta, går det veldig opp i verdi. Den konsekvensen skulle myndighetene kanskje vært mer oppmerksomme på, med tanke på boligprisene.

Radiovenn

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha?

– Det må være radioen. Jeg lytter til P4 og «Luringen» («Fem på» ved Marius Kopperud). Så hører jeg på Nyhetene og NRK Sport. Det var veldig koselig å lytte til radiosendingene fra Ski-VM i Trondheim. Den aller viktigste nyttegjenstanden er egentlig handsfree'n. Jeg sitter i telefonen hele tiden.

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Optima-en er hvit, Crafter'n er grønn og sølvgrå. Jeg er litt svak for en blå farge som det skinner av, og mørk gul – hvis jeg ser for meg en Camaro. Det ville vært kult. En gul «step side»-pickup: Rått!

Glorete rosa og lilla, det er farger bilen min ikke kunne hatt.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort, og hvorfor ble den så gal?

– Nei, noen dårlige bilinvesteringer har jeg vel ikke gjort. Jeg prøver å legge sjel i bilene mine. Innreder dem, jeg sover i dem og bruker dem til å reise.

Porsche, tja…

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå, om pengene ikke var en begrensning?

– Oj oj oj, jeg er egentlig ikke en slik type bilentusiast. Men en ny bil, det kunne jeg tenkt meg. Noe mer Jeep-aktig. Ikke en Hummer, men litt i den gata. Jeg kan ikke komme kjørende i en feit Audi eller Mercedes. Det er ikke bilmerker jeg lar meg imponere av i særlig grad.

Porsche kan jeg ikke ha. Jeg er så stiv i kroppen at jeg ikke klarer å komme meg inn i den eller ut av den. Da måtte jeg i tilfelle montert et håndtak på taket som jeg kunne støttet meg til. Men jeg er fascinert av Porsche. Jeg kikker etter dem når jeg ser dem i trafikken. Det er det samme med gamle biler, og ikke bare amerikanere. I det siste har jeg lagt merke til at en del folk pusser opp Opeler og Cortinaer. Det er moro. Og det er jo ikke så dyrt heller, ettersom de regnes som veteranbiler.