TIKAMP-MESTER: Markus Rooth har droppet gull-bilen etter OL-gullet.Foto: ØYSTEIN JARLSBO
10-punktsjekken med Markus Rooth:
«Bruker varmen i setene som passiv oppvarming»
Markus Rooth (22) synes det er blitt litt kleint å bruke den gullfargede BMW-en etter at han vant OL-gull. Han foretrekker familiens vesle lilla-rosa BMW eller deres hvite hybrid-Volvo.
Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Friidrettsmester Markus Rooth.
Nå er det mamma Mette og pappa Espen som vekselbruker gull-BMW-en, som på tross av Markus' antipati kan smykke seg med en viss status. BMW i3-en, årsmodell 2021, har gått drøyt 40.000 kilometer, hvorav noen av dem i NRKs TV-serie «Dummedag». Der kan du se den rase av gårde i flere episoder.
Markus Rooth (22)
Vant OL-gull i friidrettens tikamp i Paris i august. Kun en nordmann har klart det tidligere, Helge Løvland i 1920.
Markus har også vunnet U23-EM i mangekamp. Han er innehaver av den norske rekorden i mangekamp med 8796 poeng, satt på Stade de France da han sikret seg gullmedaljen foran Leo Neugebauer fra Tyskland (8748 poeng) og Victor Lindon fra Grenada (8711 poeng).
Faren Espen Rooth er treneren hans. Han er tidligere friidrettsutøver. Han satset også i sin på bob og prøvde å kvalifisere seg for Lillehammer-OL 1994.
Moren Mette Malm Rooth er tidligere håndballspiller for Bækkelaget og Nordstrand. På 1990-tallet ble hun flere ganger europacupvinner og norgesmester.
Markus har to yngre søstre, Kajsa (21) og Martine (15). Begge er aktive innen friidrett. Kajsa tar hånd om storebrorens konti i sosiale medier. Markus har blant annet 122.000 følgere på Instagram.
Hvordan havnet den der?
Pappa og trener Espen forklarer at «noen» hadde fått nyss om at familien Rooth eide den noe originale elbil-modellen i fargene gull og svart.
Serieskaperne mente åpenbart den ville være godt egnet i en TV-rolle. Familien Rooth på fem har ikke for vane å svare nei, og det ble ja til spørsmålet om lån.
Et spørsmål som nå altså ikke gjerne kommer fra Markus, ifølge Mette – «bilansvarlig» i idrettsfamilien Rooth: Espen, Mette, Markus, Kajsa og Martine.
Da Motor møter Markus, Espen og Mette i forbindelse med en stav- og kuletrening på friidrettsarenaen på Rud i Bærum, er det Mette som etter økten – og fotografering av Markus og «Dummedag»-kjendisen – setter seg bak rattet i den statusforringede doningen for å kjøre tilbake til Oslo.
Espen, som heller ikke har motforestillinger når det gjelder å bli «fersket» i gull-bilen, tar styringen i Volvo XC90 T8-en (hybrid), mens Markus finner seg til rette i passasjersetet ved siden av ham.
Påpasselige Mette påpeker for øvrig at gull-BMW-en, sett med hennes blikk, med fordel kunne ha vært gjennom vask og rengjøring.
Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?
– Det er mamma og pappa som sørger for bilholdet, men jeg vet det er altfor dyrt. Kajsa og jeg deler på å bruke Volvoen og den folierte lilla-rosa BMW-en. Vi kan ikke helt bestemme oss for om den er lilla eller rosa. Det er en i3 det også, 2022-modell. Den har gått cirka 24.000 kilometer. Pappa fant den på Finn for et år siden. Selgeren bodde i Ålesund. Den hadde bare gått noen få kilometer og var så å si ny da vi kjøpte den.
Vi har altså to mindre elektriske biler i familien, av hensyn til parkering i byen, bompenger på veien hjemmefra i Oslo og til trening i Bærum – samt miljøet. Hjemme har vi to uttak for lading.
Annonse
Lappen dagen etter dagen
Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?
– Jeg tok førerkortet dagen etter at jeg fylte 18 (fødselsdag 22. desember) for snart fem år siden, men har aldri kjøpt og eid en egen bil. Det har liksom ikke blitt noe av foreløpig. Da jeg gikk på Wang Toppidrett hendte det at jeg tok trikk og T-bane for å komme meg til skolen.
Volvo XC90 T8-en er årsmodell 2019. Det er vår andre Volvo av den typen. Den var på leasing de tre første årene, før pappa kjøpte den. Den har gått cirka 80.000 km. Den gullfargede BMW i3-en (årsmodell 2021) har gått rundt 40.000 km. Den er leaset og skal snart leveres tilbake. Den lilla-rosa BMW i3-en (årsmodell 2022) cirka 24.000 km.
Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?
– Det er mamma som er bilansvarlig i familien. Hun ordner med alt fra vask til service og hjulskift.
Plass til staver
Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?
– Vi har dekkhotell og en avtale når det gjelder dekkskift. I tillegg til å være politi, har mamma jobbet på bensinstasjon og er veldig flink med bil. Jeg er usikker på hvilken type dekk vi har. Men jeg vet at hun velger merkene som er best rangert og ser bra ut.
Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?
– Jeg har som sagt aldri kjøpt bil. Jeg vet imidlertid at jeg kan sjekke kjøretøyopplysninger hos Statens Vegvesen. Vi bytter bil cirka hvert tredje til femte år.
Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?
– Bilene står i garasjen, og vi bruker ikke trekk.
Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ... high tech musikkanlegg (hva hører du på i bilen) hvis pengene ikke var en begrensning?
– Bilen må kunne transportere staver som er over fem meter lange. Varme i setene, som jeg bruker som passiv oppvarming på vei til trening, er også viktig. Det er selvsagt gøy om det er god lyd på musikkanlegget. Jeg er glad i å høre på musikk, enten på radio eller Spotify.
Annonse
Porsche-drøm
Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?
– Den jeg kjørte frem til OL, har gull-farge, men nå bruker jeg helst den lilla-rosa. Ellers er hvit perlemor en favoritt.
Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?
– Ingen investeringer betyr ingen dårlige investeringer. Bil er sjelden lønnsomt.
Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?