TIDLIG UTE: Espen Rostrup Nakstad lytter gjerne til nyheter når han kjører alene i sin 15 år gamle Toyota RAV4.Foto: PRIVAT og JAVAD PARSA/NTB
10-punktsjekken med Espen Rostrup Nakstad:
«Ganske mye å spare ved å følge med på dieselprisen»
Espen Rostrup Nakstad lærte mye om praktisk bilhold da han jobbet på en Fina-stasjon med verksted hjemme i Skedsmo i ungdommen. Nå gleder han seg over at datteren på 15 med liv og lyst bytter hjul på familiens like gamle Toyota.
Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Espen Rostrup Nakstad, overlege og forsker ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.
Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?
– Akkurat nå disponerer jeg to Toyota-er, hvorav den eldste – selve godbilen – som jeg har hatt i syv–åtte år, er en Rav4 2014-modell, «71 grader nord edition». Det er bare min fjerde bil siden jeg var 18 år. Jeg kjøpte den brukt, fordi min daværende bil ble påkjørt mens den sto gateparkert. Den ble påført så store skader at den faktisk ble kondemnert av forsikringsselskapet. Jeg valgte firehjulstrekk på grunn av dårlig brøyting og bratte bakker, og angrer ikke på det valget. Nå har den gått cirka 200.000 kilometer. Den er stort sett blitt brukt på langkjøring, siden jeg sykler eller går til jobb hver dag. Jeg kjører færre og færre kilometer for hvert år som går. Jeg bruker bilen mest på langturer til fjellet og til familie i Sverige. Så når den først brukes, går den ofte lengre enn 30 mil.
Espen Rostrup Nakstad (50)
Utdannet ved Det juridiske- og medisinske fakultet i Oslo. Ble kjent for offentligheten under korona-pandemien, som assisterende direktør i Helsedirektoratet. Sluttet i Helsedirektoratet sommeren 2024. Jobber nå som overlege og forsker ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, der han leder CBRNE-senteret.
Ble i 2020 tildelt HR Norges lederpris, kåret til Årets navn av Dagbladet og VG, og Årets Osloborger av Aftenposten. Vant i fjor TV-realityserien «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».
Gift, to barn. Nevø av Morten Rostrup, som var med på å stifte den norske avdelingen av Leger Uten Grenser.
Jeg aner ikke hva bilholdet faktisk koster meg, men ser at det forsvinner en tusenlapp hver gang jeg fyller tanken med diesel. De siste årene har jeg begynt å følge med på dieselprisene. Det kan variere mer enn seks kroner per liter fra en dag til en annen i Oslo-området. Så det er ganske mye å spare på å følge litt med.
Jeg ser også at det trekkes ganske store summer i nettbanken til bompenger. Så jeg lukker litt øynene for det. Og så kommer det selvsagt forsikring, årsavgift og service på toppen. Jeg tror jeg betaler drøyt 10.000 kroner i forsikring hvert år. Men det er vel noe jeg burde sjekket opp, kanskje. Jeg har en følelse av at prisen er blitt høyere de siste årene.
Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?
– Så lenge jeg har bodd i Oslo med gateparkering og snøfylte trange gater, har jeg alltid hatt en «bruktbil» som jeg ikke er så redd for. Det betyr også at jeg ikke har brukt så mye penger på bilpleie som jeg ellers ville gjort, hvis jeg hadde hatt en helt ny og smekker bil.
Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte?
– Jeg vasker alltid bilen selv, innvendig og utvendig, men ikke mer enn én gang om våren og én gang om høsten. Det er selvsagt altfor lite, men det er det jeg rekker i en travel hverdag. Før var jeg flink til å polere bilen også, men det må jeg innrømme at jeg har blitt dårligere på de siste årene.
Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?
– Jeg kjører piggfritt og bytter hjul selv, vår og høst. Som ungdom jobbet jeg litt på en bensinstasjon hjemme i Skedsmo. Det var en Fina-stasjon med verksted, som senere ble til en Shell-stasjon. Jeg lærte meg å ta service på de fleste bilmodellene, bytte og lappe dekk og avbalansere hjul. Men nå må jeg innrømme at jeg overlater serviceen til Toyota og bytter bare hjulene selv. Det vil si; jeg har lært min 15 år gamle datter å bytte hjul. Det syntes hun faktisk er gøy å kunne!
Annonse
300.000 pluss
Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid mener du bilen din bør ha?
– Jeg sjekker alltid service, heftelser og brukshistorie grundig før jeg kjøper bil. Hvis man steller rimelig pent med bilen, kan den sikkert gå 300.000 kilometer uten større reparasjoner. Problemet er all slitasjen som kommer i vinterhalvåret med veihumper, salt og småkjøring. Den norske vinteren tror jeg forkorter bilparkens samlede levetid ganske mye, dessverre.
Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året?
– Jeg parkerer alltid utendørs. Det er litt dumt om vinteren, siden det blir mye is-skraping. Men det gir sannsynligvis noe mindre rust enn om bilen tines og fryser igjen i ett sett.
Er det én, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha, som oppvarmet ratt, oppvarmede seter, adaptiv cruisekontroll og tilhengerfeste? Hva lytter du til i bilen; NRK 2, musikk, podkast?
– Firehjulstrekk og hengerfeste er et «must» for meg, men jeg klarer meg fint med manuelt gir og moderat utstyrslinje. Bilen har etter hvert blitt å regne som «bare et framkomstmiddel» for meg. Dessverre, kan man kanskje si. For jeg synes egentlig bil er veldig gøy og var i mange år stor fan av «Top Gear» på TV (bilprogram på britiske BBC siden 2002, med Jeremy Clarkson som programleder frem til 2015). Når jeg kjører alene, lytter jeg ofte til nyheter eller en podkast. Med ungdommer i bilen blir det vanligvis musikk.
300.000 NESTE: – Hvis man steller rimelig pent med bilen, kan den sikkert gå 300.000 kilometer uten større reparasjoner, sier Espen Rostrup Nakstad.Foto: PRIVAT
Fint med hvit
Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?
– Jeg har som regel kjørt mørke eller grå biler, men har hatt både grønn Toyota Avensis og vinrød Opel Ascona. Mine to siste biler har vært mørkegrå/svarte, men det er egentlig litt tilfeldig. Hvit bil er veldig fint, men så blir det jo større behov for bilvask, da. Og det har jeg egentlig ikke tid til.
Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?
– Den gamle Opel-en jeg kjørte for mer enn 20 år siden, og som jeg hadde overtatt etter min bestefar, ble etter hvert så gammel at jeg brukte mer penger på verksted enn på bensin. I ettertid skjønner jeg at jeg burde skrotet den tidligere. Men jeg var glad i den bilen, så jeg kjørte den så lenge det gikk.
Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå, om pengene ikke var en begrensning?
– Hvis jeg var blitt spurt da jeg tok lappen som 18-åring, ville jeg kanskje svart «en stor Audi Quattro» eller «en sprek Volvo SUV med firehjulstrekk». Men i dag er det viktigste for meg å ha en driftssikker bil, så jeg hadde heller lagt pengene i båt, hvis jeg hadde hatt ubegrenset budsjett! En seilbåt, kanskje?