IMPONERER: Xpeng G9 har det meste som skal til for å lykkes i Norge.

Test: Xpeng G9

Denne er rett og slett sensasjonelt bra

Det er ikke oppsiktsvekkende at en kinesisk stor-SUV er nærmere en halv million rimeligere enn et tysk statusmerke. Det oppsiktsvekkende er hvor liten forskjellen er.

Publisert Sist oppdatert

Xpeng G9

  • Pris fra: 524.000 (ekskl. omkostninger, single range bakhjulsdrift)
  • Pris testbil: 726.000 (inkl. omkostninger)
  • Drivlinje testbil: 98 kWt (brutto), batterielektrisk motor. 551 hk./717 Nm, firehjulsdrift, luftfjæring, ettrinns automat.
  • Rekkevidde/forbruk (WLTP): 520 km/21,3 kWt/100 km.
  • Maksimal ladefart: 300 kW.
  • 0–100/toppfart (fabrikktall): 3,9 sek./200 km/t.
  • Dekkdimensjon: 255/45-21.
  • Vekt/nyttelast: 2360/365 kg.
  • Bagasjerom/hengervekt/taklast: 660 liter/1500/50 kg.
  • Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring (cm): 489/194/167/9,5-19,5.
  • Konkurrenter: Fra velutstyrte kompakt-SUV-er til basisutstyrte stor-SUV-er.

Etter to bedrøvelige og ett middels forsøk, kommer denne murbrekkeren fra de pur unge kineserne.

Kinaputten er blitt et festfyrverkeri.

Xpeng er like unge som tipp-tipp-tipp-oldebarna til Henry Ford, men her har de kinesiske jyplingene gått gjennom en slags menneskelig trådløs oppgradering og blitt bråvoksne over natta. 

Vi som tester biler, burde ha lært. Likevel blir vi fortsatt overrasket over hvor bra mange av de kinesiske bilene er. 

Som MG4, Byd Atto 3 og Nio ET5. Tre modeller som –  uavhengig av pris – hevder seg i tetsjiktet i sine klasser.

Xpeng G7

82 poeng

Rett og slett en særdeles bra bil. Den får maks poeng for komfort og pris, den har masse plass, enormt med krefter, og lader svært raskt. Minuset er nyttelasten, samt en berettiget skepsis til eiererfaringer og merkevare.

Komfort 10/10

Særdeles lavt støynivå, selv med digre 21 toms sommerhjul (standard). Alle testsjåfører fant seg til rette i de elektrisk justerbare forsetene. Stor plass bak, med både setevarme og elektriske justerbare rygger. Mye lys, solide materialer, men treg setevarme. Typisk elbil-stiv over små ujevnheter.

Design 9/10

Ingen tvil om at Citroën har stått modell her. Resultatet er likevel – eller kanskje nettopp derfor – svært vellykket. Den framstår som en særpreget, men likevel klassisk SUV. Interiøret er rent og luftig – og absolutt litt eksklusivt med skjerm også for passasjeren.

Kjøreegenskaper 8/10

Enormt kraftoverskudd i alle hastigheter. Ulike kjøreprogram gir små endringer i gassrespons, fjæringsoppsett og styremotstand, men føles helt unødvendig. Her er det maks komfort som gjelder. Styrefølelsen blir uansett ganske vag, og nærmere 2,5 tonn høyreist bil er ikke laget for skarpe svinger.

Miljø og forbruk 9/10

Overbeviste i sommerens store elbiltest. Gikk over 58 mil innen den stoppet – på 21 toms hjul. Det er 13 prosent bedre enn WLTP-tallet – målt med 19 toms hjul. Enda mer imponerende: Den ladet fra 5-80 prosent på litt over 21 minutter, med en topp på 319 kW. Ingen har gjort det bedre.

Utstyr 9/10

Temmelig fullspekket allerede i grunnversjonen. Men metallic lakk (10.000) bør du unne deg, alternativt den lekre, men vedlikeholdskrevende matte grønnfargen (15.000). Du kan også oppgradere med nappaskinn i stedet for kunstskinn, og i samme slengen blant annet få massasje i fire av setene (40.000).

Praktisk 6/10

660 liter bagasjevolum og frunk på 71 liter, er ypperlig. 1500 kg hengervekt er middels. 365 kg nyttelast er for dårlig. NAF anbefaler minst 480 kg nyttelast, basert på et regnestykke med to voksne og to mindreårige barn på ferie. Overvekt kan gi forsikringstrøbbel ved uhell eller ulykke.

Pris 10/10

Svært gunstig nybilpris. Så vil løpende kostnader og gjenkjøpsverdi etter hvert vise hvor mye bil du faktisk fikk for pengene. Men basert på foreløpige tester, er det opplagt toppscore til G9. Den er marginalt dyrere enn mindre konkurrenter, langt rimeligere enn jevnstore konkurrenter.

Driftskostnader 6/10

Krever årlig service – eller etter kjørte 20.000 km, hvis det skjer først. Vi er usikre på kvaliteten over tid. De første årgangene av sedanen P7 var merkelig uferdige – og her kommer det altså en ny fersking. Men Xpeng har mobilisert maksimalt for å lykkes bedre med G9.

Sikkerhet 8/10

Ikke testet av EuroNCAP ennå. Men vi forutsetter at G9 holder samme høye nivå som øvrige Xpeng i de klassiske krasjtestene. Et par umotiverte og ubehagelige inngrep fra assistansesystemene under testperioden, underbygger inntrykket av at kineserne fortsatt ligger etter på dette feltet.

Annenhåndsverdi 7/10

Vanskelig å forutsi. Bra nybilsalg gir også høyere etterspørsel på bruktmarkedet, men først og fremst må kvaliteten dokumenteres. På papiret ligger alt til rette for at G9 skal bli en suksess, men fallhøyden for en diger kinesisk bil med litt trøblete histore, er stor.

Mange bør skjelve

Xpeng G9 løfter likevel kunnskapen og forståelsen opp på et nytt nivå. Ikke bare hevder den seg. Den er rett og slett best. 

Sammenliknet med hvem, tenker du kanskje? Vi ser ingen opplagte konkurrenter, men uansett så bør de skjelve nå. Altså et dårlig svar på et godt spørsmål. Mer konkret:  

Prismessig ligger den litt over topputstyrte versjoner i klassen av mindre SUV-er, der Tesla Model Y selger best.  Men kanskje mer interessant: 

Fyller du en G9 med absolutt alt av utstyr, så er den fortsatt langt rimeligere enn ribbete grunnversjoner av SUV-er som BMW iX, Audi Q8 e-tron og Mercedes EQE-SUV.

ELEGANT: G9 er vellykket fra alle vinkler. 21 toms felger er standard på modellen med firehjulsdrift.

Delvis fiasko

Og helt vesentlig i denne sammenlikningen: G9 er absolutt på nivå med de tyske statusmerkene i en rekke kategorier. Og aldri særlig dårligere. 

Etter tre mer eller mindre fiaskoer, handler Xpengs framtid på det norske markedet om denne bilen. Debuten G3 ble aldri noen suksess, med sitt kopierte Tesla-interiør, sine opplagte utstyrsmangler og en merkelig kamerainstallasjon på taket. 

OVERSIKTLIG: Instrumenteringen er tydelig, og etter en tid får man skjermbruken i fingrene. Girspaken til høyre bak rattet med fartsholder, er direkte kopi av Tesla. Det samme er ladeplatene foran i midtkonsollen.
UNDERHOLDNING: Passasjeren i forsetet kan kose seg med en egen skjerm, som ikke er synlig fra sjåførplassen. Distraksjon skal unngås.

Ferdigutviklet

Den litt større P7  var langt mer lovende. Men også den kom med uferdige løsninger og slitsomme førerassistenter. At mye er blitt forbedret raskt og effektivt, er et uttrykk for kinesernes vilje og evne til å lytte til markedet. 

Men kjøper man en bil til godt over en halv million, så forventer man et ferdigutviklet produkt. Når vi påpeker feil eller mangler ved de kinesiske bilene, får vi ofte svar som «vi er i dialog med kineserne om dette» eller «dette vil trolig komme på en framtidig oppgradering». Sånt vil neppe kravstore norske kunder høre. 

KVALITET: Gjennomgående gode og solide materialer. Denne lyse brunfargen ser bedre ut i virkeligheten enn på bilder, men vi tipper de fleste velger det mørke alternativet.
LUKSUS: Også baksetepassasjerene kan få maksimalt med komfort i form av både massasje og varme.

Glemmer dette

Den tredje modellen som må nevnes i historien om Xpeng, er sedanen P5. Mest i en parentes. Dette var en modell som ble introdusert med hatter og fanfarer i showrommet nede i Bjørvika i Oslo, for så å bli trukket tilbake innen de første bilene kom på veien. 

Akkurat nå velger vi å glemme dette. Også usikkerheten som var rundt importørleddet og nettverket av forhandlere og servicepunkter. På papiret ser dette lovende ut nå. Og det styrker naturligvis merkevaren Xpeng at det er inngått en milliardavtale med Volkswagen.

660 LITER: Bagasjerommet er større enn hos omtrent alle konkurrenter. Legger du til frunken, så blir totalen 732 liter. Skiluke mangler dessverre, og nyttelasten er for lav.
EKSTRA: Et stort rom under bagasjeromsgulvet gir plass til ladekabler og liknende. I tillegg kommer en romslig frunk på 71 liter.
LUFTFJÆRING: Skal du løfte mye ut eller inn av bagasjerommet, kan du senke bilen manuelt. Baksetene kan også enkelt felles ned.

Nære poengrekord

Men det er usikkerheten knyttet til et langvarig eierforhold som er det opplagte usikkerhetsmomentet kundene må vurdere. Splitter ny framstår G9 som en usedvanlig god bil. Poengsummen i Motors test er høy. 

Nyttelasten er for dårlig. Det gir kraftig trekk. Det samme gir de opplagte forbeholdene rundt driftskostnader og annenhåndsverdi. De henger ofte sammen. Men den er ikke så langt unna en slags poengrekord.

Ikke minst basert på resultatene i sommerens utgave av verdens største elbiltest. G9 overbeviste på rekkevidde, og imponerte ved ladestasjonen (les mer her).

KOMFORT: Fire ulike kjøreprogram, men vi ser ingen grunn til å bevege seg ut av standardmodus.

Masete piping

Plussene er i kraftig overtall. Minusene er få, og kanskje langt på vei uviktige for mange. Den lavere nyttelasten er nevnt. Den har ikke like avansert fjernlysteknologi, og den har mindre pålitelige førerassistenter med mye masete piping og varsling.

Litt mer om det siste: Under testperioden strammet plutselig setebeltene seg helt uten grunn. Dette registrerte vi tre ganger. 

På en firefelts motorvei opplevde vi også at en bil skiftet fil flere hundre meter foran oss, korrekt og høyst udramatisk. Men vår testbil bråbremset og aktiverte varselblinkeren.  Unødvendig, trafikkfarlig – og flaut.

FØLGER MED: Her sitter kameraet som overvåker ansiktet ditt. Du bør helst sitte som en statue for at ikke varslingene om at du er uoppmerksom, skal komme.
SLÅ AV: Skal du kjøre en G9, må du fortest mulig manøvrere deg hit, og deaktivere ansiktsovervåkingen.

Varsler fort

G9 har også en ansiktsovervåking som er markedets hissigste, altså  dårligst. Heldigvis er det mulig å deaktivere denne via en meny. Vi har gitt Xpeng tilbakemelding om at dette bør skje med en hurtigknapp, og håper de tar det til etterretning snarest. 

Vi hadde konkludert med at det ville være uaktuelt å kjøpe G9 hvis denne overvåkingen ikke kunne deaktiveres. Den virker mot sin hensikt. Man blir faktisk oppriktig, og trafikkfarlig, irritert.

Kameraet sitter på venstre dørstolpe, og du varsles etter 2,5 sekunder hvis du ikke ser rett fram. Snur du bittelitt på ansiktet, så varsler den. Vrir du for eksempel ansiktet litt mot den midtstilte skjermen, men fortsatt følger med på veien – en ganske velkjent positur – så varsler den. 

Løftet kaffekopp ...

Og for eksperimentets del: Hvis du sitter med ansiktet rett fram, men flytter blikket over på en håndholdt mobil – dessverre ganske velkjent det også, men altså ulovlig – så varsler den ikke.

Tar du en skikkelig bjørnegjesp og kniper igjen øynene, så varsler den. Og igjen for eksperimentets del: Lukker du venstre øye, så varsler den. Lukker du høyre, så varsler den ikke ...

Men dummest: Den varslet da vi løftet en kaffekopp foran ansiktet!

G9 er med andre ord ikke feilfri. Men du må lete lenge etter minusene. Kanskje kan de til og med deaktiveres. Uansett: Kombinasjonen av kvaliteter og pris gjør G9 sensasjonelt bra.