ELEGANSE: ID-modellene til VW har ulik grad av appell, men ID.7 er nok den lekreste av dem.

Test: VW ID.7

Litt luksus til folket

Phaeton, Arteon, Passat CC. Navnene på tre mer eller mindre dårlige forsøk på å gi en Volkswagen litt ekstra komfort og luksus. ID.7 havner ikke i samme bolken.

Publisert Sist oppdatert

Volkswagen ID.7

    • Pris fra: 545.000
    • Drivlinje: 77 kWt batteri, 286 hk/550 Nm, ettrinns automat, bakhjulsdrift.
    • Forbruk/rekkevidde (WLTP): 14,4 kWt/100 km/613 km
    • Lengde/bredde (inkl. speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 496/212/153/15
    • Bagasjevolum (liter): 532
    • Vekt/nyttelast (kg): 2172/383
    • Hengervekt/taklast (kg): 1000/75
    • Dekkdimensjon foran/bak: 235/55-19/255/50-19
    • 0–100 km/t/toppfart: 6,5 sek/180 km/t.
    • Konkurrenter: Ingen opplagte. Like stor som Model S, men lavere prisklasse.

ID.7 framstår naturlig og selvsikker. Ikke litt krampaktig, som de tre nevnte.

Der ID.7 langt på vei skaper sin egen klasse, diltet de tre fossilbilene etter modeller fra de mer prestisjetunge tyske produsentene.

Etter å ha kjørt den foreløpig eneste versjonen av ID.7 på det norske markedet, er det betimelig å stille spørsmålet om man faktisk trenger den neste – altså stasjonsvogna. Over sommeren kommer ID.7 med karosseriformen som var den suverent mest attraktive før alle skulle ha SUV.

ID.7 med klassiske limousinlinjer og – veldig avgjørende – en topphengslet bakdør, oppleves svært romslig. De fleste vil nok mene at den også ser mer elegant ut. 

VW ID.7

74 poeng

En verdig arvtaker til Passat, hvis vi ser på plass, komfort og hverdagskvaliteter. Men mange vil etterspørre både firehjulsdrift og stasjonsvogn – og begge deler kommer. Forbedret rekkevidde MÅ også komme, og gjerne en prisreduksjon.

Komfort 9/10

Nesten tre meter akselavstand gir bedre landeveiskomfort enn de litt mer luggende SUV-ene. Stiv over skarpere ujevnheter, som alle elbiler. Suverent baksete. Design har delvis gått på bekostning av funksjon, som på innvendige dørhåndtak, og selvsagt rattet. Litt mindre hjulstøy hadde gitt full pott.

Design 7/10

Nøkterne, rene linjer, slik det passer seg en elektrisk arvtager til Passat. Nesten fem meter og kupéform gir mye eleganse, uten at man snur seg etter bilen av den grunn. Innvendig har VW gått bort fra det litt oppstykkede ID-interiøret, og funnet et roligere, mer harmonisk uttrykk.

Kjøreegenskaper 8/10

Alle ID-modellene fra VW kjører svært bra. ID.7, med nærmere tre meter akselavstand og fem meter totallengde, har fin balanse og presisjon når den utfordres. Mer enn nok effekt under norske forhold, men er ingen spydspiss i akselerasjonsfeltet. Kun bakhjulsdrift er et minus for mange.

Miljø og forbruk 6/10

Overraskende stort avvik fra det offisielle rekkeviddetallet (WLTP) i NAF og Motors tester. Minus 29 prosent i vinter og minus 22,7 prosent i sommer, er blant de aller dårligste. Det hjelper selvsagt med bra rekkevidde i utgangspunktet, men kundene betaler for mer enn dette.

Utstyr 8/10

Ulike pakker gir en godt utstyrt bil, men også utstyr du ellers kanskje ikke ville betalt for. Et opplagt krav som varme i rattet, ligger for eksempel i en pakke til 21.000 kroner. Den rimeligste (27.000) av to pakker som inkluderer de gode, adaptive fjernlysene, ville vi helt klart tatt med.

Praktisk 8/10

Bagasjevolum på 532 liter er meget bra. Spørsmålet er hvor mange som trenger den ekstra plassen opp til taket man får i stasjonsvognen. Stort bagasjeromsgulv, solid gjennomlastingsluke, middels hengervekt, snau nyttelast. For mye svart panellakk gir støv og fingermerker.

Pris 6/10

Godt utstyrt (Exclusive) ender den på rundt 600.000, inkludert vinterhjul. For snaue 100.000 mer, får du den maks utstyrt, med blant annet hengerfeste, panoramatak, bedre lyd, adaptivt understell og seter med massasje/ventilasjon. Litt mye, sammenliknet med firehjulsdrevne ID.4 fra egen familie.

Driftskostnader 7/10

Service når bilen selv krever det, men senest hvert andre år. Relativt gunstige avtaler rundt service (deler og reparasjon ikke inkludert) og service/vedlikehold (alt av slitedeler, minus dekk, inkludert) i inntil 5 år/250.000 km. VW har fått mye erfaring med elbiler, og det rapporteres om få feil.

Sikkerhet 8/10

Best poengsum av bilene som ble testet av euroNCAP i 2023. Men noen av tallene viser at bilene testes langt unna norske veier. Fartsholderen med skiltgjenkjenning er direkte trafikkfarlig på motorvei, når den registrerer hastighetsgrenser fra sideveier – og bråbremser.

Annenhåndsverdi 7/10

Volkswagens ID-modeller har fått gradvis bedre renomme, etter en lei start med premature ID.3. ID.4 er en av landets mest solgte biler, og kombinasjonen av godt renomme og godt nybilsalg er gull for bruktbilverdien. Men ID.7 har verken SUV-formen eller 4x4.

Rimeligere og elegant

Bagasjevolumet er på 532 liter, fordelt over et langt bagasjeromsgulv. Det er bare 72 liter dårligere enn stasjonsvogna. Så har selvsagt det mer praktiske stasjonsvognkarosseriet en opplagt fordel i plassen opp til taket, altså alt som stables i høyden over  vinduskarmen.

Gjør du det ofte, så er stasjonsvogn et naturlig valg. Hvis ikke, kan du komme både rimeligere og mer elegant ut av ID.7-handelen. Uansett har man snart mulighet til å velge. Det er det aller beste. 

30 cm lengre

Prisforskjellen er bare 10.000 kroner. Det kan tolkes på to måter: At dagens ID.7 bør være nesten like attraktiv – eller at VW mobiliserer litt ekstra for å få salg av stasjonsvognen. Vi så hva hvilken boost ID.4 fikk da prisen og utstyrsnivået stemte.

Utvendig skiller ID.7 seg tydelig fra øvrige ID-modeller. Den er lavere og  lengre – og gir mer inntrykk av elegant limousine enn tøff SUV. Akselavstanden er på nærmere tre meter, og totallengden er bare en centimeter unna en koloss som Tesla Model S. Eller kanskje mer relevant, den er hele 30 centimeter lengre enn absolutt ganske store ID.4.

LANGSTRAKT: Like lang som en Tesla Model S, men vesentlig rimeligere, blir ID.7 et interessant alternativ for dem som vil ha mye plass, men klarer seg uten firehjulsdrift.

Stor bakdør

I øyeblikket ser vi ingen opplagte konkurrenter. Model S er nærmere dobbelt så dyr, men har i rettferdighetens navn også firehjulsdrift, 7–8 mil bedre rekkevidde og – hold deg fast – 400 hester mer. Mercedes EQS er enda dyrere enn Model S igjen.

I den andre enden: BMW i4, som blir mye mindre, og Polestar 2, som blir knøttliten, i en sammenlikning.

Og hvis du stusser over utvalget her, så presiserer vi: Alle disse har stor bakdør. Biler med tradisjonelt koffertlokk tåler aldri sammenlikning med en stasjonsvogn.

OPPGRADERT: Designet er blitt mer linjelekkert sammenliknet med de øvrige ID-modellene, og materialkvaliteten et hakk høyere.
NEDGRADERT: Vinduspusserfunksjonen har havnet som en rullebryter på blinklysspaken (t.v.), det er definitivt ingen forbedring. Girvelgeren er også ny – og plassert til høyre. Rattfunksjonene er de samme som på andre ID-modeller, og ikke optimale.

Litt ekstra luksus

Også innvendig er det tydelig forskjell på ID.7 og de øvrige ID-modellene. Instrumentdesignet er mer dempet og linjelekkert, og materialkvaliteten er absolutt et hakk opp. Skinnpartiet på midtpartiet i hele instrumentpanelets bredde, gir absolutt følelsen av litt ekstra luksus. Det betyr ikke at vi uten videre foretrekker ID.7. 

FARGERIK: Interiørbelysning i ulike farger, er et nytt motefenomen – og utmerket tidtrøyte under lading på en mørklagt stasjon.

Den frittstående, satelitt-aktige, instrumentskjermen som er festet til rattstammen på de øvrige ID-modellene, er byttet ut med en liten, integrert skjerm – lik den vi kjenner fra konsernsøsken Skoda Enyaq. Den svevende storskjermen derimot, har vokst til 15 tommer. Kontrasten er påfallende.

SJEKK: Noen av førerassistentene fungerer dårlig på norsk veier, spesielt den adaptive fartsholderen i kombinasjon med skiltleser.

Dårligere løsning

Videre har girvelgeren, som opprinnelig var elegant integrert i forlengelsen av instrumentsatelitten – bortsett fra på Buzz – havnet på en egen spak til høyre for rattet. Dermed er den tradisjonelle vindusviskerspaken flyttet over til venstre side og smeltet om til en skyveknapp på blinklysspaken. 

Ikke ulikt løsningen noen vil kjenne fra Mercedes. Altså en dårligere løsning.

PRAKTISK: Langt og flatt gulv og meget god plass. Eneste ulempe er møkkete buksebein når man skal laste inn mot seteryggen – som for øvrig har en solid gjennomlastingsluke.
DOBBELT: Skal du utnytte alle de 532 literne, må du fjerne gulvet som gir jevn lastekant. Men i daglig bruk skjuler det doble gulvet blant annet ladekabler. Merkelig nok har ingen ID-modeller frunk.

Vi registrerer at de smale skyveknappene til klimaanlegget, under selve skjermen, nå er belyst. 

Det betyr at man for første gang på nærmere fem år og tusenvis av produserte ID-modeller i alle størrelser, faktisk kan bruke dem i mørket.

SENSOMMERKLAR: Stasjonsvognen av ID.7 får mer lastevolum opp til taket, og bare 10.000 kroner merpris.

Lær av Skoda

Men fortsatt er de mer kule enn funksjonelle. Det samme med knappene på det standardiserte rattet vi ser i alle ID-versjoner. Kombinasjonen av litt stolthet, og ønsket om å holde produksjonskostnadene nede, veier nok tyngre enn å lære litt brukervennlighet av Skoda-folket i konsernet.

Og apropos: Fra førerplass har du fortsatt bare to knapper – lansert som en kul gimmick i ID.3. – som skal betjene fire vinduer. For å skifte mellom for- og bakvinduer, må du innom en tredje knapp. 

Usedvanlig tungvint. Artig på en kul bybil, ikke på en nærmere fem meter limo.

BEST: Få biler – og ingen i denne prisklassen – slår baksetekomforten til ID.7. Setevinkelen er behagelig, og beinplassen enorm.

Enkelt og elegant

Design har også trumfet funksjon på de innvendige dørhåndtakene. Det lille gripefeltet ligger vannrett høyt oppe på dørsiden, og man må alltid hjelpe til med albuen for å dytte opp døra. Detalj kanskje, men lite ergonomisk og litt klønete.

De utvendige dørhåndtakene derimot, utløses ved å gripe lett i underkant av håndtaket – slik vi kjenner fra ID.4 og ID.5. Enkelt og elegant. 

På detaljnivå er det altså en del å sette fingeren på. Og da bør den ikke treffe den svarte panellakken som fortsatt sitter på diverse berøringsflater for å minne oss om at bruksbilen helst bør benyttes av støvfrie vesener uten fingeravtrykk. 

Komfortabel

Viktigere for de fleste: Ute på veien merker man at ID.7 har et ekstra lag av komfort. Den strekker seg selv­sikkert med sin nesten tre meter akselavstand, i stedet for å lugge og stusse litt bekymret. Fortsatt er den stump i lav fart over de skarpe ujevnhetene, som alle andre tunge elbiler, men komfortabel i landeveihastighet. Hjulstøyen er godkjent. 

Forsetene er i utgangspunktet gode, men her anbefaler vi å legge på noen kroner for flere justeringsmuligheter.

Under 30.000 for 4x4

Hadde baksetekomfort vært viktigste kriterium ved nybilkjøp, ville ID.7 vaket helt i registreringstoppen. Her kan familiens potensielle basketballstjerner og høydehoppere fraktes mellom kamper og konkurranser uten at det klages på beinplassen. 

ID.7 kommer etter hvert også med firehjulsdrift. Et fornuftig tillegg for mange, uten at vi vet prisen. Men basert på dagens ID-modeller, blir prispåslaget neppe mer enn snaue 30.000.

En jobb å gjøre

ID.7 har vært med i to utgaver av NAF og Motors store elbiltest. Begge ganger med skuffende stort rekkeviddeavvik, faktisk blant de aller dårligste. Her har VW en jobb å gjøre. Tallene til ID.7 skiller seg også fra de øvrige ID-modellene som har vært med i testen. Her kan du lese mer om ID.7 og de andre modellene som var med i sommerens elbiltest.

Ved ladestolpen ser det bedre ut: 27,44 minutter fra under 10 prosent til 80 prosent, er bedre enn lovet. Det skjedde med en makseffekt på 189 kW, og et snitt på 125 kW. 

Vi tipper de fleste av dagens Passat-eiere opplever ID.7 som en verdig arvtaker. ID.7 gir hverdagslig funksjonalitet til folket – pluss høy komfort og litt luksus. Men bare litt av det siste. Altså akkurat passe.