Bagasjevolum med to/tre seterader i bruk (liter): 697/310. Frunk 46 liter.
Vekt/nyttelast (kg): 2818/610
Hengervekt/taklast (kg): 2200/100
Standard dekkdimensjon: 255/50-21
0–100 km/t (sek) og toppfart (km/t): 5,9/180 (4,9/180 for Performance).
Konkurrenter: Sjuseterne Kia EV9, Nio EL8 og Hyundai Ioniq9 (kommer senere i år), men trolig også femsetere som BMW iX, M-B EQE SUV, Audi Q6 e-tron og Xpeng G9.
Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Hengerfeste er med fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Service/vedlikeholdsavtaler er ikke lagt til. Hvis prisene gjelder en begrenset periode (kampanjer), opplyser vi om dette.
En middels god omskriving av en gammel hit fra den folkekjære svensken Bjørn Skifs beskriver EX90 på en grei måte.
Det er en herlig bil, ingen tvil.
Den har alt av plass, komfort, rekkevidde – og temmelig sikkert også sikkerhet – man kan forlange av en familiebil i dag.
Storkoser seg
I motsetning til lille EX30 (les test her), er EX90 også forbilledlig logisk å betjene fra førerplass.
Dette er rett og slett en bil man storkoser seg i. Også på tredje seterad.
Og – slett ikke uvesentlig når vi snakker om biler til godt over millionen: EX90 har den nødvendige statusen.
Uansett hvor kinesisk Volvo er i dag, så forholder vi nordmenn oss til merkevaren Volvo omtrent slik grunnleggerne drømte om for snart 100 år siden:
Volvo skal være en svensk bil laget av svensk stål.
Volvo EX90
81 poeng
For mange er dette den perfekte familiebilen, med alt man trenger av plass, komfort og rekkevidde. Forutsetningen er god økonomi, tillit til at Volvo fikser småtrøbbelet i lanseringsfasen – og at man ikke legger særlig entusiasme eller følelser i et bilkjøp.
Komfort
9/10
Adaptiv luftfjæring gir utsøkt balanse over ujevnheter. Lavt støynivå med piggfrie vinterhjul. Svært gode forseter, der funksjonen til de bortgjemte knappene på setesiden, speiles i skjermen. Lurt. Minus for ratt uten lys, lite HUD som forsvinner i skarpt lys, og plundrete vindusheis til bakrutene.
Design
6/10
Kjedeligste nyhet vi har sett på årevis. Det er greit å distansere seg fra Polestar, men ikke til det bortimot selvutslettende. Linjene er nærmest identiske med XC90 fra 2014 – bare enda litt mer anonyme, og med litt preg av London-taxi på taket. Innvendig minimalistisk, likt det meste av nye biler.
Kjøreegenskaper
9/10
Volvo har jobbet godt med å kamuflere nærmere tre tonn vekt. Trygg og presis, og firehjulsdriften kobles hurtig inn når forhjulene glipper. Tre grader av regenerering, inkludert én-pedal. Kvikk, men i motorveifart reagerer motoren tregt innen kreftene plutselig kommer – som en gammel bensinturbo.
Miljø og forbruk
8/10
Forbrukstall i kjølig aprilvær, ligger gledelig lite over WLTP-tallet som skal gi 60 mil rekkevidde. Her bør du få 40 mil med en trygg buffer i bunn, selv på det aller kaldeste. Lading fra 8-80 prosent på 31 minutter er langt bak de beste. Og vekta er 2-300 kilo over allerede tunge konkurrenter.
Utstyr
9/10
Luftfjæring og mer avansert lysteknologi er største forskjell på Plus og 80.000 dyrere Ultra. For mange vil også forsetemassasje være viktig. Vi mener Ultra er verdt merprisen. Kjørestøttepakke (25.000) bør også med (her er p-assistent inkludert, men ikke klar), trolig også lydpakke til 32.000.
Praktisk
10/10
Sju eller seks seter, elektrisk opp- og nedfellbar siste rad, gledelig mye bagasjevolum. 310 liter pluss frunk på 46 liter med alle sju seter i bruk, er faktisk mer enn i lillebroren EX30. God hengervekt, taklast og nyttelast. Lettstelte overflater. Mer kan man ikke forlange av en familiebil.
Pris
8/10
Med Motor-pakka havner den på 1.083.000. Da har vi vært ganske nøkterne. Kunder flest legger nok på mer – kanskje også 50.000 for 109 hk ekstra (517 hk totalt). Testbilen med 408 hk til 1,2 mill er tilnærmet fullutstyrt. Mye penger, men også mye bil – forutsatt at seks eller sju seter er et krav.
Driftskostnader
6/10
Forsinket lansering på grunn av programvaretull, og fortsatt mangler funksjoner. Motor opplevde også unoter, som regnsensor som jobbet i knusktørt vær, lysautomatikk som kollapset etter høyttrykkspylervask, og ubrukelig skiltleser. Service i nyprisen hjelper ikke på irritasjonsmomenter og ventetid.
Sikkerhet
9/10
Foreløpig ikke testet av Euro NCAP. Dette er historisk sett en paradegren for Volvo. Det meste av førerstøttesystemer fungerte utmerket under vår test, med forbilledlig betjening. Men skiltleseren var særdeles upålitelig. Vi savner også muligheten til å stille inn avstanden på fartsholderen manuelt.
Annenhåndsverdi
9/10
Populær som ny – som igjen gir etterspørsel på bruktmarkedet. Prisfallet på elbiler er generelt høyt, og i stor grad uforutsigbart på gunn av ulike kampanjer/rabatter, men i høyere prisklasser er det mer stabilt. EX90 har fått en tøff start, med store forsinkelser. Her må det dokumenteres kvalitet.
Vil selge godt
I motsetning til mye annet, så kan ikke en god merkevare kjøpes for penger. Her må det bygges og forvaltes over tid. Et godt rykte og en god merkevare er altså noe man gjør seg fortjent til.
Volvos posisjon i Norge sier alt om jobben som til dags dato er gjort med de norske kundene.
Derfor er vi også overbevist om at EX90 kommer til å selge svært bra i Norge, til millionbil å være. Akkurat som EX30 selger svært godt til priser opp mot momsgrensen.
Annonse
KJEDELIG: Vi er ikke spesielt begeistret over designet til EX90. Her er det for mye XC90, bare litt kjedeligere. Skrått bakfra er kanskje den beste posituren.
Detaljene
Rent faktisk er det mest detaljer som skiller EX90 fra å få være tilnærmet perfekt i denne klassen. Men, som mange har erfart lenge etter at Nietsche sa det, djevelen ligger i detaljene.
Detaljene kommer neppe til å redusere salget av EX90. Men vi tror det kommer til å frustrere, ja også irritere, eierne i uoverskuelig framtid.
Bilen har som kjent blitt forsinket på grunn av programvaretrøbbel. Og fortsatt er det funksjoner som mangler.
Må bevise
Vi stusset også over en del underligheter den tiden vi disponerte bilen. Vi har dessverre ikke full tillit til programvaren som dyttes inn i bilen. Her har Volvo rett og slett en del å bevise.
MINIMALISTISK: EX90 fått en skjerm foran føreren, i motsetning til lillebror EX30. Designet er ellers dønn likt mye av det vi ser på nye biler. Funksjonaliteten er derimot stort sett bra.
MIDDELS: Kvalitetspreget i interiøret er ujevnt. Det raklete lokket over koppholderen er ikke imponerende i en bil til 1,2 mill.
PRAKTISK: Ladeplate til mobil, samt volum- og avspillingshjul for deg som ikke vil bruke knappene på rattet – eller til passasjeren.
Etter testperioden var det likevel andre inntrykk som festet seg sterkere. Eller mer bestemt, mangelen på inntrykk. Ambisjonene om perfeksjonisme har resultert i en temmelig kjønnsløs bil.
Annonse
Anonyme drivlinjer
Bilprodusentene kan ikke lenger markere seg med motor- og girkasseteknologi. Nå har alle nye biler de samme anonyme drivlinjene.
Da må man tilby noe annet, noe mer. Noe som skaper særpreg, følelser. Her mener vi Volvo svikter litt.
Med mindre du bestiller din nye EX90 i en helt annen farge enn din gamle XC90, vil ikke naboen se at du har kjøpt deg ny bil til godt over millionen. I hvert fall ikke i profil.
TRIVELIG: To sitter utmerket på hver sin ytterplass, mens midtplassen er noe smalere. God sittevinkel og beinplass, litt avhengig om det er passasjerer på tredje rad.
Lyser opp
Det er sikkert sånn mange vil ha det. Diskresjon er en størrelse man fortrenger foran bilkonfiguratoren i sene nattetimer, eller når en fargerik versjon av en bestselger plutselig lyser opp i gatebildet – men som setter seg på skulderen når kontrakter skal undertegnes i formelt dagslys.
I motsetning til hva mange liker å hevde, så er ikke design et spørsmål om smak. Jo, det også.
Annonse
Kjedelige budsjetter
Men design er i høyeste grad vitenskap og kunnskap. Det handler både om å ta vare på historien og tilpasse seg trender, og de litt kjedeligere sakene som å forholde seg til budsjetter og andre gitte tekniske og mekaniske krav som følger en bil.
ENORMT: Bagasjevolumet, med to seterekker i bruk, er nesten 700 liter.
STORT: Selv bak tredje seterad er det bra med bagasjeplass, hele 310 liter. I tillegg kommer en romslig frunk.
Dørgende kjedelig
Så handler det i stor grad om å våge. Slik Polestar har gjort med Polestar 3, som i utgangspunktet er samme bilen som EX90. Eller som BMW har gjort med iX, eller Kia har gjort med EV9, for å nevne noen utenfor familien.
Selvsagt snakker folkene i ledelsen i det store Geely-konsernet sammen. Det er et opplagt poeng å skille Volvo og Polestar mer fra hverandre.
Men resultatet er ikke blitt særlig bra. Eller mer presist, det er blitt dørgende kjedelig.
Annonse
KLØNETE: En ellers fornuftig bil har adoptert vindusheis-løsningen som startet med VW ID.3 for seks år siden. Man har bare to brytere til fire vinduer, og må innom en knapp i midten for å skifte.
Legg til poeng
Flere av de siste generasjonene Volvo-modeller er blant de lekreste i sine klasser. Også eksisterende XC90.
I nylig oppgradert versjon ser den 11 år gamle konstruksjonen ut som den fint kan tåle 11 til.
Det er bare å ta en kikk på de ulike poengfaktorene, så ser du hva Motor mener om designet. Og er du uenig, så er det bare å legge til egne poeng og løfte bilen oppover tabellen.
Gledelig melding
Sikkerhet er urokkelig knyttet til Volvo-navnet. Og selv om EX90 foreløpig ikke er testet av Euro NCAP, så har det kommet ferske og gledelige målinger for tvillingen Polestar 3 (les mer her).
STORE: De rammeløse speilene er elegante å se på, og blir en slags historisk kontrast til kameraene på undersiden.
Det virker som den svært verdifulle Volvo-arven er polstret med puter og festet med belter av ypperste kvalitet.
EX90 kommer med den samme lidar-teknologien (lidar: light detection and ranging) vi kjenner fra de ulike Nio-modellene. De kjennes igjen på forhøyningen på taket, ofte sammenliknet med en London-taxi.
Annonse
Millisekunder
Under det svarte glasset finner vi fjernmålingsteknologi med pulserende laserlys, som tegner et digitalt kart over bilens omgivelser, og som beregner avstander på millisekunder og med stor presisjon.
NYE TIDER: Fra dette panelet i bagasjerommet kan du senke og heve bakerste seterad, felle ut og trekke inn tilhengerfestet, samt justere bilens høyde.
Det er opplagt en fordel at et vakttårn som dette plasseres så høyt oppe som mulig. På det svartlakkerte taket til EX90 blir opphøyningen likevel ganske diskré.
Redusere ulykker
Systemet skal kunne registrere fotgjengere og syklister på inntil 250 meters avstand, selv i 120 km/t. Eller en elg. Volvo anslår at faren for alvorlige skader ved en ulykke reduseres 20 prosent.
Annonse
TRE NIVÅER: Den blå knappen styrer om du vil slå av regeneringen, la bllen bestemme, eller om du vil kjøre med énpedal-funksjonen.
Krevende årstid
Vi har hatt noen ubehagelige opplevelser med hjelpesystemene i Nio, uten at vi direkte kan skylde på lidar-systemet.
Og opplevelsene skal definitivt ikke prege vårt inntrykk av EX90, annet enn at vi gleder oss til å teste dette i en mer krevende årstid.
Kjørestøttesystemene fungerte perfekt i vår testperiode, med unntak av en skiltleser som bør bindes fast på hytta innen den forvirrer seg ut i påskefjellet.
Men man får definitivt en følelse av kjøre en trygg bil.
EX90 ender på en høy poengsum. Den kunne – og burde – vært høyere. Det er mye faktabasert ros, noe subjektivt basert ris – og en del usikkerhetsfaktorer på detaljnivå vi gjerne hadde sett at var avklart.
Men etter så lang ventetid, handler det i stor grad om å vise seg som en Volvo i bokstavelig forstand, og oversatt fra latin: jeg ruller.