Konkurrenter: Smart#1, MG4 (kun 4x4 framover). Med tohjulstrekk: VW ID.3, Renault Megane, MG4, Smart#1 – og kanskje Tesla Model 3, Fiat 600e?
EX30 er utvilsomt en av årets mest spennende bilnyheter.
Ikke bare fordi en haug nordmenn allerede har bestilt den. Delvis usett, i hvertfall uprøvd.
Men også fordi dette er en bil som tvinger oss til å tenke nytt.
Om Volvo.
Om kinesiske biler.
Om interiørkvalitet.
Og om biler i det man kan kalle nedre del av kompaktklassen.
I mange av disse refleksjonene kommer Volvo bra ut. Veldig bra til og med. Men ikke i alle.
Volvo EX30
75 poeng
Rokker ved gamle forestillinger om hvor stor bil man egentlig trenger. Her får du for første gang firehjulsdrift og solid hengervekt i en så liten bil – og også godkjent rekkevidde og overflod av effekt. Men den er liten, stiv – og fort ganske dyr.
Komfort
8/10
Imponerende rask setevarme. Ulike meninger om setekomforten, og litt knotete innstillingsmuligheter med kortvarige instruksjoner på skjermen. Lite hjulstøy på piggfrie vinterdekk. Svært stiv over skarpe ujevnheter, men behagelig i fart. Rattbetjeningen og selvkjøring/filvarsler trekker ned.
Design
7/10
Moderne og sporty utvendig, med store hjul og grove linjer. Her har designerne klart å lage et harmonisk SUV-preg på små flater. Interiøret er særdeles minimalistisk, med mye hard plast. Selve instrumenteringen er inspirert av Tesla. Det er funksjonelt, men verken elegant eller inspirerende.
Kjøreegenskaper
9/10
Konstruert som elbil med bakhjulsdrift. Det gir gunstig vektfordeling, bra balanse og mye kjøreglede. Det svært stive oppsettet gir også fordeler under litt mer aktiv kjøring. Med 428 hester og firehjulsdrift er akselerasjonen like hinsides morsom, som frustrerende ubrukelig, på norske veier.
Miljø og forbruk
7/10
Offisiell rekkevidde med firehjulsdrift er 428 km. Stoppet etter 340 km da vi kjørte nøyaktig samme rute som i NAF og Motors store rekkeviddetest. Det gir avvik midt på treet. Med bakhjulsdrift hadde vi et forbruk pluss/minus 20 kWt/100 km – tilsvarende 30-35 mil. Noe høyere enn forventet.
Utstyr
9/10
For første gang kan man kjøpe seg både firehjulsdrift og solid hengervekt i en så liten bil. På toppmodellen får du det meste, da begrenser ekstrautstyret seg til sotede vinduer (3000), hengerfeste (12.800), 20 toms hjul (7900) – og selvsagt vinterhjul (28.000 originalt).
Praktisk
6/10
Hengervekt på 1600 kilo er banebrytende, og et stort pluss. Bagasjerommet på 318 liter, 325 med frunk, er derimot merkelig lite. Ikke gjennomlastingsluke i baksetet, lav nyttelast. Svært mye plast, men solid følelse. Den matte overflaten på dashbordet samler fort støv. Fiks koppholder.
Pris
7/10
Bransjen ble skremt og potensielle kunder overrasket da prisene kom. Men ikke spesielt rimelig med utstyret nordmenn etterspør. Med hengerfeste og vinterhjul koster versjonen med bakhjulsdrift 24.000 mer enn langt større Model Y med bakhjulsdrift. Med firehjulsdrift blir den drøye 50.000 rimeligere.
Driftskostnader
7/10
Vedlikeholdsavtale over tre år/100.000 km er inkludert i prisen. Da er all normal slitasje dekket. I likhet med de fleste bilprodusenter, sliter Volvo med å gjøre elbilene like feilfrie som fossilbiler, til tross for færre komponenter. En splitter ny modell som EX30 vil nok få sine barnesykdommer.
Sikkerhet
7/10
Ikke testet av Euro NCAP ennå, men sikkerheten er Volvos paradeøvelse, så her forventes gode tall. Ganske identiske Smart#1 fikk svært høy score i 2022. Vi trekker for filvarsleren og selvkjøringsfunksjonen, som er svært lunefull på norske vinterveier. Også minus for betjeningen av fartsholderen.
Annenhåndsverdi
8/10
Populære nybiler blir også populære som brukt – og EX30 markerer seg allerede på registreringsstatistikken. Det lover godt, men usikkerheten finnes. Prisbildet forandres fort, kampanjer og rabatter lokker i dårlige tider, og Teslas plutselige krumspring styrer i stor grad bransjen.
Liten og rimelig
La oss starte med Volvo. Eller la oss like godt starte med å stryke alt vi historisk sett forbinder med Volvo: Det romslige, solide, trygge – kanskje litt trauste, nordiske – som vi nordmenn var villige til å betale en del ekstra for.
Her kommer en liten, ungdommelig, innovativ, minimalistisk bil – som oppsiktsvekkende utypisk Volvo, er lansert som en lavprisbil.
Hadde ikke bilens navn vært Volvo – for eksempel Zeekr (vi har prøvekjørt Zeekr X, les mer her) eller Smart, som er bygget på samme lest og med felles komponenter – så hadde den naturligvis heller aldri vært nummer åtte på registreringstatistikken omtrent før vi har sett det første eksemplaret på veien.
Vi kan allerede fastslå at Volvo EX30 er en bra bil. Og – eller kanskje men – den er altså kinesisk.
Det sier noe om hvor bra kinesiske biler er blitt, lik det eller ikke.
Men det sier nok mest om hvor nærmest blindt merkevarefokuserte mange av oss er.
Strietapet i plast
Men bare så det er sagt: Et godt rykte og en god merkevare er noe man gjør seg fortjent til. All ære til Volvo for det.
Og et solid forhandlerapparat kan ikke undervurderes. Spesielt ikke i en tid da feilprosenten på nye biler er høyere enn noen gang.
Vi har ikke kjørt en moderne bil som har mer plast i interiøret enn EX30. Eller fornybare og resirkulerte materialer, som det også kalles.
Selv overflaten på dashbordet i de dyreste versjonene, er en slags strietapet i hard plast.
Annonse
Bryter med tradisjonen
Bare det grå stoffet nede på dørsidene og noen få berøringspunkter med mykere skai, bryter opp. Den mørkegrå plasten i midtkonsollen utgjør et lokk over det som er – jo, gul plast.
Dette bryter diametralt med tradisjonelle oppfatninger om såkalt premiumfølelse – som jo Volvo har gjort sitt ytterste for å dyrke.
Her er det ikke snev av tradisjonelle høyverdige materialer som mykt skinn, treverk og børstet stål.
Og du verden, så befriende rent og moderne det føles.
Ikke noe imitert juks, bare delikate og lettstelte overflater. Ingen ulyder fra paneler eller listverk som er limt mot hverandre.
Litt klokere
Selv ikke over de mest utfordrende ujevnhetene – der det for øvrig kan virke som om også fjærer og hjuloppheng er av hard plast – høres ikke annet enn ristingen fra løsgodset du selv må ha tatt med deg.
Vi skulle gjerne hatt et litt mer trivelig og intimt instrumentpanel. I det minste kunne den midtstilte skjermen vært horisontal, ikke vertikal. Men en ganske elegant interiørbelysning, hever inntrykket i mørket.
Uansett – og tilbake til overskriften:
Volvo tvinger oss til å tenke nytt. Og vi erkjenner at det aldri er for sent verken å bli litt klokere, eller til og med skifte mening.
Annonse
Hva trenger man?
Volvo er først ute med både solid hengervekt og firehjulsdrift i denne klassen – sammen med den litt lengre «tvillingen» Smart#1. Vi kan også legge til den enda litt lengre MG4, men denne har en lite tilfredsstillende løsning med firehjulsdrift kun framover.
Dette er to historiske ønsker, nærmest krav, fra norske bilkjøpere. Da står man igjen med spørsmålet:
Hvor mye øvrig plass trenger man egentlig?
Her får man altså en liten og lettkjørt og rimeligere og mer energieffektiv bil på alle hverdagene man likevel aldri fyller opp bilen med folk og bagasje. Men kanskje er man så ofte på lange turer med familien at man simpelthen må ha 250 liter mer bagasjevolum og plass til den tredje barnestolen på midtplassen bak. Svaret vet man best selv.
Men igjen:
Plutselig tenker man nytt. EX30 er en såpass komplett småbil at den utfordrer fornuften – altså finansene – til nybilkjøperne.
Og det hele blir naturligvis enklere av at den også har et særpreg som trigger følelsene.
Uvante knapper
Som moderne biler flest, og spesielt de kinesiske, er EX30 tungt inspirert av Tesla. Det betyr minimalisme alle andre steder enn på den midtstilte skjermen.
Skal du for eksempel betjene bakvinduene fra førerplass, må du trykke på en egen knapp, og deretter bruke knappene til vinduene foran. En løsning Volkswagen introduserte med ID.3, og fikk mye kritikk for.
Løsningen er ikke bedre i EX30. Her sitter knappene i tillegg uvant til, foran på midtarmlenet.
Og apropos midtarmlenet: Det kan ikke åpnes, i motsetning til på biler flest. Men den skjuler en ganske fiks oppbevaringsskuff, inkludert en koppholder, som kommer ut i forkant av armlenet.
Når vi skriver «ganske» fiks, er det fordi løsgods forsvinner bakover i denne skuffen i oppoverbakker eller under akselerasjon.
Og da blir alt rett og slett borte under armlenet – som altså ikke kan åpnes. Ikke veldig viktig, bare merkelig lite gjennomtenkt.
Annonse
I praksis umulig
Det samme kan vi si om rattbetjeningen.
Og da blir det straks mer alvorlig, for dette går på trafikksikkerheten løs, Volvos stolthet gjennom generasjoner med biler.
Det er enkelt å aktivere fartsholderen. Det gjøres ved å holde girspaken nede – også det som på Tesla. Men å justere farten og intervallene med de to knappene til venstre på rattet, viste seg i praksis umulig på begge de to bilene vi testet.
Man må trykke hardt, og selv da er det høyst tilfeldig om den responderer. Den justerer også kun i intervaller på fem km/t.
Ønsker du for eksempel å legge deg i 84 i en 80-sone, må du holde knappen inne.
Lenge.
Og når den først responderer, teller den fort tre-fire km/t i slengen. Du kan heller ikke øke hastigheten til 84, og deretter aktivere fartsholderen.
Fellesløsning
Her er Volvo helt på forsøksstadiet. På de større XC40 og C40 finner vi kanskje markedets beste betjening av fartsholderen. Kunder som kommer fra en av disse, vil irritere på seg potensiell trafikkfare. Dette er ytterligere et eksempel på en billig fellesløsning som skal dyttes inn i alle bilene fra en stor produsent.
Knappene på høyre side, som justerer lyden, er for øvrig ikke mye bedre. Sånn sett passer de sammen med kvaliteten på anlegget fra Harman Kardon, som ikke imponerte i noen av testbilene.
Annonse
Hissig svenske
Fordelen med lyd, er at du bruker ørene til å oppfatte endringene. Du slipper å fjerne blikket fra radiusen til overvåkingssensoren øverst på rattstammen.
Den varsler ved hvert lille gjesp og hvert minste vennlige blikk til passasjeren. En mer hissig svenske har vi ikke opplevd siden faren til Emil.
At selvkjøringen også fungerer svært dårlig på norske veier, er ikke spesielt for EX30. Etter kort tid deaktiverte vi konsekvent filvarsleren ved hver start. På norske vinterveier er disse assistentene direkte lunefulle.
Rekkevidde
Motor kjørte EX30 gjennom nøyaktig samme rute som vi gjorde i verdens største elbiltest for en drøy måned siden. Det kan du lese mer om her.
Men kort oppsummert:
Den gikk tom for all kraft etter nøyaktig 340 km. Det er et avvik litt bedre enn middels, sammenliknet med de 23 bilene en måned tidligere. Men tallene er naturligvis ikke direkte sammenliknbare, selv om forholdene var ganske like.
Annonse
Lading
Ved ladestasjonen brukte vi 32 minutter fra 6 til 80 prosent. Batteriet kan forvarmes ved å plotte inn destinasjonen i navigasjonen.
Volvo selv oppgir 26 minutter fra 10-80 prosent. De oppgir også en topphastighet på 153 kW. Vi opplevde at bilen passerte denne toppen hele tre ganger. Ved 15 prosent (154 kW), ved 25 prosent (156 kW) og ved 30 prosent (158 kW).
Med EX30 gir Volvo oss noen svært gode grunner til å velge en mindre og billigere bil. Spesielt førstegangskjøperne. For tidligere Volvo-eiere blir det fort et litt brutalt brudd med historien.