TOPPSCORE: Utseendet på Peugeots nye E-3008 er svært elegant, kanskje spesielt i denne fargen, Hvit Okenite.

Test: Peugeot E-3008

Vi betaler gjerne litt mer for denne

Et bilkjøp handler ofte om mer enn penger. Ellers hadde det bare vært hvite Tesla Model Y på norske veier.

Publisert Sist oppdatert

Peugeot E-3008

  • Pris (inkl. omkostninger): 440.000 (Allure), 470.000 (GT).
  • Batteri (netto)/motor/drivlinje: 73 kWt/210 hk/345 Nm/ettrinns automat, forhjulstrekk.
  • Rekkevidde/forbruk: 527 km/13,9 kWt/100 km.
  • Ladefart: 160 kW. 20-80 prosent, cirka 30 min.
  • Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring: 454/211/164/20 cm.
  • Vekt/nyttelast: 2108/532 kg. Hengervekt/taklast: 1250/80 kg.
  • Bagasjevolum (som femseter): 520 liter.
  • 0-100/toppfart: 8,8 sek/170 km/t.
  • Hjul: 235/55R19 (Allure), 235/50R20 (GT).
  • Konkurrenter: VW ID.5, Audi Q4 Sportback, Skoda Enyaq Coupé, Kia EV6, Renault Scenic, Hyundai Ioniq 5, BMW iX2, Volvo C40, Tesla Model Y.

Peugeot E-3008 er et lite smykke av en bil, spør du oss.

Igjen viser Peugeot at de er flinkest i bransjen til å gjøre fornuftige bruksbiler spennende. 

Her får du klassens lekreste førermiljø, og et utvendig design som mikser de store linjene og detaljrikdommen på utmerket vis. 

Peugeot E-3008

76 poeng

Med en ny generasjon elbil, er Peugeot nå konkurransedyktig også på rekkevidde. Firehjulsdrift kommer, da blir den enda mer attraktiv. Men prisen blir fort drøy, selv om vi skjønner dem som legger på litt ekstra for klassens lekreste bil.

Komfort 8/10

Trivelige farger, høy kvalitetsfølelse. Instrumenteringen med det lille rattet kan kreve litt tilvenning, men alle finner seg til rette her. Ypperlig setekomfort foran, ok for to bak. Høy vekt, men oppleves også solid og kompakt. Middels støynivå, altså litt for høyt på grov asfalt.

Design 10/10

Eksteriørmessig er det mye særpreg og mange detaljer fra løvenes verden, mest synlig er de lysende hoggtennene. i-cockpiten gir klassens lekreste førermiljø med de omsluttende formene og svevende instrumentpanelet, men ikke perfekt ergonomi. Mye design, men gjennomført elegant – i god Peugeot-ånd.

Kjøreegenskaper 7/10

Det lille rattet gir deg en følelse av å kjøre noe som er mer sporty og lekent enn konkurrentene. Og en god følelse skal ikke undervurderes. Rent objektivt er den ikke blant klassens sportsligste, vekten har nok en del å si her. Og den er definitivt ikke raskest med sine 210 hk i sportmodus.

Miljø og forbruk 7/10

Gikk 448 km i sommerens utgave av NAF og Motors rekkeviddetest. Det er 12 prosent under offisiell (WLTP) rekkevidde – 510 km – for denne bilen. På varmere dager sank forbruket, teoretisk sett ville vi passert WLTP-tallet. Høyere vekt enn flere konkurrenter gir negative utslag. Treg lading ødelegger.

Utstyr 7/10

GT er 30.000 dyrere enn Allure – og anbefales. Da får du nødvendig utstyr som varme i rattet, adaptiv fartsholder og fjernlysassistent. Blindsonevarsling – som alle bør ha – ligger i en pakke til 20.000. Panotak og hengerfeste – begge deler standard i Model Y – koster henholdsvis 20.000 og 7000.

Praktisk 8/10

520 liter bagasjevolum er solid i en såpass kort bil. Gjennomlastingsluke i baksetet og praktisk gulv i to nivåer. Men trenger du bagasjeplass i høyden, må du vente på sjuseteren E-5008. Ingen frunk. Ok hengervekt (1250 kg) for en tohjulstrekker. Merkelig små innvendige dørhåndtak. Ikke visker bak.

Pris 6/10

Blir dyr med litt utstyr. Du kan riktig nok få en blå metallic Allure med helårsdekk til 448.000 – drøye 20.000 under rimeligste Model Y. Men GT med ordinære vinterhjul er langt mer relevant. Den ender omtrent som en Model Y – som har bedre rekkevidde (600 km) og vesentlig mer utstyr.

Driftskostnader 8/10

Serviceintervall 25.000 km/hvert andre år, avhengig av hva som kommer først. Ulike servicepakker gir forutsigbar økonomi. En helt ny modell har erfaringsmessig noen barnesykdommer, men trygghet i stort forhandlerapparat som etter hvert har fått solid erfaring med elbiler.

Sikkerhet 8/10

Ikke testet av euro NCAP ennå. Peugeot har fått et par riper i lakken sikkerhetsmessig de siste årene, og bare fem stjerner og et høyt gjennomsnitt er akseptabelt her. Vi stusser over at viktig sikkerhetsutstyr som blindsonevarsling er en del av en pakke til 20.000 kroner.

Annenhåndsverdi 7/10

De fleste velger firehjulsdrift i denne klassen. Men stadig flere produsenter ser verdien i tohjulstrekk, og vi forventer en dreining også på våre breddegrader. For E-3008 sin del, tror vi likevel majoriteten velger firehjulsdrift både som nytt og brukt. Det gir høyere prisfall på forhjulstrekkeren.

Ikke øverst

Så kan du selvsagt – og heldigvis – være helt uenig. Når Peugeot lager en bil som dette, er det ikke for å tekkes alle, men gjerne de litt spesielt interesserte. Derfor ser vi heller ikke en Peugeot øverst på registreringslistene.

Og motsatt: En hvit Model Y appellerer ikke til de spesielt interesserte, men ligger øverst på registreringslistene. Den appellerer med andre ord til folk flest. 

Rekkevidde

Tenker vi ren fornuft – altså økonomi, som folk flest – ser sammenlikningen mellom Model Y med bakhjulsdrift og E-3008 med forhjulstrekk omtrent slik ut:

  • Model Y (455 km rekkevidde) med hvit metallic lakk, hengerfeste og panoramatak inkludert: 448.000.
  • Model Y (600 km rekkevidde) med hvit metallic lakk, hengerfeste og panoramatak inkludert: 472.000.
  • Peugeot E-3008 GT (510 km rekkevidde) med blå metallic lakk inkludert – og hengerfeste og panoramatak som ekstrautstyr: 499.000.

Plass og hengervekt

Det skiller med andre tall 51.000 og 27.000 ned til de to versjonene av Norges mest solgte bil, litt avhengig av hva du ønsker og trenger av utstyr. Avstanden kan fort bli større. Model Y har også bedre bagasjeplass og høyere hengervekt (1600 kg) – og ladeegenskaper.

E-3008 brukte nesten 42 minutter  opp til 80 prosent da vi ladet bilene på dag to av årets rekkeviddetest (les mer her). Det er 10 minutter lengre enn Model Y, og 22 minutter lengre enn Hyundai Ioniq 5 N. For svakt, rett og slett.

E-3008 markerer fase to i elbilsatsingen til det store Stellantis-konsernet. Det betyr biler spesialbygd for batterielektrisk drift, et kraftig rekkeviddejafs, og familievennlige konsepter med både firehjulsdrift og anstendig hengervekt i den aller tøffeste bilklassen.

KUPÉFORM: Den kraftig skrånende taklinjen underbygger et fint design, men tar naturligvis bort litt bagasjevolum i høyden.

Spesielt interiør

Men denne første versjonen som Motor har testet på norske veier, går verken lengst eller høyest opp i fjellsiden på glatta. Senere kommer både en utgave med firehjulsdrift og samme batteristørrelse som på testbilen – og en versjon med større batteri og 70 mil rekkevidde, men kun forhjulstrekk.

Vi har fra første dag – det betyr en gang i 2014 – rost Peugeots spesielle i-cockpit, med det lille, nesten rektangulære rattet, og hovedinstrumentene over rattkransen. Men vi har også hatt forståelse for at ikke alle fant en optimal kjørestilling.

Når i-cockpiten nå er inne sitt 10. år, så er ergonomi og funksjoner såpass finjustert at vi vil påstå at alle relativt normalbygde sjåfører finner seg til rette her.

VIDEREUTVIKLET: I sitt 10. år er i-cokcpiten blitt mer ergonomisk riktig, uten at elegansen og intimiteten er blitt borte.
KVALITET: Stoffene og materialene i interiøret gir et godt inntrykk. De nye knappene på det lille rattet er derimot utsatt for støv og fingermerker.

Hurtigknapper

Selve instrumentpanelet er blitt vesentlig større. Hele skjermen er på 21 tommer, og krummer seg forsiktig mot føreren. Som på den store luksus-SUV-en BMW iX, er skjermen festet på noen små braketter. Dermed ser det ut som den svever i luften. I mørket, med stemningsbelysning rundt skjermen, blir denne effekten forsterket.

Til høyre for føreren ligger en mindre skjerm der man kan legge inn ulike hurtigknapper. Under der igjen, en stripe med trykknapper til blant annet oppvarming av front- og bakrute, samt en skyveknapp til justering av kjøremodus.

Langt opp til Tesla

Design har enkelte steder gått på bekostning av funksjon. Man må av og til løfte seg opp eller strekke seg, for å se eller nå riktig funksjon. 

Det er tidvis oppsiktsvekkende langt opp til brukervennligheten vi finner i en Tesla. Vi setter pris på at Peugeot ikke bare blåkopierer Tesla, slik kineserne gjør. Men de kunne i det minste ha satt i kontakten i kopimaskinen.

LETTLASTET: I daglig bruk ligger bagasjeromsgulvet i flukt med lastekanten. Solid gjennomlastingsluke er et pluss.
MAKS: Skal du bruke alt av volum opp til setekanten, må gulvet i nederste stilling – som her. Da har du 520 liter til disposisjon.

Maks effekt

Peugeot fortsetter filosofien med at bilen starter i «Normal», altså med redusert effekt på 188 hester. Dette til tross for at E-3008 allerede i ligger noen sekunder bak konkurrentene effektmessig. Du må aktivt aktivere «Sport» (210 hk) eller eventuelt «Eco» (168 hk).  Uansett får du maks effekt ved kickdown. 

Vi forstår ikke helt hensikten. Et sparemodus («Eco») kan være greit i helt spesielle tilfeller, men forskjellen på «Normal» og «Sport» merkes kun i form av en litt mer responsiv kraftpedal. 

Det er altså sjåføren, mer enn bilen, som styrer forbruks- og akselerasjonstallene.

BRA FOR TO: Flatt gulv og behagelig sittestilling for to, gir bra langturkomfort også i baksetet. Her er setene Nappa skinn, som koster 10.000 ekstra.
STANDARD: Setekvaliteten i GT-versjonen – som vi anbefaler – er en miks av Alcantara og syntetisk skinn. Behagelig og elegant.

Bra demping

Etter vår første prøvekjøring av E-3008 i Cannes i mars, noterte vi at bilen føltes påfallende stiv. Etter noen lange etapper på norske veier, stryker vi påfallende. Den er stiv, som tunge elbiler flest, men ikke mer enn konkurrentene. 

Den føles kompakt og solid, uten de samme smålydene fra understell og interiør som vi hører i en Model Y. Kanskje har Peugeot lagt ned mer jobb i dempingen mot underlaget, og kanskje er dette noe av forklaringen på den høye vekten. 

«GRATIS»: Denne blåfargen, Blue Obsession, koster ikke noe ekstra – og kler bilen godt. De øvrige fargene koster 7000 kroner.

Hjulstøy på det jevne

E-3008 veier nesten 200 kilo mer enn 21 cm lengre Tesla Model Y, og 250 kilo mer enn annen opplagt konkurrent som Renault Scenic (les Motors test her)

Men hjulstøyen er ikke spesielt godt dempet. Den er heldigvis lavere enn i Model Y, men omtrent på nivå med de fleste i denne klassen. Altså for høyt på grov asfalt i motorveitempo. 

Enkelte kinesiske produsenter løser dette så mye bedre. BYD Seal U (les Motors test her) til 399.000 beveger seg som et pust i sivet sammenliknet med konkurrentene. 

DIGER: Klassens største ladeluke, men skuffende svake resultater ved hurtigladeren. Flere konkurrenter lader dobbelt så raskt.

Svartlakkert

Lavere vekt hadde også gitt lavere forbruk og bedre rekkevidde. 510 km offisiell rekkevidde for den testede versjonen, er bra på papiret og overkommelig i praksis gjennom sommermånedene her i Norge. Men i NAF og Motors rekkeviddetest kom den på nedre halvdel.  

Materialkvaliteten er generelt høy. Det grå stoffaktige trekket på dashboard og dørsider, gir et lunt og litt eksklusivt preg. Men støv og fingermerker fester seg fort på de de mange svartlakkerte overflatene. 

Krom er utdatert, i følge Peugeot. Det synes på de nyeste modellene. Håper de veldig snart kommer til samme erkjennelse også når det gjelder svartlakkert plast.

Mange venter

Ganske mange vil vente på firehjulsdrift. Noen vil vente på enda bedre rekkevidde. Og noen vil vente på E-5008 – som teknisk sett er samme bil, bare med mer bagasjeplass og mulighet for sju seter. 

Tilbake til utgangspunktet: Foretrekker du en E-3008 framfor en Model Y, så er det fordi du ser at bilkjøpet handler om mer enn penger. 

Ingen produsenter av folkebiler treffer den høyre hjernehalvdelen bedre enn Peugeot. Det betyr ikke at de treffer folk flest.