SJARMTROLL: Hyundai Inster er ikke bare artig å se på, men også usedvanlig praktisk.

Test: Hyundai Inster

Dette er en knøttliten revolusjon

Vi tror – ja, kanskje også håper – det er siste gangen vi blir oppriktig begeistret over et skyvbart baksete. 

Publisert

Hyundai Inster

  • Pris: Fra 244.900
  • Pris med motor-pakka*: 315.000
  • Motor/drivlinje: Batteri på 42 kWt/97 hk/147 Nm (Standard Range) eller 49 kWt/115 hk/147 Nm (Long Range), forhjulstrekk, ettrinns automat.
  • Rekkevidde (WLTP): 327 km (SR), 370 (LR med 15-toms), 360 (17-toms)
  • Lengde/bredde (eksl. speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 383/161/158, 14,4
  • Lading: 120 kW, 10–80 prosent på 30 min.
  • 0–100/toppfart (sek/km/t): 11,7/140 km/t (SR) eller 10,6/150 km/t (LR).
  • Vekt/nyttelast: 1305/337 (SR), 1423/322 (LR).
  • Bagasjevolum (liter): 280 (351 med bakseter skjøvet fram).
  • Konkurrenter: Citroën ë-C3, Mazda MX-30, Dongfeng Nammi Box, Renault 5, JAC E30X.
  • *Motor-pakka: Her velger vi utstyrs­graden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Henger­feste er med fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Service/vedlikeholdsavtaler er ikke med. Hvis prisene gjelder en begrenset periode (kampanjer), opplyser vi om dette.

Med det mener vi først og fremst at vi håper andre bilprodusenter ser den samme muligheten som Hyundai har gjort med Inster – og at det raskt blir ganske vanlig på alle biler som skal framstå litt praktiske.

Høyt nivå

Vi mener ikke at Inster mangler andre sjarmerende trekk –  tvert imot.

Det litt snodige, styggpene utseendet krever alltid oppmersomheten din. Du blir aldri likegyldig til Inster.

Og, som det framgår av poengene vi gir i denne testen, den leverer på høyt nivå i flere kategorier.

Smått genial

Men uten den praktiske bakseteleøsningen, hadde Inster bare vært enda en snerten og litt rar småbil. 

Nå er den smått genial. Fordi den utvider småbilbegrepet, og framstår som en bil du klarer deg med på flere av årets dager enn du noen gang har tenkt seriøst på. 

Og da betyr det naturligvis også at den innfrir høye krav til komfort og sikkerhet – og selvsagt rekkevidde. 

Hyundai Inster

81 poeng

Først og fremst svært praktisk til å være så liten, takket være det skyvbare baksetet. Den er også svært sjarmerende og smidig – og rekkevidden er tett opptil langt dyrere og romsligere biler. Spørsmålet er naturligvis om man kjøper en så liten bil til samme pris som en ett år gammel, langt større.

Komfort 8/10

Skyvbare bakseter er unikt, og gir storbilkomfort bak. Også ryggen kan justeres. Førermiljø som i større og dyrere Hyundai. Høyt under taket, men trangt i bredden. God retningsstabilitet over slitte hjulspor, til å være så smal. Godkjent støy på piggfrie vinterhjul. Svært smidig i by- og nærtrafikk.

Design 9/10

Motor belønner dem som hever seg over kompromissene, og tar dristige designgrep i en ellers konform bilverden. Hyundai er blant de tøffeste. Man faller kanskje ikke umiddelbart for litt pussige Inster, men designet vokser over tid – og man blir aldri likegyldig. Innvendig er det derimot kjedelig.

Kjøreegenskaper 6/10

Smal, høy, tung, minimalt med kraftoverskudd og trekk på forhjulene. Slett ingen festoppskrift for de kjøreglade. Her handler det mer om trygg transport. Men det gir også en slags glede å boltre seg på små flater og i tett trafikk. Stabil og sporsikker under akselerasjon – men spinner ganske lett.

Miljø og forbruk 9/10

Generelt meget gode forbrukstall i vår testperiode, forholdene tatt i betraktning. Et gjennomsnitt på 15,9 kWt/100 km er marginalt over WLTP-tallet – og indikerer at oppgitte 360 km for denne utstyrsversjonen er fullt oppnåelig i sommerhalvåret. Vi ladet fra 8-80 prosent på snaue 32 minutter.

Utstyr 8/10

Fire utstyrsversjoner, der exclusive og premium er mest attraktive. Den første er solid utstyrt med blant annet trådløs lading og nøkkelløst system. På premium får du i tillegg 17 toms hjul, 360 graders kamera, takskinner, samt sikkerhetsutstyr som aktiv nødbrems ved rygging og blindsonevarsler.

Praktisk 10/10

Det skyvbare baksetet bidrar til maks score. Det forundrer oss at ikke flere utnytter muligheten til å kunne veksle mellom maks baksetekomfort og maks bagasjevolum. Her har du 280 liter i det daglige, 351 liter når du må. Særdeles klønete bagasjeromstrekk. Ladeluke i fronten er en ulempe i Norge.

Pris 8/10

Med Motor-pakka havner den på 315.000, som er i øvre sjikt. Vi tror likevel de fleste legger på enda mer enn dette når de først har bestemt seg – og ender fort på drøye 350.000. Men klarer du deg med litt færre hester og ubetydelig dårligere rekkevidde, så kan du ende på 265.000 med vinterhjul.

Driftskostnader 9/10

Serviceavtaler kan tilpasses ønsker om år/kilometer. Hyundai er blant de mest erfarne elbilprodusentene, med gode garantier og generelt gode produkter. Problemene med 12 voltsbatteriene skal være løst. Noen barnesykdommer følger alle nye biler, men mye er knyttet til programvare, som lar seg løse.

Sikkerhet 7/10

Foreløpig ikke testet av Euro NCAP. Det er selvsagt spenning rundt en såpass liten bil, og Hyundai har dårlig erfaring med større Kona. Du må opp på nest dyreste versjon for å få blindsonevarsling, aktiv nødbrems ved rygging og 360 graders kamera. Midtairbag foran er et stort pluss i denne klassen.

Annenhåndsverdi 7/10

Inster blir nok ganske ettertraktet, men aldri noen storselger. De fleste velger nok en godt utstyrt versjon – altså en ganske dyr bil. Litt for høy pris og litt for lav etterspørsel er ingen ideell kombo, så regn med prisfall over gjennomsnittet. På plussiden er Hyundais renomme som elbilprodusent.

Poengmessig havner den litt tilfeldig på samme sluttsum som Citroën ë-C3 (les test her) modellen Motor kåret til årets beste bilkjøp i småbilklassen i 2024. Det betyr ikke nødvendigvis at de er så like.

Innenfor boksen

Der ë-C3 er en rendyrket og funksjonell småbil, er Inster en bil som vil få oss til å tenke nytt. Som den hittil minste – og kanskje mest spennende – representanten for en bølge av mindre og rimeligere biler, bedre tilpasset både tidsånden og folks reelle behov. Her har noen tenkt innenfor boksen.  

SJARMERENDE: Uansett vinkel, gjør Inster inntrykk på deg. Dette er en bil du kan mene mye om, men som du aldri blir lei av å se på.

Spørsmålet er ikke lenger hvor stor bil du egentlig trenger, men hvor liten bil du faktisk kan leve med.

Bedre garantier

Så blir det neste pørsmålet om norske par, småbarns­foreldre, eller de med økonomi til to biler, er moden for et knøtt som dette – uansett hvor stor den gjør seg.

Prismessig ender den fort opp der du finner for eksempel en halvannet år gammel VW ID.3.

Småbilenes fordeler er opplagte: De er rimeligere i innkjøp, drift og vedlikehold, og de er enklere å parkere og manøvrere i byen. Som nybil har de naturligvis også bedre garantier. Og duft.

STORBIL: Instrumentpanelet gir storbilfølelse. Kvalitetsfølelsen er svært bra.
TYDELIG: Skjermen fungerer like bare som på de dyrere modellene, og fra nest øverste utstyrsnivå er 360-graders kamera standard.
KNAPPER: Hyundai er glad i knapper, og i lille Inster vil de ha det så likt som mulig de større modellene. Her kjennes det meste igjen fra for eksempel Kona.

Takler langturene

Og så er det de nyere og mindre opplagte fordelene, som gjør biler som Inster enda mer interessante:

De har fått rekkevidde og ladeegenskaper som fint takler de langturene du ellers ville gruet deg til. 

Og – ikke minst: De har komforten og sikkerhetsutstyret som gjør at disse etappene også går behagelig og trygt.

Ypperlig bybil

Vi må innrømme at nettopp langturegenskapene var noe av det vi var mest spent på før testurene med Inster på norske veier. At det er en ypperlig bybil, er det ingen tvil om, liten og firkantet og oversiktlig som den er.

MINDRE BEINPLASS: Plassen til baksetepassasjerene varierer fra svært raus til svært knapp. Men det skyvbare baksetet og de justerbare ryggene gjør underverker for plass og komfort.
MER BAGASJEPLASS: De ekstra centimeterne utgjør overraskende mye bagasjeplass. Men mattene som er klistret til seteryggen, er mest til bry, og bagasjeromshylla har vi allerede kastet ut.
LITE ROM: Under bagasjeromsgulvet finnes det et avlukke, der du såvidt kan presse inn en ladekabel og litt annet utstyr.

Mye smalere enn Yaris

En bil på litt over 3,8 meter, 11 cm kortere og 14 cm smalere enn en tradisjonell småbil som Toyota Yaris, er naturligvis en smule malplassert på en firefelts motorvei med 110-sone og slitte hjulspor som en bil med bredde på 161 cm ikke uten videre bare kan deise ned i.

Retningsstabil

Men nå har vi testet Inster i alle hastigheter og på alle typer underlag, bortsett fra med sommerdekk.

Og den takler utfordringene på utmerket vis. Den er retningstabil, og støynivået fra vind og dekk oppleves lavere enn hos tradisjonelle småbiler. 

STORBIL: På nest høyeste utstyrsversjon får du den Hyundai/Kia-typiske projiseringen av blindsonen i instrumentpanelet, som stadig flere produsenter nå har begynt med.

115 hester er mer enn nok i by- og nærtrafikk – og tilstrekkelig i 110-soner. Varmeapparatet fungerer raskt og effektivt ned til de åtte minusgradene vi opplevde, med fin varmefordeling og lav støy – som på de større Hyundai-modellene.

Føles større

Det er helt uproblematisk å legge ut på den 30-milsturen batteriet tillater på passe fine sommerdager. Ikke minst fordi du får følelsen av å sitte i en vesentlig større bil. 

IKKE IDEELT: Ladeluke i fronten er ikke spesielt gunstig på norsk griseføre. Her blir det mye møkk, og i verste fall is.

Selv om vi kanskje ville sett et interiør som i større grad speilet det friske og litt snodige utseendet, så tipper vi Hyundai har hatt et opplagt motiv her: 

Det skal føles som å sitte i en Kona, eller aller helst en Ioniq 5. 

Derfor finner vi ikke tegn til minimalisme eller billige løsninger. Tvert imot:

Her er det girvelger og ratt og hele spekteret av knapper du finner på langt dyrere og større modeller fra Hyundai.

De beskjedne målene merkes best i bredden. To voksne dulter fort litt borti hverandre når det går litt unna i svingene. Men det skjer ikke så ofte.

ECO: Det er mye ved Inster som handler om sunn økonomi, ikke bare kjøremoduset.
SPORT: Ikke all verden med festligheter i sport-modus, høye og smale og litt daffe Inster er ikke skapt for moro.

Inster inviterer ikke til særlig moro på svingete veier som andre småbiler – i den grad det er viktig for målgruppen. Er du på jakt etter litt klassisk kjøreglede, så finnes det bredere og lavere kandidater, som helt nye Mini og de første versjonene av Renault 5 vi nå kan se på veiene.

Alle bør ha fireseter

Inster leveres i første omgang som fireseter. Senere også som femseter. Fordelen med fireseteren er altså at de to baksetene kan skyves fram og tilbake, uavhengig av hverandre. 

17-TOMMERS: Disse felgene er standard på Premium, de gir i teorien bare en mil dårligere rekkevidde enn 15-tommers – 360 mot 370 kilometer.

Plass som gamle e-Golf

Som lesere av Motor vet, så er dette noe vi ofte etterlyser – og som de færreste biler har. Større Ioniq 5 fra samme konsern er ett av få unntak. 

I Insters tilfelle betyr det at baksetepassasjerene sitter komfortabelt til daglig, med bra beinplass og 280 liter bagasjevolum. 

Eller vesentlig trangere de gangene behovet er der – og med solide 351 liter bagasjevolum. 

Det er like mye som e-Golf, som det fortsatt kryr av på veiene. Eller 33 liter mer enn 40 cm lengre Volvo EX30, som det også blir stadig flere av på veiene. 

Trenger vi mer?

Vi ser ikke én fornuftig grunn til å kjøpe denne som annet enn fireseter – vi tror heller ingen kommer til å gjøre det.

Lille Inster får oss til å se litt større på det relle bilbehovet. For mange kan det være morsomt – kanskje også litt ubehagelig, hvis man bruker uhorvelig mye penger på bil – å gjøre denne lille øvelsen rundt middagsbordet:

Hvor mange ganger det siste året trengte vi en større bil enn en Inster?