PENEST: Nye Q6 e-tron er svært elegant. Legg merke til de store, sotede, hovedlyktene som nesten forsvinner i karosseriet.Alle foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
Test: Audi Q6 e-tron
Trives ikke på norsk asfalt
Du tror det ikke før du hører det: Audis nye elbilstolhet støyer nesten like mye som en småbil.
Vi kan snakke lenge om de mange gode egenskapene til Audis nyhet, men frykter vi blir overdøvet av støynivået.
Motors test av Q6 e-tron starter samme dag som vi avslutter en gruppetest med fem litt mindre og vesentlig rimeligere familie-SUV-er. Sammenlikningsgrunlaget er derfor godt.
Og forundringen tilsvarende stor:
Har virkelig Audi sendt ut en splitter ny SUV til nærmere millionen med så dårlig støydemping – på nivå med kraftig kritiserte Tesla Model Y?
Svaret er ja. Bekreftet og underbygget av alle som har kjørt eller sittet på i den Q6 Motor har hatt i testperioden.
Audi Q6 e-tron
80 poeng
Audis nye familie-SUV ender på en høy poengsum, til tross for at vi trekker kraftig for det høye støynivået, og en hel del for prisen som fort skyter i været. Det sier alt om at bilens øvrige egenskaper er svært gode.
Komfort
5/10
Det høye støynivået trekker kraftig ned. Gode seter, men vi kunne ønsket flere justeringsmuligheter til denne prisen. To sitter greit bak, med ok beinplass, men uten justeringsmuligheter av ryggen. Vi opplever bilen i overkant stump over skarpe ujevnheter. Klart forbedret skjermfunksjonalitet.
Design
9/10
Vi liker det vi ser. Mer preg av Q8 enn Q4 i fronten – heldigvis. De sotede hovedlysene er nesten usynlige når de ikke er i bruk. Svært elegant. Svulmende hofter og hjulbuer gir et kraftfullt uttrykk. Instrumentpanelet har nå all info på en høyt plassert og horisontal flate, slik moten krever.
Kjøreegenskaper
9/10
Grunnleggende svært gode kjøreegenskaper. Her kommer det stive oppsettet bedre til sin rett. Presis styring, utmerket balanse, god bremsefølelse – og naturlig nok mer enn nok krefter. Fem ulike kjøremodus, der det er mest spennende å sette opp sitt eget (Individual).
Miljø og forbruk
9/10
Forbruk fra i underkant av 20 kWt/100 km (motorvei, fuktig underlag) til litt over 16 kWt/100 (blandet kjøring, tørt underlag). Det tilsvarer rekkevidde fra snaue 50 mil til rundt 57 mil. Et stykke unna offisiell rekkevidde, men likevel bra. Lader 8-80 prosent på 26 minutter, med 253 kW som maks.
Utstyr
9/10
Svært omfattende utvalg. Audi har gjort det enklere å velge, med tre ulike utstyrsversjoner over innstegsversjonen: «Plus», «Tech Plus» og «Tech Pro». Skal du ha LED Matrix lys, må du ha versjonen med frapris 850.000. Skal du ha luftfjæring, må du ha versjonen med frapris 877.000.
Praktisk
8/10
526 liter bagasjevolum er marginalt bedre enn i mindre Q4, men frunk (ekstrautstyr) på 62 liter øker totalen til svært bra i en såpass kort bil. Solid gjennomlastingsluke, meget god hengervekt og bra nyttelast. Små innvendige dørhåndtak, mye svartlakkert lakk som krever hyppig rengjøring.
Pris
6/10
På det andre av fire utstyrsnivåer, får du blant annet frunk og hengerfeste. Med metallic lakk helt ned på sidene og vinterhjul, havner du på rundt 860.000 kroner. Sammenlikningen er kanskje ikke relevant for en Audi-kunde, men jevnstore og litt bedre utstyrte Model Y koster rundt 350.000 mindre.
Driftskostnader
8/10
Bilen styrer selv servicebehovet. Ulike serviceavtaler opptil 5 år/250.000 km gir maks forutsigbarhet. En helt ny elbil med ny programvare, har erfaringsmessig sine barnesykdommer, men Audi har fått masse erfaring med elbiler, og det ligger trygghet i et godt utviklet forhandler- og delenettverk
Sikkerhet
9/10
Ikke testet av Euro NCAP ennå, men Audi havner vanligvis helt i teten. De dyreste utstyrsversjonen har det siste av førerstøttesystemer og ypperlig lysteknologi. Klarte seg perfekt gjennom vår testrute av skilt og kryssende veier, der søsknene fra Volkswagen-konsernet og Tesla ofte svikter grovt.
Annenhåndsverdi
8/10
Audi har en svært solid posisjon i Norge. Q6 vil ikke svekke denne – tvert imot. Bilen har det meste en familie etterspør, samtidig som den har få opplagte konkurrenter. En del av det dyre ekstrautstyret mister verdi på bruktmarkedet, men fornuftige utstyrsversjoner blir attraktive.
Direkte trettende
Fra rundt 50 km/t dukker det opp en udefinerbar, turbinaktig lyd fra framre del av bilen. Denne blander seg med dekkstøyen og øker med hastigheten. I motorveitempo blir den direkte trettende.
Det kan handle om dekkene. Men vi tviler. Dette oppleves ikke som tradisjonell dekkstøy, og lyden varierer også i intensitet selv om hastigheten og underlaget er det samme. Mer sannsynlig handler det om en grunnleggende konstruksjonssvikt.
Dekkene på testbilen er forøvrig av merket Pirelli P Zero (eventuelt Bridgestone), spesialutviklet for elbiler. Dimensjonen er 255/50R20 foran og 285/45R20 bak.
Vårt lille forbehold om at støyen kan skyldes dekkene, ligger nettopp i at disse 20 toms hjulene er ekstrautstyr med dimensjoner noe større enn de originale på 235/65R18 foran og 255/60R18 bak, med dekk fra Goodyear.
Bredere dekk med lavere profil støyer som kjent mer. Men erfaringsmessig er det høyst marginalt på så store biler som Q6 e-tron.
Lesere av Motor har trolig oppdaget at vi ikke er spesielt begeistret for ordet premium. Litt fordi det ikke er norsk, mest fordi det er så ullent. Det handler grunnleggende om noe som er av høyere kvalitet, og som dermed fortjener en høyere pris.
Grov asfalt
Men begrepet er i stor grad basert på udefinerbare og subjektive oppfatninger, og knyttes automatisk og nærmest ukritisk til noen få produsenter. Blant annet Audi.
For Motor handler denne opphøyde kvaliteten i stor grad om støy. En godt støydempet bil framstår som robust, velkonstruert og påkostet. Og – ikke minst – man får inntrykk av at en eller annen framstående ingeniør har jobbet litt på vegne av oss minoritetene i bilverdenen som lever våre liv på skjellettasfalt.
Dette underlaget tåler både piggdekk og store temperaturforskjeller, og lyser i tillegg litt opp i mørket. Altså perfekt for oss i nord. Men asfalten har en opplagt ulempe: Den er så grovkornet at det ville være helt naturlig om det dukket opp annonser for støydempende hodetelelefoner i feeden til utlendingene som passerer grensen til Norge.
Annonse
Ønskedrømmen
Motor var blant mediene som roste Q6 for det lave støynivået etter den første prøvekjøringen i München i mars. Mellomeuropeisk asfalt har forført oss før – og vil gjøre det igjen.
Hvis det er noen som får nok av Q6, så må det altså være ørene dine. De øvrige egenskapene utgjør langt på vei ønskedrømmen for familier med biløkonomi godt over gjennomsnittet.
Mens de andre modellene fra det store Volkswagen-konsernet går i direkte konkurranse med en rekke andre rivaler – tidvis også mot sine egne – så har ikke Q6 noen opplagte konkurrenter.
Solid poengsum
Størrelsesmessig ligger den tett opptil Norges mest solgte bil, Model Y. Men vi ser ikke for oss noen som seriøst veksler mellom Tesla- og Audi-konfiguratoren. Q6 minner oss mer om Nio EL 6, selv om kineseren er åtte cm lengre.
Men også her er parallellene tydeligere på papiret enn ute i en kundemasse som i stor grad tenker konservativt og prestisjepreget.
Den mest relevante konkurrenten er kanskje Mercedes-Benz EQE SUV, selv om denne er ni cm lengre og en god del dyrere.
Var det ikke for den dårlige støykomforten i Q6, ville vi konkludert med at dette er en av de beste bilene på markedet. Kanskje den aller beste. Det er bare å se på poengsummen. Selv med kraftig trekk for komfort, som videre gir et ekstra trekk på en allerede stiv pris, havner den på solide 80 poeng.
Annonse
Best rekkevidde
Q6 har egentlig alt. Stor plass, firehjulsdrift, klasseledende rekkevidde, høy hengervekt, mer enn nok krefter og en bunnsolid merkevare.
Designet er lekkert og tidløs. De sotede hovedlysene forsvinner elegant i de mørke plastpanelene under kjørelysene, og både hoftepartiet og hjulbuene gir et tungt og muskuløst uttrykk.
Sjelden har vi sett en bil som endrer så mye karakter, avhengig av fargevalg. I mørke farger er den svært diskret, i lysere farger ditto iøynefallende.
Karosseriet er litt klassisk SUV, uten den motepregede fallende taklinjen. Her er det masse bagasjeplass også opp til taket.
Ypperlig skjermbilde
Også interiørmessig er det mye nytt. Borte er den omstendelige tre etasjers instrumenteringen fra Q8, og den litt simple fra Q4. Her er alt av informasjon lagt til en horisontal hovedskjem, fordelt på to mindre skjermer på 11,9 og 14,5 tommer. I tillegg kan det bestilles en 10,9 tommers skjerm til passasjeren foran.
Testbilen har ikke head-up-display. Vi savner det heller ikke. Skjermoppsettet er logisk og ryddig, med ypperlig kontrast og skarphet på både apper, navigasjon og kamerabilder.
Annonse
Mer elegant
Rattbetjeningen blir stadig bedre, men fortsatt mer preget av design enn funksjonalitet. Den eksklusive girvelgeren fra Q8 er dessverre byttet ut mot hyllevaren i Volkswagen-konsernet.
Grovere never vil nok også savne et større håndtak på innsiden av dørene. Her er deler av plassen brukt til et panel med justering av lys, samt de mer tradisjonelle funksjonene til speil og seteminne. Plasseringen er bedre enn til venstre bak rattet – og langt mer elegant.
Entusiaster
Testbilen har heller ikke luftfjæring. Da må du kjøpe høyeste utstyrsgrad, som starter på 877.000 kroner. Effekten av luftfjæring varierer med ulike modeller. Systemet gir ofte mer komfort i fart, men fjerner uansett ikke slag og støt mot asfalten. Q6 er ikke spesielt sofistikert på dette feltet.
Vi skjønner at mange entusiaster har bestilt denne uprøvd. Vi skjønner også hvis de blir skuffet. Til dere andre: Sørg for en skikkelig prøvekjøring på sommerdekk. Hører dere ikke det samme som oss, så er nye entusiaster rekruttert.