Den ser like hverdagslig ut som sist vi kjørte den. Likevel sitter vi igjen med følelsen av at noe har skjedd – like stillferdig som bilen.
En absolutt bra småbil er blitt merkbart bedre. Ja, kanskje best i klassen.
Det kan selvfølgelig være at vi ubevisst kobler en nylig prisnedsettelse på 35.000 kroner til våre egne forventninger – og at vi sånn sett blir positivt overrasket.
Konkurrenter: Peugeot E-208, Renault 5, Hyundai Inster, Citroén E-C3.
Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Hengerfeste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Gjelder prisene en begrenset tidsperiode (kampanjer), opplyser vi om det.
Seter og lys
Men nei, uavhengig av rabatten er dette en svært bra småbil. Og litt paradoksalt, best i en gren der storbiler trives:
På lange etapper i høyt tempo.
Den har utmerkede seter og lys. Begge deler i solid Opel-tradisjon, men slett ingen selvfølge for en så liten bil.
Den har et førermiljø som mikser analoge og digitale funksjoner så ukomplisert som mulig.
Annonse
Rekkevidde
Den har et behagelig støynivå, og en retningsstabilitet som påvirkes minimalt av vind eller eller slitte asfaltspor. 156 hester er også mer enn nok til trygg og komfortabel langtransport.
I sum er Corsa en liten bil som takler sine opptil 40 mil av gangen på ypperlig vis.
Og, ikke uvesentlig: Om en rimelig småbil som dette ikke har den mest avanserte programvaren, så fungerer det. Du får funksjoner du betaler for, ikke funksjoner du må slå av – eller irritere deg over.
ANONYM: Det er lite ved utseendet til Corsa som skaper engasjement. Tvillingen Peugeot E-208 er sånn sett mer spennende.
Og her nærmer vi oss dette med at «det er noe mer her» – nevnt i overskriften.
Elbilene forbedres hyppigere enn en eldre bil med forbrenningsmotor. Mye fordi forbedringspunktene ofte er koblet til nettopp programvaren.
Men også mekanisk kommer oppgraderingen oftere. Løs teori fra Motors side:
Kan det rett og slett være at bortfallet av girkasse, klutsj og alt annet knyttet til mer kompliserte forbrenningsmotorer, frigjør tid til annen type arbeid på fabrikkene?
FUNKSJONELT: Gode seter og behagelig ratt med eksemplarisk betjening av blant annet lyd og fartsholder, samt gode lys og behagelig støynivå, gjør Corsa til en bra langturbil.
Den filtbiten
Som å forsterke de fôringene, dytte litt mer støydemping opp i de bakre hjulhusene, legge inn den filtbiten som forhindrer den gnisselyden fra undersiden av instrumentpanelet, forsterke den platen på innsiden av døra så du ikke ser dørtrekket bulke seg når vinduet går opp eller ned ...
Annonse
To ferske tester
Detaljer. Men tidligere forbeholdt den tradisjonelle faceliften halvveis i livsløpet. Fortsatt kommer de større endringene etter noen år på markedet. Men de mindre forbedringene under skallet, gjøres nå mer kontinuerlig.
Det merkes for oss som kjører ulike biler ganske hyppig, og som ofte vender tilbake til ulike modeller bygget på samme plattform.
Vi har registrert det i to ferske tester: En Cupra Tavascan – og nå denne, en Opel Corsa.
BEDRE: Vi opplever nye Cupra Tavascan som den hittil beste bilen på den velbrukte MEB-plattformen til VW-konsernet.
Best hittil
Tavascan opplever vi som den hittil beste bilen på MEB-plattformen, altså grunnlaget for nesten alt av VW, Skoda og Cupra – mye fra Audi, samt Ford Explorer og Capri.
Og Corsa opplever vi som den hittil beste småbilen fra det store Stellantis-konsernet.
Til og med litt bedre enn vår favoritt i klassen, tvillingen Peugeot E-208 – og en mer komplett bil enn Citroën E-C3, (les vår test her) selv om sistnevnte er spisskompetent i by- og nærmiljø.
KNAPT: Bakseteplassen avslører at Corsa er en småbil. Her er det lavt og trangt.
SMÅTURER: Bagasjevolumet på 267 liter er ikke imponerende. Mindre Citroën E-C3 har bedre plass.
Det ligger slett ikke i kortene at merker som Cupra og Opel skal stikke seg fram som spydspisser i hver sine storkonserner, der andre merker historisk sett har rangen.
Så er da heller ikke posisjonen utslag av intern prioritering, derimot av løpende produktforbedring.
Når Tavasvan er sist ut på MEB-plattformen, så er det også naturlig at Tavascan er best på MEB-plattformen, uavhengig om fornavnet er Cupra eller Audi.
Annonse
Merkevaren
Motor har forhåpentligvis kompetansen til å rangere bilmodeller, men ikke til å rangere bilprodusenter på et mer overordnet nivå.
Det vi derimot legger merke til hver gang vi besøker Opel i Rüsselsheim, litt vest for Frankfurt, er den grunnleggende stoltheten over merkevaren og historien.
Det er trolig sånn hos alle eldre, ærverdige bilprodusenter som forsøker å oppretteholde miksen av lønnsomhet og identitet i en moderne og tidvis kaotisk bilverden.
Men vi får en fornemmelse av at det stikker litt dypere i Opel.
Og kanskje er det dette vi merker i Corsa. Selv om den hviler på samme plattform som en rekke andre modeller fra det store Stellantis-konsernet, og selv om det plukkes komponenter fra de samme hyllene, er det likevel en forskjell.
Vi føler at tyskerne har dyttet litt stolhet og historisk ballast inn på de drøye fire meterne. Og at de gjør det så ofte sjansen byr seg. Derfor er også Corsa på sitt aller beste når den egentlig er litt glemt.