RASKT LEVERT: MGS5 lanseres i disse dager og er ute hos de første kundene allerede om noen uker.

Prøvekjørt: MGS5

Har skyhøye forventninger til denne

MG-importøren satser på å se 2000 av denne på registreringslistene innen nyttår.

Publisert

Pluss:

Pris, utstyr, kjøreegenskaper.

Minus:

Kvalitetspreg, ikke så praktisk, sterke konkurrenter.

Et svært ambisiøst mål – men fra pålitelig hold, hvis vi skal bruke statistikk som faktagrunnlag.  For MG har sopet til seg solide markedsandeler, og var inne blant Norges 10 mest populære bilmerker i 2024.

Mer enn utstyr

Oppskriften har fra dag én vært mye utstyr for lite penger. Etter hvert – og da starter vi tidsregningen fra og med lanseringen av MG4 – har de etter Motors mening også kunnet si mye bil for lite penger.

MGS5

  • Pris fra (eksl. omkostninger): 289.000
  • Pris med Motor-pakka*: 395.000
  • Drivlinje: 49 eller 64 kWt batteri, 170 hk/250 Nm eller 231 hk/350 Nm, bakhjulsdrift, ettrinns automat.
  • Rekkevidde: Opptil 340 km eller 480 km.
  • Ladefart: 120 eller 139 kW. 10-80 prosent: 24 eller 28 min.
  • Lengde/bredde (innfelte. speil)/høyde (cm): 448/185/162.
  • Bagasjevolum som femseter: 453 liter.
  • Vekt/nyttelast (kg): 1635/370 
  • Hengervekt/taklast (kg): 750/75
  • 0–100: 8,0 eller 6,3 sek.
  • Hjul: 225/55-18
  • Konkurrenter: Honda e-Ny:1, Hyundai Kona, BYD Dolphin, VW ID.3.
    • Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinter­hjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lys­teknologien. Henger­feste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Service/vedlieholdspakker er ikke inkludert. Gjelder prisene en begrenset tids­periode (kampanjer), opplyser vi om det.

MGS5 er skapt på samme plattform som kjøreglade MG 4. Det merkes umiddelbart.

Motor har fått kjøre MGS5 døgnet før store deler av europeisk presse kommer til Hellerudsletta, litt nord for Oslo, for å gjøre det samme.

Og la det være skrevet umiddelbart: 

Inntrykkene er basert på kjøring en times tid på landevei og motor­vei. Det er altså ingen endelige konklusjoner vi kommer med her, snarere et kort førsteinntrykk.

Artig

Men påstanden om at bilen har gode kjøreegenskaper kommer vi neppe til å moderere etter grundigere tester senere i vår. 

Bakhjulsdrift, tilnærmet perfekt vektfordeling, 230 hester, stiv fjæring og skarp styrefølelse gjør den artig på svingete landeveier. Godt hjulpet av nymonterte sommerdekk.

Litt ettermonterte

Men dette er neppe kjerneverdier for primærkundene – som i stor grad vil komme fra den gørr kjedelige forhjulstrukne ZS eller den lite komplette Marvel R. 

Særdeles liten svingradius derimot, settes pris på uansett hvilken bil man sammenlikner med. 

Og MG har lyttet til den nevnte kundemassen når fysiske brytere til blant annet klima, volum og defroster både er beholdt og lagt til. 

Og ja, de virker litt ettermonterte.

TRADISJONELL: Designet er langt mer nedtonet enn på plattformsøsken MG4.

Luksusfølelsen ...

I god kinesisk bilbyggerstil har MG klart å skape ok kvalitetsfølelse med begrensede midler.  

Likevel synes vi ikke den dyreste versjonen – Luxury – har helt den luksusfølelsen vi forventer når prisen ligger tett opptil 400.000 kroner.

Denne prisen forutsetter at du velger det største batteriet og den dyreste av to utstyrsversjoner. Det er også denne vi har brukt i Motor-pakka.

FYSISK: MG har hørt på kundene og lagt til en rekke fysiske brytere – i tillegg til skjermen.

Ganske stiv

Vi mener utstyr som varmepumpe, elektrisk bakluke, 360 graders kamera, trådløs mobillader og elektrisk justering av førersete, er verdt 30.000 kroner ekstra. 

Hva med minusene? 

Vi etterlyser alltid gjennomlastingsluke. Den har heller ikke frunk. De nevnte kjøreegenskapene har også en tendens til å gå på bekostning av komfort. Også her. MGS5 er ganske stiv. 

MINUS: En praktisk familiebil i denne størrelsen bør ha en en gjennomlastingsluke.
453 LITER: Med bagasjeromsgulvet ute, blir det lasteplass nok til de fleste familieturer.

Klimaanlegget?

Vi er også spente på hvordan det nyutviklede førerstøtteprogrammet fungerer under litt mer krevende forhold. Og, ikke minst, om klimaanlegget takler norsk vinter. Begge deler er minuser ved dagens MG4.

Først og fremst er MGS5 en funksjonell og praktisk bil – en større MG4 med et mindre polariserende design. 

KOMFORT: MG er fornøyd med en ny og lavere batteripakke, som skal være på høyde med en colaboks. Det gir også bra vinkel på knærne i baksetet.

Prisene

Med god rekkevidde – den mest påkostede versjonen har et WLTP-tall på 465 km – og sedvanlig rause utstyrspakker, er dette en modell som har alle muligheter til å rekruttere nåværende MG-eiere,  og trolig en hel del nye.

Dette er grunnprisene:

  • Comfort 49 kWt: 289.900.
  • Luxury 49 kWt: 319.900.
  • Comfort 64 kWt: 319.900.
  • Luxury 64 kWt: 349.900.
SEKS FARGER: Fargen til venste, Piccadelly Blue, er ny i MG-tilbudet, og en av seks valgmuligheter. Pris for metallic er 9000 kroner.

Mindre EX30?

Konkurransen er stor – og voksende. På MGs liste over mer eller mindre relevante konkurrenter finner vi alt fra en anonym BYD Dolphin, en  rekordrabattert Honda e-Ny:1, og en langt mindre bestselger som Volvo EX30 – til temmelig utstyrsfattige versjoner av langt større VW ID.4 og Nissan Ariya, begge med tohjulsdrift.

Dyrere konkurrenter

Vi tror MG gaper over et litt for stort felt med konkurrenter her.

EX30 har merkevaren MG mangler, mens ID.4 og Ariya ligger en størrelse over, der kundene også fort har et budsjett tett opptil momsgrensa på en halv million.

Den desidert farligste konkurrenten til den mest attraktive versjonen, er etter Motors mening en ganske fornuftig utstyrt Skoda Elroq. 

Uansett er MGS5 en modell som vil styrke posisjonen til MG som det mest suksessrike kinesiske merket i Norge.