Prøvekjørt: Ford Explorer

Slik er Fords nye bestselger

Endelig blir vi kvitt gnålet fra en eller annen påvirker som har kjørt Explorer verden rundt før noen av oss andre har sittet i den. Nå er den klar for folk flest. Og mange kan glede seg.

Publisert Sist oppdatert

Pluss:

Pris, rekkevidde, funksjonalitet

Minus:

Bagasjeplass, interiørdesign, varmepumpekostnad

LJUBLANA (Motor): Explorer strekker seg ut på de fine og varme veiene rundt hovedstaden i Slovenia. Komfortabelt og lydsvakt gjennom et landskap av svinger, skogkledde åser og fjerne alpetopper.

Det er et par ting som slår oss: Likheten med Norge. 

Og som et litt sårt apropos, tenker vi på de litt over 2 millioner innbyggerne i denne lille nasjonen, som i disse dager trekkes mot tv-skjermene for å følge sine fotballhelter i et EM-sluttspill Norge var sjanseløse til å nå. 

Kompliment

Ford Explorer

  • Pris: Fra 449.000 (RWD=bakhjulsdrift)/478.000 (AWD=firehjulsdrift)
  • Drivlinje: 77/79 kWt batteri, 286 hk/545 Nm (RWD), 340 hk/679 Nm (AWD), ettrinnsautomat.
  • Rekkevidde: Opptil 602 km (RWD)/572 km (AWD).
  • Lading: 135 kW 10–80 prosent på 28 min (RWD)/185 kW 10–80 prosent på 26 min (AWD).
  • 0–100 km/t: 6,4 sek (RWD)/5,3 sek (AWD).
  • Bagasjevolum: 470 liter (465 for Premium med ekstra høyttaler).
  • Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 447/206/163/19 (RWD), 20 (AWD).
  • Dekkdimensjon: 235/50-20 (foran)/255/45-20 (bak)
  • Vekt/nyttelast (kg): 2015 (RWD)/2092 (AWD)/opptil 585 
  • Hengervekt (kg): 1000 (RWD)/1200 (AWD)
  • Konkurrenter: Renault Scenic (kun forhjulstrekk), Peugeot E-3008. BYD Atto 3 (446 cm, kun forhjulstrekk) har mye dårligere rekkevidde, mens Hyundai Kona (436 cm, kun forhjulstrekk) og Kia EV3 (430 cm, kun bakhjulsdrift) er noe mindre. Volvo EX30 (423 cm) er enda mindre, Toyota bZ4X (470 cm) noe større, Volvo EX40 (443 cm) vesentlig dyrere.

En behagelig biltur er for mange den beste arenaen for refleksjon, selv om temaet er definert som viktigere enn både liv og død. Altså fotball. 

Like opplagt er dette et kompliment til Fords nykommer. 

Det siste er selvsagt mest interessant på en dag som dette.

For folk flest

Støynivået kjenner vi igjen fra de fleste landeveier et par flytimer sør for Norge. Den høye presisjonen i styring og understell, kjenner vi igjen fra de kjøreglade bilene fra Volkswagen-konsernet. Vi skulle gjerne kjent litt kjøling i baken, også.

BESTSELGER: Det er liten tvil om at dette blir Norges mest solgte bil de kommende årene, hvis Ford klarer å holde prisene nede. Explorer har egenskapene mange nordmenn ønsker.

Uansett slipper vi å kjenne mer på klamheten fra eventyreren Lexie Alfords klisjétunge tur gjennom seks kontinenter med en Explorer. Nå er den klar for sitt egentlige publikum, altså folk flest. 

Mer moderne bil

Explorer er et samarbeidsprosjekt mellom Ford og Volkswagen, altså i prinsippet også Skoda, Audi og Cupra. Den deler en rekke komponenter – som batterier, motor og flere interiørdetaljer – med modeller som primært VW ID.4/ID.5. 

ATTRAKTIV: Designet på Explorer er ikke like spesielt som på Mustang Mach-e. Folk flest vil like denne. Bakfra er designtrekkene til forveksling lik Volvos nykommer EX30

Dermed er naturligvis også søsknene Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron og kommende Cupra Tavascan opplagte konkurrenter til Explorer. Men disse er alle fra 11 til 18 centimeter lengre, og kanskje ikke like relevante likevel. 

Mer moderne bil

Det er i hvert fall det Ford håper. At Explorer skal være den perfekte miksen av smidighet og romslighet, bare i litt mindre skala. Faktisk er den ikke så mye større enn den gamle kjenningen Focus. Men opplevelsen av lys og rom, og også tørre fakta, viser at Ford har klart å skape en langt mer moderne bil.

Mye derfor er det enkelt å definere Explorer som en selvstendig modell. Resten handler om at den framstår mindre pretensiøs og mer folkelig enn storebror Mustang Mach-e. 

MERKELIG: Ford er ikke spesielt flinke til å bygge kvalitetsfølelse i bilene sine, selv om dagens Mustang Mach-e er unntak. Plasten rundt instrumenthuset er svært lite pen. Lydplanken, som dekker hele dashbordet på en Mach-e, kommer her i avkappet utgave. Da reduseres eksklusiviteten.

Trolig forbedret

Og minst like viktig: Den framstår som et troverdig og pålitelig produkt, skapt for det europeiske markedet, produsert i Köln.

Storebror Mustang Mach-E hadde noen vemmelige barnesykdommer. Når Explorer nå kommer med hovedkomponenter vi kjenner fra de nevnte VAG-modellene, så vet vi at alt sammen er forbedret og oppgradert i årene etter den litt premature fødselen til VW ID.3. 

Rekkevidde

Også veistandarden utenfor Ljublana kan flekkvis minne om den norske. Da merker vi at Explorer, i likhet med alle tunge elbiler, er stiv over de skarpere ujevnhetene. Men oppe i fart er fjæringskomforten god, og tyngden gir ekstra stabilitet. 

Det er umulig å registrere noen forskjeller fra for eksempel 18 cm lengre Skoda Enyaq. Fartsressursene holder i massevis, enten du skal forbi i 110-sonen eller ut av et akselerasjonsfelt. 

Forskjellen på bakhjulsdrift med 286 hester og firehjulsdrift med 340 hester, kjennes knapt. Men det økte dreiemomentet på firehjulstrekkeren gjør den litt kvikkere ved tyngre gasspådrag oppe i fart.

HARMONISK: Explorer har en både elegant og muskuløs profil. Bakkeklaring på versjonen med firehjulsdrift er 20,2 cm. Her i fargen Rapid Red.
DISKRET: I fargen Magnetic blir Explorer litt mer anonym – slik mange nordmenn ønsker. Med bakhjulsdrift er bakkeklaringen 19,3 cm.

Elbiltypiske egenskaper som rekkevidde, lading, og – som alltid – støynivå på grov norsk asfalt, får vi naturligvis ikke vurdert før bilene kommer til Norge etter sommeren. Her har vi litt ulik erfaring med VAG-produktene.

Det blir interessant å se hvordan Explorer leverer på rekkeviddeavvik, ladefart og hjulstøy. Den bør være bedre på det første, like solid på det andre – og helst litt bedre på det siste. 

Langturkomfort

Beinplassen bak er ofte et pluss i biler som er bygget som elbiler fra bunnen. Blant annet fordi man får et flatt gulv. I Explorer får man også en behagelig vinkel i knærne, noe som slett ikke er opplagt når man sitter oppå et digert batteri.  

Standardsetene foran vil holde for de fleste, men vi forstår absolutt dem som legger på prisen for de mer avanserte og elektrisk justerbare AGR-forsetene. 

Langturkomforten harmonerer helt klart med et av de beste rekkviddetallene i klassen.

MIKS: Litt Ford, mye Volkswagen. Girvelgeren (t.h.) og blinklysspaken med vinduspusserfunksjonen (t.v.) er hentet fra VW. Rattet er Fords eget.
KNOTETE: Betjeningspanelet til vinduene er hentet direkte fra ID-modellene. Det betyr at du først må trykke på knappen «rear» for å aktivere bakvinduene. Klønete.

Stusselig

Innvendig kjenner vi igjen mye fra ID-modellene. Det i seg selv er naturligvis litt kjedelig i en modell som vil være splitter ny. 

Og det er direkte stusselig hvordan Ford har tatt det litt ovale førerdisplayet vi finner i ID.3 og ID.4, og lagt på en simpel plastramme rundt for å gjøre det mer kvadratisk og mindre identifiserbart.

 Alt av informasjon og grafikk i displayet, er identisk med det vi finner i ID.

PASSE: Flere av konkurrentene har nærmere 100 liter mer bagasjevolum. Tar man ut det doble gulvet, som på bildet, får man litt mer plass enn i det daglige.

Blikket flyttes

Også det lille knappepanelet som styrer bilens lysfunksjoner, er fra Volkswagen. Dessverre også den klønete løsningen med bare to vippebrytere til å åpne/lukke vinduene. Du må trykke på en separat knapp for å få bryterne til å virke på bakvinduet.

Girvelgeren er den samme som først kom i ID. Buzz, og nå på stadig flere ID-modeller. Altså som en spak på høyre side av rattet. Vinduspusserfunksjonen er en rullebryter på blinklysspaken. ID hadde en bedre løsning før. Den er med andre ord heller ikke optimal på Explorer.

STORE HJUL: I 20 toms dimensjon (standard på premium) får du 235 mm brede dekk foran, og hele 255 mm bak. Det har absolutt en betydning på støynivået på grovere asfalt.

Den store infotainmentskjermen er Fords egen. Den er oversiktlig, med tydelige applikasjoner og logiske menyer. Ergonomisk sett er den kanskje litt for lavt plassert for dem som liker å sitte høyt. Blikket må flyttes litt lavere enn vi er blitt vant til fra andre biler med tilsvarende løsninger.

SMART: Ergonomisk sett er ikke midtkonsollen optimal, men sjekk hva som skjer når du knepper sammen bryteren nederst, og dytter skjermen inn.
HEMMELIG: Bak skjermen finner man et romslig rom til løsgods. Når bilen låses, låses også skjermen. Smart. Det er totalt 17 liter oppbevaringsvolum i midtkonsollen.

Hemmelig rom

Skjermen skjuler en morsom – og nyttig – oppfinnelse. Den kan dyttes innover til en mer stående stilling. Da dukker det opp et oppbevaringsrom i forkant. Når skjermen trekkes tilbake, blir rommet skjult. Og når bilen låses, låses også skjermen. Altså et både hemmelig og temmelig trygt rom vi ikke skal fortelle om.

Bagasjevolumet er 470 liter, eller 465 om du velger den mest velutstyrte versjonen (premium) med en ekstra høyttaler i bunn. Det er 80 liter dårligere enn både en jevnstor konkurrent som Renault Scenic, og større VW ID.4. Men i daglig bruk er bagasjerommet både lettlastet og mer enn stort nok.

VALG: Fargen til venstre koster ikke noe ekstra. Den røde koster 10.000, den grå 8000. Enklere har det aldri vært å spare litt penger, den blå gjør seg absolutt best, etter Motors mening.

Har du først bestemt deg for en Explorer, så har Ford gjort resten veldig enkelt: Du velger bakhjulsdrift eller firehjulsdrift, og Explorer eller Explorer premium. Begge med serviceavtale inkludert i prisen.

Varmepumpe ekstra

Den mest velutstyrte – premium – koster 21.000 mer. Da får du blant annet elektrisk bakluke, Matrix Led-lys, 20-tommers hjul og bedre lyd. Resten av eventuelle tillegg begrenser seg til en førerassistentpakke med blant annet head-up-display og aktiv filholder (13.000 på premium, 18.000 på den rimeligste) hengerfeste (10.000), festepunkter for bagasjesikring (500), mer avanserte forseter (7000 på Premium, 12.000 på den rimeligste), og eventuelt panoramatak (12.500, kun på Premium).

Nei, vent – varmepumpe koster også ekstra: 12.500 kroner.

Den godt selgende Mustang Mach-e har som kjent ikke varmepumpe.

Standardfargen finest

Motor ville valgt litt fra øverste hylle denne gangen: Firehjulsdrift, varmepumpe, førerassistentpakke, bedre forseter, hengerfeste, panoramatak og opplegg for bagasjesikring.

Gledelig nok er den lekre blåfargen du ser på de første bildene – Arctic Blue metallic – standard, uten tillegg i prisen. Et opplagt førstevalg, etter vår mening. Og så må du selvsagt ha vinterhjul til rundt 28.000 kroner.

Totalt: 582.000. Du får den rimeligere. Men ikke bedre. Det vil forundre oss om ikke Explorer vil oppdage hvordan det er å ligge helt i toppsjiktet på registreringslistene.