IKKE RØD, MEN FIN LIKEVEL: – Å eie en bil er luksus, sier forfatter Maria Navarro Skaranger.

10-punktsjekken med Maria Navarro Skaranger:

«Liker at den har knapper, ikke bare en skjerm»

Hovedpersonen Sidsel i Maria Navarro Skarangers siste bok, «Jeg plystrer i den mørke vinden», krasjer bilen sin to ganger på én tur – allerede på romanens første side. Selv brukte hun honoraret fra en litteraturpris til å kjøpe sin første bil for et drøyt år siden.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Forfatter Maria Navarro Skaranger.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Jeg betalte ned hele billånet mitt med en litteraturpris, så jeg har ikke kjempestore utgifter på bilen. Men det er forsikring da, den betaler samboeren min. Månedlig kostnad for å lade? Aner ikke. Bompengeutgifter? Det aner jeg heller ikke.

Maria Navarro Skaranger (30)

  • Oppvokst på Romsås i Groruddalen i Oslo. Hun debuterte som forfatter i 2015 med romanen «Alle utlendinger har lukka gardiner». Tre år senere kom «Bok om Sorg (fortellingen om Nils i skogen)», i 2021 «Emily Forever».
  • Hennes siste utgitte roman er «Jeg plystrer i den mørke vinden» (2023). Den er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2024.
  • Småbarnsmor Maria Navarro Skaranger og hennes samboer bor på Oppsal i Oslo.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg kjøpte min første bil for litt over ett år siden. En Kia e-Niro, årsmodell 2021. Den hadde gått rundt 17.000 kilometer da jeg kjøpte den. Nå har den gått 32.000 kilometer. Vi har kjørt ganske mye, tror jeg. Blant andre en del turer til Trondheim og et par til Sørlandet. Vi reiser til Trondheim og Oppdal flere ganger i året på grunn av svigerfamilie som bor der. Da lader vi en eller to ganger hver vei. Det kommer an på om det er vinter eller sommer. Jeg kjørte fra Oppdal til Oslo i sommer og måtte ikke stoppe for å lade i det hele tatt. Men vi pleier å lade på Elverum eller Alvdal når vi kjører gjennom Østerdalen til Trondheim. Når vi kjører over Dovre, lader vi på Dombås.

FIKK PRIS: Med små barn, hund og svigers i Trondheim ble det praktisk med bil også for Maria Navarro Skaranger og samboeren.

Jeg kan ikke noe om bil og har tidligere lånt en Ford Focus fra 2007 av svigermor. Før det hendte det jeg lånte en Opel Corsa (92-modell) av mamma. Jeg synes å eie bil er luksus, hehe, nesten ingen av vennene mine eier bil. Men jeg har små barn, og derfor er det praktisk å ha bil. Min Kia er ren luksusbil, den har stor plass, stort bagasjerom, den har passe lang rekke­vidde (524 km i Motor og NAFs sommertest, red.anm.) og må lades en eller to ganger til Trondheim.

Hjemme lader jeg på lure ladeplasser om natta, så det ikke blir så dyrt. Også har jeg parkeringsplass i borettslaget uten lader. Det er mye billigere enn å leie parkeringsplass med lader.

Reddet av regnet

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

 – Haha, jeg har ikke vaska bilen. Det var mye pollen, og da skulle vi vaske den. Men så kom alt regnet. Jeg har støvsuget den litt innvendig og vaska mattene. Har aldri vaska den på bilvaskeri. I vinter ble jeg påkjørt av en taxi, og da ble den vaska mens den var til reparasjon.

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du? 

– Jeg har dekkene på dekkhotell, det er lurt når man bor i blokk, har dårlig plass og ikke vet hvordan man skifter dekk selv. Jeg har bare de dekkene som fulgte med bilen.

Til siste slutt

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha? 

– Vi kjøpte en brukt Kia e-Niro, og da var det viktig at den hadde varmepumpe slik at den er tilpassa det norske klimaet. Og at den ikke hadde gått for langt! Jeg skal kjøre den bilen til den går i stykker.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute? 

– Jeg har parkeringsplass ute. Bilen burde sikkert stått i en garasje.

Aldri en dårlig investering

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Den rattvarmen er jo veldig deilig, og at man kan forvarme bilen via en app. Jeg liker også Kia e-Niro fordi den har knapper, ikke bare skjerm, det kjennes tryggere. Man blir veldig ufokusert med de store skjermene i bilen. God plass, rekkevidde og oppvarming med app!

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Bilen min er sølv, den er ganske fin. Men den fineste bil-fargen er jo rød. Hvite biler synes jeg ikke er noe fint, fordi de ser så skitne ut.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg har aldri gjort en dårlig bilinvestering!

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg tror jeg lever min bildrøm, jeg. Broren min har en Toyota RAV4, det er en fin bil, også er den rød.