Audun & Benny svarer: 

Hvor stor tilhenger kan jeg kjøre?

Tiden er inne for å rydde i hagen eller kanskje kjøre båten til hytta. Men hvor stor tilhenger kan vi kjøre med vanlig førerkort? Benny har svarene du må kunne.  

Publisert

Noe du lurer på om bil?

Spør Benny & Audun på
e-post redaksjonen@motor.no

Sommer er tid for tilhengerkjøring, og det virker som om nesten alle nordmenn liker å koble noe bak bilen. 

Enten det er små hagetilhengere, båthengere, campingvogner eller en leid skaphenger fra bensinstasjonen. 

Kanskje er det flyttelass for poden som skal ut av redet, eller den nye båten som skal ned på hytta. Vi må kjøre med henger innimellom. 

Men vi må også gjøre det lovlig. 

HAGEHENGER: Benny Christensen med sin lille hagehenger som har totalvekt på 750 kilo.

En ting er at tilhengerkjøring krever litt øvelse. Særlig når det skal rygges inn i trange luker på avfallsplassen, mens køene hoper seg opp og vaktene vinker i vei, kan stressnivået bli litt høyt. 

Det kan vi ikke lære av en artikkel som dette. Her gjelder det å trene litt før vi legger ut til de mest trafikkerte stedene. 

Men å holde oss innenfor regelverket, må vi i allfall klare. 

Vi tok en tur til NAFs bilekspert Benny Christensen for å klare opp i alle reglene som gjelder når du skal koble noe på kula bak bilen. 

Førerkort klasse B

De fleste av oss har vanlig klasse B-førerkort. Det betyr at du kan kjøre bil med totalvekt opp til 3500 kilo. Du kan også kjøre bil med henger, hvis ikke totalvekta på bil og henger til sammen overskrider 3500 kilo. 

– Husk at totalvekta på hengeren er det som er oppgitt i vognkortet eller på det lille merket som er festet på ramma. Det spiller ingen rolle om hengeren er tom eller full. Det er tillatt totalvekt som teller, forklarer Benny der han står foran sin lille hagehenger med tillatt totalvekt på 750 kilo. 

– Denne hengeren kan kjøres av alle biler som har tilhengerfeste. Det er først nå vi kommer opp i neste størrelse av hengere, at regelverket kan bli litt vanskelig å forstå, sier han. 

Stor henger liten bil

– Dette er litt selvmotsigende, synes jeg, men du kan faktisk kjøre en større henger med en litt mindre bil, forklarer Benny. 

– Hemmeligheten er det magiske tallet på 3500 kilo. Har du en stor SUV, for eksempel Toyota Land Cruiser, kan du ikke trekke en henger med totalvekt på 1100 kilo, men en mindre Toyota Rav 4 kan trekke den samme hengeren på vanlig førerkort, sier Benny som legger til at hans personlige mening er at dette er litt rart. 

Nedregistrering

Hvis din kombinasjon av bil og henger tipper over den magiske grensen på 3500 kilo totalvekt, kan du ganske enkelt nedregistrere tilhengeren med feks 100 kilo. 

Dette gjøres ved oppmøte hos Statens vegvesen. Husk å bestille time først. 

Bil og henger app

– Det smarteste du gjør, er å laste ned appen bil og henger fra Statens vegvesen, eller besøke deres tilhengerkalkulator, da kan du enkelt taste inn registreringsnummer på bil og henger og finne ut om du kan kjøre den kombinasjonen, forklarer Benny. 

Nytt førerkort

Har du stor bil og stor henger, må du opp i førerkortklasse. Første trinn på stigen er klasse B96. Da kan du kjøre bil og henger med samlet totalvekt opp til 4250 kilo. B96 krever et kurs hos kjøreskole, men ikke oppkjøring. 

Neste trinn opp er klasse BE. Da kan du kjøre tilhenger med tillatt totalvekt på 3500 kilo, altså et stort skritt opp fra de to andre klassene. Dette krever kurs og oppkjøring. 

Husk sikkerhet

– Sikkerheten er viktig når vi kjører henger, forklarer Benny.

KATASTROFESIKRING: Det er en grunn til navnet. Denne lille vaieren kan redde deg fra den helt store katastrofen.

– Husk katastrofesikringen som bremser hengeren om den løsner fra kula. Sjekk at alle lys virker, og at nesehjulet er oppe før du kjører. Hvis du blir stoppet med ulovlig tilhenger, må du la både bil og henger stå og fortsette til fots. Det er sjelden en drømmesituasjon, avslutter Benny.