10-punktsjekken med Carina Olset Hovda:

«Har alltid tenkt at jeg skal kjøpe meg drømmebilen»

Carina Olset Hovda er tilbake på TV-skjermen som anker på kveldssendingene fra OL i Paris. Smart bilhold? – Å finne en mann som har samme følelse for bil som meg, sier hun.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Carina Olset Hovda, OL-anker på TVNorge og Max.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Det koster altfor mye, siden vi leaser en av våre to biler. Da vi signerte avtalen for to år siden, var det en god deal. Nå, etter alle rentehevningene, er det en dårlig deal. Det føles i alle fall slik, når månedlige avdrag har økt med over 50 prosent. Vi har to biler, og utenom lading tenker jeg vi bruker 9-10.000 i måneden på bilene. Bilen som er nedbetalt, er pendlerbilen min. Den stoler jeg mindre og mindre på, så jeg frykter den kan komme til å koste oss mye i 2024. 

Carina Olset Hovda (42)

  • Tidligere journalist i Tromsø-avisene Nordlys og Bladet Tromsø. 16 år i NRKs sportsavdeling, som journalist og programleder. Ledet Idrettsgallaen i 2022, før hun samme år gikk over til kommunikasjonsbransjen som PR-rådgiver i Corporate Communications.
  • Nå er hun anker for kveldssendingene på TVNorge og Max fra sommer-OL i Paris sammen med Carsten Skjelbreid.
  • Gift med Tor Øyvind Hovda (34), tidligere fotballspiller i eliteserien for Hønefoss. Paret har to barn.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Både jeg og mannen min er veldig glad i bil, og det har nok påvirket valg av bil i større grad enn kostnadene. Vi legger mye verdi i følelsen av å kjøre en fin, behagelig, trygg og sikker bil. Det smarteste jeg har gjort sånn sett, er å finne en mann som har samme følelse for bil som meg selv, da blir det ikke dårlig stemning av at vi får disse rentehevingene hver måned.

PÅ TV HVER KVELD: Carina Olset Hovda og TVNorge-kollega Carsten Skjelbreid leder OL-sendingene fra Paris.

Svigerfars ekstra service

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Vi bygde garasje for to år siden, og det har vært strålende for bilene våre. Vi kunne nok med fordel vasket bilene oftere, men det gjøres jevnlig. Da er både høytrykkspyler hjemme og vaskehall i bruk. Så er jeg velsignet med en svigerfar som gjør det lille ekstra – han er vårt helt eksklusive høykvalitets dekkhotell med høy grad av ekstra service.

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Som sagt, min svigerfar sørger for både for dekkskift og oppbevaring fra sesong til sesong. For meg er gode dekk viktig, jeg har sett altfor mange unødvendige ulykker skje på grunn av dårlige dekk og lav mønsterdybde. Vi skal ha gode dekk på våre biler, og velger høykvalitetsvarianter. 

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha? 

– Jeg har kjøpt bruktbil fra privatperson en gang, og det var min første bil, en Peugeot 206. Den kjøpte jeg av en kollega som skulle ha et år i utlandet, så jeg kjente til typen og tenkte det var trygt. Denne bilen solgte jeg for øvrig tilbake til samme kollega da han kom tilbake etter oppholdet i Spania.I ettertid har jeg bare kjøpt bil hos forhandler, og da har det føltes trygt å kjøpe bil. Men jeg sender alltid forespørsel til min far om godkjennelse før kjøp. 

Alltid inne

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Vi har bygd garasje for å ta best mulig vare på bilene våre. Det er en kombinert garasje/carport. Jeg har også innendørs parkering på jobb.

 Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (a la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...). hvis pengene ikke var en begrensning?

– Hvis pengene ikke var en begrensning, skulle jeg hatt en virkelig fin bil, som er skikkelig god å kjøre, med firehjulstrekk, masse sikkerhetsfunksjoner, tilhengerfeste og skinnseter. Jeg søker både en følelse og kjøreglede i drømmebilen, og den kommer som konsekvens av helheten.

Fra røyk til rød

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Vi har en grå og en mørk blå bil. I dag foretrekker jeg nok mørke farger, men bilen som jeg drømte om og som jeg kjøpte da jeg slutta å røyke i 2009, var en rød Mini Cooper med hvite fartsstriper over panseret. Da var fargen avgjørende – og bilen var veldig meg. Kunne godt tenkt meg en lik bil igjen, for den følelsen jeg hadde da jeg kjørte den bilen var ganske unik.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg har ikke hatt noen direkte dårlige investeringer, for alle bilene mine har gitt meg stor glede. Men den som måtte byttes ut fortest, var vår BMW X3. Den kjøpte vi da vi fikk vårt første barn, men barn nummer to kom så fort og krevde større plass, så vi måtte bytte den ut til tidligere enn forventet.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg en Porsche, en Taycan. Det er kanskje mer familievennlig med en Cayenne, men jeg kan nok ikke ta meg råd til en sånn drøm nå i småbarnsfasen. Men jeg har alltid tenkt at jeg skal ha en sånn drømmebil på et eller annet tidspunkt, så kanskje om jeg blir velstående pensjonist og barna har flytta ut.