STADIG MER EKSTREMVÆR: Nye elbiler som Ford Mustang Mach-e (bildet), må testes for å tåle uvær, streng kulde og intens hete. Da er en værfabrikk grei å ha.
STADIG MER EKSTREMVÆR: Nye elbiler som Ford Mustang Mach-e (bildet), må testes for å tåle uvær, streng kulde og intens hete. Da er en værfabrikk grei å ha.

Tåler mer enn mennesker:

Ford bruker roboter som testsjåfører – se videoen!

I Köln har Ford åpnet et testanlegg der bilene gjennomgår grundig testing der de mest ekstreme værforhold og høyde simuleres – med maskiner til å kjøre dem.

Publisert Sist oppdatert

De to robotene Shelby og Miles blir verken trøtte, høydesyke eller overopphetet, og kan gjenta testkjøringene gang på gang på identisk måte.

Derfor erstatter de menneskelige sjåfører i det nye testanlegget Ford har åpnet ved kjempefabrikken til Ford Werke i Köln i Tyskland, en såkalt værfabrikk.

Robotene er oppkalt etter Ford-legendene Carroll Shelby og Ken Miles, som i sin tid utviklet Ferrari-killeren Ford GT40.

Bygget for ekstremvær

Værfabrikken er et anlegg der produsenten tester ut biler under utvikling under ekstreme værforhold.

Ford kan fortelle at alle typer vær kan simuleres ved det nye testsenteret, fra arktisk frost og ørken til ekstrem fuktighet som i en regnskog.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">IMMUN SJÅFØR:</span> For å kjøre biler under utvikling under ekstreme forhold er det greit å slippe unna HMS-begrensninger for sjåførene.
IMMUN SJÅFØR: For å kjøre biler under utvikling under ekstreme forhold er det greit å slippe unna HMS-begrensninger for sjåførene.

Det kan være vindhastighet på 250 km/t, simulering av kjøring i høyder tilsvarende de høyeste toppene i Alpene, snø eller temperaturer mellom -40 og +55 grader - alt dette kan gjenskapes i værfabrikken.

– Dette er svært verdifullt. Når robotene sitter i førersetet kan vi kjøre tester gjennom hele natten uten å bekymre oss for at de trenger mat eller må en tur på toalettet, sier mannen som er ansvarlig for testing i vindtunnel i Ford Europa, Frank Seelig.

Kan droppe HMS-krav

Å bruke mennesker som testsjåfører krever sikkerhetsregler som å ha tilgjengelig oksygenflasker, medisinsk utstyr og helsepersonell på stedet.

Med robotene kan testene gjennomføres i ekstreme temperaturer og høyder uten spesielle tiltak. Robotene kan også programmeres til å kjøre bilen med ulike kjørestiler.

Testingen på værfabrikken i Köln kommer i tillegg til Fords omfattende testing av alle sine modeller rundt i hele verden, som fjell-overgangen Grossglockner på grensa mellom Østerrike og Italia og under vinterlige forhold i Arjeplog i Sverige.

Slik foregår testingen i praksis: