Audun & Benny svarer:

Er det dumt å bruke vaskeautomat?

Vaskeautomater har ufortjent dårlig rykte, mener NAFs Benny Christensen. Og i noen tilfeller er det bedre enn hjemmevask. Men børster bør du styre unna. 

Publisert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

– Vaskeautomater har fått et dårlig rykte. Særlig blant bilpleiefantaster. Noen folk rynker på nesa og får grus i hjernen bare de ser en automat, men bilvaskene har faktisk sine fordeler, mener Benny Christensen, teknisk konsulent for NAFs juridiske avdeling. 

– Særlig om vinteren er automaten bra. Men la oss si det med én gang. Du bør styre unna børstevask og alltid velge underspyling, forklarer Benny. 

Underspyling er ikke lett å få gjort skikkelig hjemme, og her kommer virkelig automatene til sin rett. Du får spylt av salt og grums, noe som gjør understellet mindre utsatt for rust. 

BENNYS AUTOMAT: Selv Benny vasker bilen i automat. Særlig om vinteren, og alltid med underspyling.

– Jeg er ikke villig til å ta sjansen på at børstene skader lakken min. Og med de moderne børsteløse automatene synes jeg resultatet blir veldig bra, sier Benny, som vasker bilen i automat hele vinteren, og alltid med underspyling. 

BØRSTELØS: Selv om denne maskinen har børster, kan du velge børsteløst program.

Voks eller ikke?

Alle vaskeautomater lar deg velge program med voks eller polering. Er dette verdt pengene? 

– Jeg er ærlig talt ikke helt sikker. Men jeg velger som regel voks selv. Jeg tenker at det tross alt er bedre enn ingenting, svarer Benny. 

Abonnement

For deg som vil bruke vaskehall, er det ofte smart å sjekke pris og kvalitet hos forskjellige stasjoner. 

Sannsynligvis ønsker du å bruke en automat i nærheten, men det kan være mye penger å spare på å være prisbevisst. 

– Mange stasjoner har abonnementsordninger, klippekort eller hver sjette vask gratis hvis du registrerer bankkortet. Selvfølgelig gjør kjedene dette for å få deg som fast kunde, men det er ingen tvil om at du sparer penger på å velge en av disse løsningene framfor å betale fullpris hver gang du vasker, anbefaler Benny.