Benny, som i dag jobber som teknisk konsulent i NAF, kjøpte sin første Volvo som 17-åring.
Den ble pusset opp og trimmet – og selvfølgelig påmontert et skikkelig stereoanlegg – tidsnok til 18-årsdagen.
ERFAREN VOLVO-SJÅFØR: Benny Christensen med sine to 142-er-Foto: MONA FJELD
Senere ble det mange Volvoer på bilmekanikeren fra Lillehammer.
Han mener selv det er godt over 50, men sluttet etter hvert å telle.
Dette er de seks beste Volvo-modellene gjennom historien, ifølge Benny Christensen – med hans egne ord:
1. VOLVO DUETT (1953–1969):
Dette var bilen som startet Volvos herregårdsvogn-eventyr. Mange mener dette er verdens beste bil, mens andre mener det er verdens første flerbruksbil.
VOLVO DUETTFoto: VOLVO
Den ble bygget for å være en skikkelig arbeidsgamp. Den skulle ta de tunge takene i ukedagene, og samtidig være en staselig bil for hele familien i helger og ferier. To biler i ett, der altså – derav navnet Duett.
Mange tror litt feilaktig at dette er stasjonsvogn-utgaven av personbilen PV. Mye er riktignok likt, men selve grunnkonstruksjonen er helt forskjellig. PV har selvbærende karosseri, mens Duetten har separat ramme.
Svært god plass i varerommet, god nyttelast, enkel, men solid konstruksjon og ditto mekanikk, ga bilen legendarisk driftssikkerhet.
Annonse
2. VOLVO 240 (1975–1993):
Dette er en annen Volvo-legende – og merkets desidert mest solgte modell gjennom alle tider. Også i Norge ble den – og er fortsatt – en suksess. Fine eksemplarer omsettes for langt høyere beløp enn hva de kostet nye.
VOLVO 245, altså herregårdsvognenFoto: VOLVO
Her hjemme var dette, sammen med forgjengeren 140-serien, landets mest solgte bilmodell hele ni år på rad – fra 1971 til 1980.
Ingen har kjøpt 240 for at den er pen, sprek eller drivstoffgjerrig. Det er de tradisjonelle Volvo-verdiene som høy sikkerhet, godt varmeapparat, plass, supre seter og glimrende driftssikkerhet, som appellerte til øvre del av middelklassen. Den ga en viss status, uten å være vulgær.
Modellen viste seg å være ekstremt seiglivet. Da 700-serien kom tidlig på 80-tallet, regnet man med at det snart var slutt for 200-serien. Slik gikk det ikke. Faktum er at 200-serien overlevde 700-serien.
Den ble produsert mye lengre enn Volvo selv hadde sett for seg.
3. VOLVO 940 (1991–1998):
VOLVO 940Foto: VOLVO
940 blir ofte kalt den siste ekte Volvoen. Det siktes da til at dette er den siste modellen som produseres med bakhjulsdrift og den tradisjonsrike røde motorblokken. Etter denne «ble alt bare tull», ifølge enkelte innbitte fans.
900-serien bygger videre på det tradisjonelle og noe konservative som veldig mange liker ved Volvo. Det var noe kjent, kjært og småkoselig med det hele. Den fulgte opp arven fra Amazon, 140, 240 og 740, videreutviklet og fintunet, selvfølgelig. Dette måtte jo bli bra, etter over 40 års evolusjon.
At bilen etter hvert framsto som gammelmodig, er heller ikke til å komme ifra. Konkurrentene dro ifra på flere områder.
Annonse
4. VOLVO 850 (1992–1997):
Volvo hadde kjørt seg fast i gamle hjulspor. De trengte sårt en helt ny spydspiss i modellrekka, en som viste vei inn i framtiden. Resultatet ble bilen som holdt på å ta fullstendig knekken på Volvo. Nemlig Volvo 850.
VOLVO 850Foto: VOLVO
Bilen som bød på tverrstilt, femsylindret motor, forhjulstrekk, nyutviklet multilink bakaksel og et relativt kompakt karosseri, men med god plass. Dessuten, i kjent stil, flere viktige sikkerhetsinnovasjoner.
Utviklingskostnadene for modellen lå på vanvittige 16 milliarder 1990-kroner, og bilen var det dyreste og mest risikofylte prosjektet i svensk industrihistorie den gangen.
Fødselen var trang, med bare én karosserivariant, én utstyrsvariant og ett motoralternativ ved lanseringen. Helt ulikt Volvo.
Flere motorer, andre utstyrsvarianter, og – ikke minst – herregårdsvognen dukket opp ganske fort. Litt smårusk var det i begynnelsen, men bilen viste seg fort å være svært god og driftssikker. 850 fikk et relativt kort liv. Etter kun seks år ble den oppgradert og fikk modellbetegnelsen V70 og S70.
5. VOLVO XC70: (1997–2016)
VOLVO XC70Foto: VOLVO
Denne bærer også med seg DNA fra 850 – likhetene er påtakelige. XC70 var en perfekt bil for nordiske forhold med firehjulsdrift, litt høyere bakkeklaring, raust med utstyr, ofte automatgir og en litt kraftig dieselmotor. Bilen ble da også en suksess. De tradisjonelle Volvo-verdiene, som sikkerhet, gode seter, trygge kjøreegenskaper og en liten dose status, levde videre her. Det var bortimot landesorg da de siste eksemplarene forlot samlebåndet i 2016.
Bruktbilprisene på XC70 har også holdt seg ekstremt godt. De dyreste bilene på bruktbilmarkedet koster like mye som en helt ny Polestar 2. Det sier ikke så rent lite om «standingen» til modellen.
Vi tror denne kommer til å bli en framtidig Volvo-klassiker, på lik linje med Amazon og 240.
Annonse
6. VOLVO XC60: (2008–nåtid)
Volvo hadde en tøff start på SUV-karrieren med XC90. De første var, mildt sagt, ikke gode biler.
VOLVO XC60Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
Da den mindre XC60 kom, hadde man fått ryddet godt opp i problemene og timingen. En litt mindre SUV var perfekt, da den ble lansert i 2008. Stasjonsvogner var på vei ut, «alle» skulle ha SUV. Det viste seg også på salgstallene. Dette var Volvos storselger gjennom flere år.
Igjen tuftet på tradisjonelle Volvo-kvaliteter. Volvo markedsførte bilen som «verdens sikreste bil» ved lansering, men måtte trekke kampanjen, da dette ikke kunne bevises.
XC60 var gjennomarbeidet og hadde få barnesykdommer. I 2017 kom andre generasjon med nytt design og flere forbedringer. Ladbare hybrider ble en stor greie, men om du har bruk for et skikkelig godt firehjulsdriftsystem, er det en ren fossilbil du skal velge.
● Benny Christensen er ansatt i Norges Automobil-Forbund (NAF). NAF er Motors eier og utgiver. Motor har full redaksjonell frihet, i tråd med Redaktørplakaten.