Audun & Benny svarer:

Slik fjerner du flyverust på bilen

Du har kanskje aldri hørt om flyverust, men helt sikkert sett det på bilen. Små skumle rustflekker i lakken. Men ingen grunn til å deppe: NAF-ekspert Benny Christensen viser hvordan du blir kvitt flekkene.

Publisert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

– Dette er et spørsmål vi får ofte fra medlemmer med nesten nye biler, forklarer Benny. 

– Mange er redde for at lakken er skadet allerede og forstår ikke helt hvordan dette kan skje. Men ingen grunn til bekymring. Dette er lett å fjerne, sier han. 

Det er gjerne når folk tar en skikkelig vårvask av bilen at de oppdager flekkene. 

Nederst på karosseriet, gjerne rundt skjermene, er det masse små flekker som ser ut som rust. Selv om vi skraper i dem med neglen, forsvinner de ikke. 

SKUMLE FLEKKER: Dette er typisk flyverust.
FLYVERUSTFJERNER: Dette er trikset forklarer Benny. Spray på og la virke noen minutter.
FLYVERUSTFJERNER: – Dette er hemmeligheten, forklarer Benny. Spray på og la det virke noen minutter.

Rester som ruster

– Det kan være rester fra pigger, asfalt- og tjærestøv eller støv fra bremsene som brenner seg fast, forklarer han. 

– Heldigvis er det ganske lett å fjerne. Men du trenger en flaske med flyverustfjerner som du kan kjøpe der du kjøper andre bilprodukter. 

– Vask bilen godt og spray området med flekker. Etter kort tid skifter flekkene farge til lilla og renner nedover, forklarer Benny. 

– La det virke noen minutter før du vasker av med lunkent såpevann og spyler med slangen. Alle flekkene blir borte i løpet av kort tid, kan Benny berolige oss med. 

Se filmen – og gnikk

Ta en kikk på filmen øverst i denne saken for å se hvor mye flyverust som hadde festet seg på Bennys egen Porsche i løpet av vinteren og hvordan han fjerner det. 

Men jobben er ikke helt ferdig ennå. Skal bilen få tilbake sin fordums glans må det poleres. Se hvordan Benny tar perletesten i vår lille video