LYKKELIG HAVARI: Et motorstopp endte med en hyggelig ettermiddag på staselige Brødrene Hanssens Auto på Nøtterøy for kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

10-punktsjekken med Vibeke Fürst Haugen:

«Å kjøpe helt ny bil var en åpenbaring»

NRK-sjefen Vibeke Fürst Haugen (56) hadde rundet 50 før hun første gang kjøpte en ny bil. – Det var en åpenbaring, sier hun – men nå mener hun det er smart å gå for leasing.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Jeg leaser en VW ID.4, det koster cirka 8000 i måneden. Pluss ladekostnader. Jeg tror ikke regnestykket er mer komplisert enn det. 

Vibeke Fürst Haugen (56)

  • Overtok som kringkastingssjef for NRK etter Thor Gjermund Eriksen i april 2022. Hun har jobbet i statskanalen siden 1994. I 2015 ble hun tildelt prisen «Årets kvinnelige medieleder». Vibeke Fürst Haugen er gift med Espen. Paret har to barn, en sønn og en datter.
  • Som kringkastingssjef har hun den siste tiden hatt en del å stri med, blant annet den såkalte Bamsegutt-saken. Fra 26. juli til 11. august kan imidlertid sjefs-livet bli lystigere. 
  • NRK har, etter avtale med OL-rettighetshaver Discovery, rettighetene til å vise friidrett og triatlon fra OL i Paris.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg er dessverre veldig uinteressert i bil og har tenkt at det å lease er den smarteste måten å slippe å bruke tid og energi på bil. Jeg håper det er riktig. Med andre ord: Ingen bør be meg om å dele råd om smart bilhold. Men jeg mottar gjerne tips!

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Jeg vasker bilen med jevne mellomrom. Jeg skulle antagelig ha gjort det oftere. Når jeg gjør det, skjer det stort sett i børsteløs vaskehall. Det har jeg hørt er lurt.

Kan skifte dekk

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Jeg er forholdsvis ny leaser, så jeg er ikke sikker. Før vi gikk over til leasing hadde vi dekk i boden. Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har kjøpt dekk. Når du nå stiller spørsmålet innser jeg at jeg har store kunnskapshull når det gjelder bildekk. Men jeg kan skifte dekk og er ikke redd for å måtte gjøre det selv.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– Jeg sjekker ikke historikk. De siste gangene jeg kjøpte bruktbil var det gjennom forhandler, og jeg har alltid regnet med at det de har fortalt meg om bilen stemmer. De fleste bilene jeg har eid har jeg kjørt til det har vært helt ulønnsomt å reparere dem. Jeg har hatt flere biler hvor siste turen har gått til mottaksanlegg for bilvrak.

SOM FORTJENT? – Farfaren min hadde et Fiat-verksted og han lærte meg at man stort sett får så mye bil som man betaler for, sier Vibeke Fürst Haugen.

Ikke noe trekk

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Bilen parkeres ute hele året. Bilen er til utendørs bruk og den har ikke trekk.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (a la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Jeg kjøpte en ny bil for første gang etter at jeg fylte 50 år. Det var en åpenbaring! Etter årevis med gamle, slitne biler er det ren luksus når bilen starter uten trøbbel og varmeapparatet virker gjennom hele vinteren. 

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Bilen er svart. Jeg kan strekke meg til blått eller grått. En farge jeg aldri ville ha hatt? Jeg ville neppe ha gått for en gullfarget bil.

Støttemedlem

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

— Farfaren min hadde et Fiat-verksted og han lærte meg at man stort sett får så mye bil som man betaler for. Som student og ung voksen hadde jeg en serie rustne, gamle biler. Biltrøbbel har vært en del av min hverdag i mange år. Det har selvfølgelig ofte vært irriterende, men også en fin måte å komme i kontakt med folk på. Et motorhavari på Nøtterøy endte i sin tid med en veldig hyggelig ettermiddag på Brødrene Hanssens Auto, en gammel, restaurert BP-stasjon med entusiastiske seniorer som serverte kaffe og fikset bilen. Det bekjentskapet hadde jeg ikke gjort, om det ikke var for at bilen kollapset. Jeg var støttemedlem i flere år etter at de hjalp meg den gangen. Nå har jeg bedt om å få bli det igjen. 

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Selv om jeg synes det er veldig gøy å kjøre rask og fancy bil, har jeg ingen drøm om å eie en. Jeg synes bilen jeg leaser er aldeles super. Jeg kan ikke tenke meg at jeg kommer til å ville ha en flottere bil enn den jeg har nå. Den er svart, den virker hver dag, den har skiboks på taket. Skiboksen er på taket året rundt. Den brukes til ski og alt mulig annet. Vi er en familie på fire og har alltid litt for mye bagasje når vi drar på tur. Bilen er varm om vinteren og den er behagelig å kjøre. Hva mer kan man ønske seg?