OVER STREKEN? Reklamen som disse for Toyota og Ford er eksempel på markedsføring Oslo MDG vil forby.
OVER STREKEN? Reklamen som disse for Toyota og Ford er eksempel på markedsføring Oslo MDG vil forby.

MDG sidestiller forurensning med tobakk og alkohol:

Vil forby reklame for fossilbiler

Oslo MDG ønsker forbud mot å reklamere for flyreiser, cruise, fossilbiler og andre produkter som ødelegger klimaet.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Nyvalgt leder i Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg, sidestiller forurensning med alkohol og tobakk.

– Den norske reklamelovgivningen er allerede ganske streng, og det er forbudt å reklamere for ting som tobakk, alkohol og produkter som retter seg mot barn. Vi ønsker også å forby all reklame for fossil energi, fossilbiler, flyreiser og cruise, sier Sigrid Z. Heiberg til Dagsavisen, som først omtalte saken.

Heiberg ble sist helg valgt som Oslo MDGs nye lokallagsleder. 31-åringen fra Kaupanger i Sogn og Fjordane er bystyrerepresentant og utenrikspolitisk talsperson i MDG, og har vært nestleder i Oslo MDG i to år. Hun har tidligere også vært leder for Ungdom mot EU og medlem i arbeidsutvalget i Nei til EU.

«Et lurt sted å begynne»

Under partiets årsmøte ble det også vedtatt en uttalelse der de ønsker å forby reklame for forurensing. I uttalelsen står blant annet følgende:

 «Når vi som samfunn ønsker å få færre til å røyke, forbyr vi reklame for tobakk. Dette har vært ukontroversielt i mange tiår. Nå er tiden kommet til å forby reklame for selskaper og produkter som ødelegger klimaet og vårt fremtidige livsgrunnlag».

Heiberg utdyper dette overfor avisen:

– Vi vet at vi er nødt til å kutte ned og etter hvert slutte med fossilt brennstoff. Da mener vi et lurt sted å begynne, er å slutte å oppfordre folk til å bruke mer og manipulere folk til å tro at de absolutt trenger noe. Vi vet at klimagassutslipp er skadelig for alle på kloden, og da bør vi slutte å presse folk til å forbruke stadig mer. Vi i MDG mener generelt at vi må få ned overforbruket av alle ting, men det som haster mest er å slutte å forbrenne så mye olje, kull og gass, sier hun.