INNFØRER NULLUTSLIPPSSONE: Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) sier at de vil ha bensin- og dieselforbud i Oslo sentrum allerede ved utgangen av neste år.
INNFØRER NULLUTSLIPPSSONE: Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) sier at de vil ha bensin- og dieselforbud i Oslo sentrum allerede ved utgangen av neste år.

Starter med forbud innenfor ring 1:

Byrådet vil ha bensin- og dieselforbud i Oslo allerede neste år

Byrådet i Oslo jobber for at det allerede neste år skal opprettes en sone i hovedstaden der det er forbudt å kjøre bensin- og dieselbiler, skriver VG.

Publisert Sist oppdatert

– Vi sikter på en trinnvis utvidelse. Fagfolkene foreslår i første omgang å starte med området som kalles Bilfritt Byliv innenfor ring 1, og så utvide sonen til å inkludere ring 2. Målet er å utrede alternativene slik at dette kan implementeres i løpet av 2026 i ring 2, og i ring 1 innen utgangen av neste år, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) til VG søndag.

Det bor i dag 155.000 mennesker innenfor ring 2 i hovedstaden.

Planene forutsetter at staten gir grønt lys. Oslo kommune har i dag ikke egen myndighet til å opprette en nullutslippssone, men regjeringen har signalisert at den vil åpne for noen prosjekter i Oslo og Bergen.

Høyre i Oslo sier at de ikke vil gå med på en så rask innføring av de nye forbudene.

– Forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor ring 2 allerede i 2026 kommer Høyre ikke til å bli med på. Det vil i praksis stenge folk inne med bilene sine, sier Nicolai Øyen Langfeldt, Miljø- og samferdselspolitisk talsperson i Oslo Høyre.

Oslo Frp krever folkeavstemning om det rødgrønne byrådet sitt mål om å jobbe for nullutslippssoner i byen neste år, skriver VG.

– Vi mener dette er et ekstremt inngripende tiltak og at byrådet fører en miljøpolitikk for de rike som straffer de fattige, folk som ikke bytter bil hyppig, sier tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til VG. Han sitter i dag i sentralstyret i Frp og er leder av interimsstyret i Oslo Frp.

(©NTB)