TYNNKLEDD OG SIKKER: Barn i sikkerhetsbelte skal ha så lite klær som mulig mellom belte og kropp. Tjukke klær gjør at sikkerheten reduseres. Foto: Volvia
TYNNKLEDD OG SIKKER: Barn i sikkerhetsbelte skal ha så lite klær som mulig mellom belte og kropp. Tjukke klær gjør at sikkerheten reduseres. Foto: Volvia

Volvos forsikringsselskap og NAF advarer mot belteslurv:

Over halvparten av barna er festet feil

Viktig melding til foreldre som tar med seg vinterkledde unger inn i bilen: De tjukke klærne må av for at sikkerhetsbeltet skal sitte korrekt.

Publisert Sist oppdatert

Volvia, Volvos eget forsikringsselskap, minner småbarnsforeldrene på dette nå som snøen og kulda blir en ekstra stressfaktor noen hektiske faser av døgnet.

– Å kneppe opp de varmeste ytterklærne for å sette seg i en kald bil, høres kanskje merkelig ut når temperaturen synker. Men med tjukke klær mellom belte og kropp, øker risikoen markant for at beltet havner feil. Det går an å sitte med jakken på, men da må den kneppes opp og beltet dras under jakken. Om barnet har overall, løser man det ved å dra den ned til hoften, sier Sofia Bergfors, ansvarlig for barnesikkerheten hos Volvia.

- I Norge er vi kjempeflinke til å tenke på sikkerheten til barna, men undersøkelser som er gjort ved Ullevål Universitetssykehus viser at over 50 prosent av barna er feil eller mangelfullt sikret, påpeker han.

Les også: NAFs siste test av barnestoler

Må sitte tett

I en kollisjon er det helt avgjørende at beltet sitter tett til barnets kropp.

Glir beltet opp på magen, kan det gi ekstra skader på de indre organene.

Og glir beltet ned på skulderen, øker risikoen for at barnet glir ut av beltet ved en krasj – med økt fare for skader på hode og nakke.

Men bruker du et godkjent barnesete, monterer det riktig og sikrer barnet riktig i setet, er det svært liten sannsynlighet for at barn skades alvorlig.

– Det er usikrede gjenstander i bilen som kanskje er den vanligste årsaken til skader på barna, som løse drikkeflasker eller iPad-er, mener Fransrud.

Han minner også om at det er viktig å sikre tyngre gjenstander i bagasjerommet. Tung bagasje kan forskyve bakseteryggen der barna sitter.

Les også: Dette er de tryggeste – og farligste – bilene for barn

Knepper opp

En undersøkelse Volvia nylig har foretatt i Sverige, viste at annenhver forelder bare i blant knepper opp eller tar av ytterklærne før barnet festes.

15 prosent lar alltid ytterklærne være på. Fransrud ser dilemmaet.

– Hva gjør man i 20 kuldegrader? Ingen setter barna inn i iskald bil uten yttertøy. Et tips er å bruke barnesete med ISOfix-feste. Da kan man ta med barnesete inn etter bilturen eller på kvelden. Om morgenen kan man sette barnet inn i et varmt sete, sier han.

Les også: Husk dette om veimat når du reiser med barn!

Huskeliste

Her er noen gode råd fra Volvia og NAF:

  • Ta av tykke ytterklær. Tynne fleeceklær, lue og hansker kan brukes til bilen blir varm. Man kan også legge ytterjakken eller et teppe over barnet når det er festet.

  • Knepp opp jakken. Er det for kaldt til å ta av jakken, knepp den opp, og dra beltet under – både ved hoftene og skuldrene.

  • Hjelp barnet med å spenne seg fast. Da kan du kontrollere at beltet er festet riktig.

  • Forklar barna hvorfor det er viktig at beltet sitter riktig.

  • Ta alltid av parkdressen/overall nedenfor hoftene. Hvis ikke kan beltet ligge feil over hoftene.

  • Pass på at ikke barnet sitter med skulderbeltet under armen.

  • Spedbarn skal ikke sitte for oppreist. NAF anbefaler å kjøpe dedikerte babystoler/krybber til de aller minste – og fraråder babyseng, boxette/bag. Disse gir dårlig sikring ved sidekollisjon.

  • En beltesamler kan løse en vanlig feil, løse og feilplasserte seler.

Les også: Dette er Forbrukerrådets anbefalinger om barneseter