I TÅKA: Klagehjelp hadde en gjeld på tre-fire millioner kroner da det selv meldte oppbud denne uka. Foto: Geir Olsen
I TÅKA: Klagehjelp hadde en gjeld på tre-fire millioner kroner da det selv meldte oppbud denne uka. Foto: Geir Olsen

Privat forbrukerhjelp-firma konkurs:

3500 bileiere taper søksmål-forskudd

Det private firmaet Klagehjelp – som har drevet som et kommersielt drevet «forbrukerråd» – er konkurs. 3500 norske bileiere taper innbetalte forskudd. Folkene bak Klagehjelp fortsetter virksomheten fra en ny nettside. NAF advarer.

Publisert Sist oppdatert

Det Haugesund-baserte firmaet Klagehjelp hadde en gjeld på tre-fire millioner kroner da det selv meldte oppbud denne uka.

Klagehjelp har drevet med bistand til forbrukere samt gruppesøksmål mot flere aktører – blant annet Volkswagen-konsernet.

Både Forbrukerrådet og NAF har flere ganger advart forbrukere og medlemmer mot å benytte seg av firmaets betalbare tjenester.

Forbrukere som har kjøpt bistand kan ikke lenger forvente å få hjelp.

Klagehjelp har blant annet fått et stort antall norske eiere av Volkswagen, Audi og Skoda til å betale inn et forskuddsbeløp på 1500 kroner.

Det skulle gi adgang til å være med på et gruppesøksmål i forbindelse med utslippsskandalen til VW-konsernet, den såkalte «dieselgate» – som på langt nær er avsluttet i tysk rett.

Les også: Tar dieselgate til tysk Høyesterett

– Langt bak i køen

På sine nettsider opplyser Klagehjelp selv at 3500 norske bileiere har meldt seg på gruppesøksmålet og betalt inn penger.

Disse pengene er nå høyst sannsynlig tapt.

– De kan be om å få pengene tilbake. De kan ta kontakt med konkursboet og melde inn kravet. Men slike krav stiller ofte langt bak i køen ved konkursbehandlingen. Da vil pengene være tapt, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet.

Les også: VW-sjefen fra himmel til helvete

NAF advarer

Folkene bak Klagehjelp fortsetter nå virksomheten fra nettsiden Dieselgatesupport, hvor de også der lover hjelp til gruppesøksmål - denne gangen ved at kundene inngår en abonnementsavtale og betaler inn ni euro i måneden.

NAF advarer mot å få hjelp av firmaet.

- Vi advarer våre medlemmer mot å inngå avtale. Slik vi ser det er det bortkastede penger, sier Vigdis Svennungsen, leder i NAF Advokat.