RETRETT: To bileiere har nylig fått heve kjøpene av sine «halvgamle» premiumbiler fordi de har vært bevisste på sine forbrukerrettigheter. Foto: Shutterstock
RETRETT: To bileiere har nylig fått heve kjøpene av sine «halvgamle» premiumbiler fordi de har vært bevisste på sine forbrukerrettigheter. Foto: Shutterstock

Bruktbilgarantien dekket ikke feilen:

Bilkjøpene ble hevet etter høyt oljeforbruk

Håper er ikke ute dersom bruktbilen er mer enn fem år gammel og du oppdager en alvorlig feil – selv ikke når bruktbilgarantien ikke dekker feilen.

Publisert Sist oppdatert

To bileiere har nylig fått heve kjøpene av sine «halvgamle» premiumbiler fordi de har vært bevisste på sine forbrukerrettigheter.

Den ene kunden kjøpte i fjor vinter en seks år gammel Audi Q5 SUV for 363.000 kroner av bruktbilbutikken TS Autosalg i Fredrikstad.

Kunden betalte også for en bruktbilgaranti.

Knappe to måneder etter kjøpet oppdaget bilkunden at bilen brukte unormalt mye motorolje.

Feilen dekkes ikke av bruktbilkontrakten han hadde kjøpt.

Men kjøperen fikk dokumentert det høye oljeforbruket på merkeverksted, som mente reparasjon kunne koste opp mot 113.000 kroner.

Nå har han fått medhold i Forbrukerklageutvalget på at kjøpet skal heves – og at han skal få tilbake alle pengene sine.

Les også: Brukt i begravelser - fikk prisavslag

Fikk 245.000 kroner

Den andre bilkunden kjøpte en syv år gammel Audi A5 kabriolet av en annen privatperson. Også her oppdaget kjøperen kort tid etter at oljeforbruket var høyt, noe som ble stadfestet av et merkeverksted. De konkluderte med behov for omfattende reparasjon.

Forbrukerklageutvalget mener bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen kunne forvente, og har gitt kjøperen fullt medhold.

Selgeren har måttet betale tilbake kjøpesummen på 245.000 kroner, og ta tilbake bilen.

Les også: Denne bilen er den beste av elbilene

Bestrider merkeverkstedene

Årsaken til at begge bilkjøperne fikk hevet kjøpene av biler som er eldre enn fem år, er at nye reklamasjonsfrister begynner å løpe ved et nytt salg.

I begge disse sakene har selgerne, både bruktbilforretningen og privatpersonen, bestridt tester og undersøkelser som kjøperne har fått utført på merkeverksted. De hevder de ikke har tillit til merkeverkstedenes konklusjoner.

Men det har Forbrukerklageutvalget.

Det hører for øvrig med til historien at Audi-SUV´en ble vraket bare en måned etter vedtaket om at kjøpet skal heves.

Les også: Slik unngår du å bli lurt i bruktbilhandelen