Kjøp av bildeler fra utlandet kan være skummelt:
Slik kjøper du bildeler fra utlandet
Merkeverkstedene har høye påslag og mange lar seg friste til å kjøpe bildeler på nett – gjerne fra utenlandske nettbutikker. Slik gjør du det litt tryggere.
Forbruker Europa melder om en markant økning i antallet henvendelser fra bileiere som har kjøpt billige bildeler fra utlandet.
Frakt, toll og moms fører til at prisen blir høyere enn opplyst. I verste fall er bildelen ødelagt ved ankomst, eller den passer ikke inn.
Men for mange er utsiktene til å spare penger en viktig årsak til at man likevel handler.
– Bildeler på nett kan til dels være mye billigere enn over disk, spesielt hos merkeforhandlerne, som har bra påslag, sier Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF.
Her er åtte steg for at bildelhandelen blir i hvert fall litt tryggere:
1) Sjekk aller først om du kan få delen tilnærmet like billig fra et lokalt verksted eller en lokal butikk med fysisk utsalg. Det går alltid an å prute, og det er alltid mye enklere å kjøpe lokalt enn fjernhandel på nett. Da har du kort vei til butikken for å reklamere eller få hjelp ved feil eller problemer.
2) Sjekk grundig at bildelen virkelig passer i din bil. Det er ikke nok å sjekke ved å skrive inn bilnummeret hos nettbutikken. Forbruker Europa har fått tilbakemeldinger fra butikker om at det ikke er noen garanti.
Spør derfor kundeservice – gjerne skriftlig slik at du har dokumentasjon på eventuelle lovnader, og gjerne også verkstedet som skal montere delen.
Les også: Krever at bilselger skal få yrkesforbud – for alltid
3) Er kjøpesummen (på alle varer) inkludert fraktkostnader under 350 kroner slipper du å betale toll og moms. Er kjøpesummen over 350 kroner må du betale toll og moms, men merk at det ikke er toll på bildeler. Nettsider som henvender seg til nordmenn, med norske priser på norsk, skal opplyse om både toll-, moms-, og fraktkostnader.
4) Er du usikker på om opplysningene du får stemmer, eller butikken ikke informerer deg, kan du bruke Tollvesenets importkalkulator for å regne ut hvor mye du må betale i toll og moms, og for fortolling.
5) I de aller fleste tilfeller har man 14 dagers angrerett på kjøp «utenfor fast utsalgssted», som det heter i lovverket. Handel på nett er utenfor fast utsalgssted, og bildeler er omfattet av angreretten. Ved bruk av angreretten har du krav på full refusjon for alle utlegg, også for toll, moms og frakt. Selger kan ikke ta noe gebyr, men du kan bli nødt til å betale selv for selve returen av varen.
6) Er bildelen ødelagt når du får den, slik en del faktisk opplever, gjelder norske reklamasjonsrettigheter på to eller fem års reklamasjonstid fra kjøpstidspunktet. Men husk at du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget feilen. Det innebærer innen to måneder.
7) Som alltid ved kjøp: Det tryggeste er å betale med kredittkort, og ikke med debetkort eller faktura. Da kan du klage til kortutsteder (banken) dersom du ikke får varen du har betalt for, eller at selger ikke respekterer angreretten.
8) Får du problemer: Klag først til butikken, deretter til kortutsteder, deretter til Forbruker Europa.
Forbruker Europa her en egen rettighetsside for kjøp av bildeler fra utlandet. Den finner du her.
Motor har ikke funnet ferske pristester som forteller om og eventuelt hvor mye billigere det er å kjøpe bildeler fra utlandet.
Men Aftenposten skrev for noen år siden at prisforskjellene på bildeler mellom Norge og Sverige var på ca. 40 prosent i en prissjekk avisen utførte.
Les også: Slik ble han lurt av bruktimportfirmaet
– Som marsipan og tyggegummi
Får du problemer, trøst deg med at du ikke er alene. Broom-Benny hos Motors konkurrent Broom har gitt en brutal beskrivelse av bildeler kjøpt i utlandet:
– Man skulle tro bildelene var laget av marsipan og tyggegummi, skriver Benny Christensen om da en kamerat av han kjøpte bildeler fra Kina, som etter kort tid gikk i stykker.
De to undersøkte Kina-produktene og sammenlignet med originaldelene.
– Forskjellene var skremmende store, skriver Benny.
Men han er ikke utelukkende negativ til å kjøpe bildeler fra utlandet:
– Prisene er ofte langt lavere enn prisene på originaldelene, spesielt på slitedeler. Mye fungerer dessuten bra, skriver Benny.
Fordeler med lokal handel
Bilimportørenes Landsforening mener det er noe risiko forbundet ved å kjøpe bildeler fra utlandet.
– Bil er et komplisert produkt. Det er lett å trå feil om man ikke har tilstrekkelige kunnskaper. Det er dessuten mye mer komplisert å reklamere til en utenlandsk butikk, sier teknisk direktør Tore Lillemork til Motor.
Han understreker fordelene ved å handle lokalt.
– Våre medlemmer og deres forhandlerkjeder er faghandel som vet hva de driver med og som geografisk er lett tilgjengelig.
Kjøpe bruktbil? Les dette først