RUINBYEN: Mystras nær Sparta står på UNESCOs verdensarvliste og inneholder flere klostre, kirker og en borg. Pantanassa-klosteret (bildet) er fremdeles bebodd. Foto: Papapanagopoulos
Biltur i sør-Europa – Peloponnes i Hellas:
Bilturen som har alt
SPARTA, HELLAS (Motor): Det er neppe noe sted i verden hvor de historiske perlene ligger så tett som på Peloponnes i Hellas. Gammel historie, hyggelige landsbyer, variert natur og nydelige, øde strender er bare noe av det du finner på biltur gjennom vakre Peloponnes.
DETTE ER SAKEN: Bilen er ikke førstevalget for nordmenn på sydentur. Men vi har funnet tre reiser verdt å prøve. Først ut: Peloponnes i Hellas.
Det er når du står der i en åsside og skuer utover Sparta at du tenker at du egentlig aldri har vært i Hellas før, selv om Hellas er favorittreisemålet mange nordmenn, så også for undertegnede.
Som de fleste andre har også vi vært på de greske øyene; drukket raki og spist gresk salat, kjøpt keramikk og hørt på gresk musikk. Men, dette føles så ekte!
Vi har møtt få turister underveis på bilturen over fjellene fra Kalamata. Plutselig ligger sletten og byen Sparta (som fortsatt er en by den dag i dag) foran oss med all sin blodige historie, og vi glemmer nesten å trekke pusten.
Sparta er først og fremst forbundet med stolte og sterke krigere og mytene rundt disse. Livsoppgaven til mennene var å være krigere, og allerede i sjuårsalderen ble gutter tatt fra hjemmene sin og plassert i kaserner.
Å være krigerske var rett og slett en selvvalgt nødvendighet da spartiatene i lang tid undertrykket en stor befolkning i nærområdene.
Et par kilometer lenger bort i åssiden ligger et av 18 greske historiske minnesmerker som står på UNESCOS verdensarvliste; Mystras.
I 1249, omtrent 600 år etter at spartiatene kriget som verst, ble Mystras sete for det latinske fyrstedømme av Akhaia. Deretter fulgte en dramatisk historie, med prinser og keisere av ymse karakter.
Mystras var også det siste læresenter for bysantinsk vitenskap i Hellas, og huset dermed mange lærde.
Byen besto blant annet av en festning, et palass, kirker og et kloster. Mange av bygningene er godt bevart og trekker langt flere turister enn Sparta.
Vi har tidligere denne dagen reist fra Kardamili, via den sørlige regionens Messenias største by Kalamata (ja, det er der de berømte greske olivenene kommer fra).
Den lille landsbyen Kardamili er sammen med Stoupa og Kalamata chartermål fra Oslo, og mange nordmenn har lagt sin elsk på stedet. I mai hvert år arrangeres det faktisk en norsk jazzfestival her.
Kapasiteten på hotellene er riktignok liten, så på tross av mange landsmenn kan Mani-halvøya heldigvis aldri bli stedet for masseturisme.
Fysioterapeut og treningsinstruktør Hanne Finckenhagen har vært fast gjest på Peloponnes i mange år.
– Jeg elsker Kardamili. Kombinasjonen med vandreturer i fjellene, sykling og avslapning er helt unik, sier hun. Hanne har også tatt med Motors lesere på aktivitetsreise til Kardamili og med svært gode tilbakemeldinger (Motors reiseklubb).
Sjansen for at Peloponnes er oppdaget av langt flere nordmenn har økt betraktelig etter at Mesternes mester 2017 ble spilt inn der.
– Jeg vet ikke hvor mange forespørsler vi har fått, per telefon, e-post og på Facebook, men det er mange(!), forteller programleder for Mesternes mester, Dag Erik Pedersen, til Motor.
Det folk lurer på er altså hvor opptakene til denne NRK-suksessen er gjort.
– Vi stortrivdes, sier den tidligere proff-syklisten, som selvfølgelig var ute med sykkelen hver dag, og har halvannen time pause på sykkel lagt inn i programlederkontrakten.
– Jeg likte både området og klima, og selv om vi var i Hellas var det aldri noen følelse av å være i «Syden», sier Dag Erik Pedersen.
Apropos tidligere toppidrettsutøvere; byen Olympia ligger et par timers kjøretur unna. Her ble de første olympiske leker arrangert og holdt hvert fjerde år.
Olympia er også kjent for den store statuen av Zevs, som var plassert i Zevs tempel, og var et hellig sted for antikkens grekere.
Kysten er berømt for sitt vakre landskap, og det klare turkise vannet. Fjellene gjør Peloponnes langt frodigere enn det mange av oss kjenner til fra de greske øyene. De siste årene har det dukket opp flere store luksushotellanlegg langs denne vakre kyststripen, blant annet verdens fremste luksushotellkjede Aman.
Hotellet Amanzoe i Kranidi har en uslåelig utsikt mot øyer som Spetses og Hydra, og har du råd til 850 euro per natt kan du sjekke inn her fra 1. april.
Da er du i godt selskap, for ikke langt unna ligger jetsettbyen Porto Cheli, hvor mange kongelige og andre kjendiser har kjøpt hus. Litt lengre nord ligger Nafplio, den tidligere hovedstaden i Hellas, med bygninger inspirert av venetiansk arkitektur. Byen er en idyllisk perle, og regnes som en av de vakreste i Hellas.
Det er vanskelig å kåre det mest spektakulære strekket på denne turen. Men rundturen på Mani-halvøya kommer høyt opp.
Også her kjører du gjennom variert natur, og stopper du i byen Aeropolis kan du ta deg en rusletur i en sjeldent levende liten gresk by, midt i dette nesten (foreløpig) uoppdagede ferieparadiset.
Og når du når tuppen av øya og finner deg en høyde du kan nyte enda en utsikt på, er det bare å trekke pusten. Enda en gang.
Det er generelt gode hovedveier. Når du kjører i fjellene blir det svingete og mer kronglete, det samme gjelder i mange små byer/landsbyer ved havet. Ofte mye trafikk, og saktegående gjennom byene. Ikke la deg stresse av at de lokale sjåførene legger seg tett på bak, det er vanlig. Hold ut og slipp forbi når du kan.
Sjekk ellers leiebilen og kontrakten godt (spesielt med tanke på egenandel), ta bilder av bilen med mobilen før du kjører av gårde. Det er ikke lov å bruke håndholdt mobil mens du kjører. Promillegrensen er 0,5. Nødnummeret til politi, ambulanse og brannmannskap er 112.