Bilferie i det svenske Syden:
Hva skal du med Provence når du har Skåne?
Hva skal du med biltur i Toscana eller slott og kirker i Provence når du kan reise til Skåne? Skåne er Syden i Sverige.
Den gode maten, det eksotiske landskapet, de pittoreske opplevelsene, du finner alt her.
Er du bekymret for været kan vi fortelle at dette er Sveriges varmeste region, selv med vind som får åkrene i det karakteristiske åpne landskapet til å vaie.
Ja da, Ulf Lundells sang stammer herfra.
Les også: 7 tips hvis du vil oppleve Skåne
Her er rik historie, hyggelige hoteller, fantastiske strender og altså utallige steder å spise.
Eplesider en reise verdt
Som mange andre turister var vi blant annet innom kafeen og bakeriet Olof Viktors. Vi spiste godt, unnet oss kake og kaffe, og kjøpte med knekkebrød.
Noe av det mest minneverdige ved besøket var eplesideren vi drakk. Dette måtte da være verdens beste?
Vi googler og finner ut at den leveres fra et slott i nærheten, Tosterups. Så vi setter kursen dit, på fine asfalterte smale veier som snirkler seg i slake svinger langs bugnende fruktbare jorder.
Vi kjører forbi kirker som ser ut som et antall riddere kunne komme marsjerende ut av dem når som helst. Og det viser seg at et slott eller to sjelden er langt unna på disse kanter.
Skåne er et helt fylke, og vi er i Österlen, som ofte er det vi nordmenn egentlig snakker om når vi tenker på Skåne.
Det er her landskapet er flatere enn du kan forestille deg. Sjenerøst og endeløst forsvinner det i horisonten eller i havet.
Les også: Biltur på Island - rått, vakkert og fullt av opplevelser
Det er også her filmer som Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte er spilt inn, og en rekke kunstnere og skuespillere har bosatt seg i denne delen av Sverige, blant andre Karl Ove Knausgård.
Österlen, eller Öster om leden, går fra Ystad, ned mot den sørøstre tuppen og opp til Brösarp med sitt nydelige bakkelandskap.
Kunsten og historien
Solen skinner fra blå himmel, og blomster nikker i grøftekant og i blomsterkasser. Romantiske skilt langs veien lokker med knallbra markeder eller surdeigspizza.
Det er lite som minner om den brutale historien, kanskje særlig den såkalte skånske borgerkrigen på 1600-tallet og den ufattelige brutaliteten mot geriljakrigerne, eller røverne om du vil, kalt Snapphanene.
I Sveriges eldste tre, en eik fra 1300-tallet som befinner seg i den fantastiske kunstparken på Wanås Slott, ble flere av dem hengt.
I dag er parken, med tilhørende hotell og restaurant, en av mange unike og særegne opplevelser du kan få på disse kanter.
Kunsthåndverk, loppemarkeder, surfing, vandringer i nasjonalparken Stenshuvud eller på turstier i Brösorps Backar og sykling på øya Ven er andre.
Les også: Klar for bilferie i Florida?
Fylt med bobler
Når vi ankommer Tosterup slott i Tome lilla for å kjøpe sider er det ingen hjemme. Slottet stammer fra 1300-tallet og har huset mange berømte gjester, blant dem astronomen Tycho Brahe.
Mens vi leser oss opp på skiltet utenfor ser vi en støvsky i det fjerne.
En engelsk SUV er på vei, det er greven Jan Ehrensvärd selv som sitter bak rattet viser det seg.
Han er et hyggelig bekjentskap og dessuten en sjeldenhet, med sin tilhørighet til en av de 900 eksisterende adelsslektene i Sverige.
Senere leser vi at jordbruket på slottet og produksjonen er subsidiert av EU.
Les også: Senk pulsen på bilferie i Portugal
Et vennlig gamlehjem
Men mens vi lemper eplesider inn i bagasjerommet på bilen er det eneste vi tenker på at livet oftere burde vært så fylt med bobler som det er i Skåne.
Om kvelden sjekker vi inn på et gamlehjem.
Det vil si, det var et gamlehjem før Emma og David Höök gjorde det om til et gårdshotell for sju år siden. Vi ønsker at alle som bor på et hjem eller trenger en seng å sove i for en natt, føler seg så velkomne og får så god mat som her.
Dette ble høydepunktet på reisen for oss, kanskje ved siden av Daniel Berlin.
Daniel Berlin er nemlig navnet på den mest berømte kokken på disse trakter. Plass ved et av de fem bordene i den lille restauranten bør sikres i god tid på forhånd.
Når vi er så heldige å ankomme til lunsj i det lille huset i Tränås står han selv på gårdsplassen. Han tar hver enkelt av oss i hånden og ønsker velkommen.
Öppna landskap gjør tydeligvis noe med folk.
Jovisst, vi velger oss gjerne denne biten av Sverige framfor Toscana og Provence.
Les også: Disse 25 fotoboksene kniper flest råkjørere