England dobler mobilboten
Mobilbruk bak rattet drepte fire
En engelsk lastebilsjåfør er dømt til ti år i fengsel etter å ha kjørt inn i en annen bil og drept en mor og tre barn. Den 30 år gamle sjåføren så etter musikk på telefonen sin i stedet for på veien. Nå dobler britiske myndigheter mobil-boten.
Det er BBC som melder om denne dommen. Innvendige bilder fra lastebilen, viser at sjåføren i mer enn en kilometer tar oppmerksomheten vekk fra veien for å se etter musikk på telefonen sin. Resultatet er at han kjører inn i en stillestående kø på veien foran og presser en av bilene inn under en annen lastebil. I bilen sitter en mor og hennes tre barn. Alle blir drept.
Sjåføren hevdet til å begynne med at bremsene på lastebilen hans ikke virket. Bilder fra kameraer inne i lastebilen viser sannheten om at han har oppmerksomheten på mobiltelefonen i stedet for på veien foran seg. Dommer Maura McGowan sa at lastebilsjåførens oppmerksomhet på veien hadde vært så dårlig at han like godt kunne kjørt med lukkede øyne.
Les også: Dette er de sikreste bilene for barnefamilier
Den britiske regjeringen har nå annonsert at fra 8. november, vil alle som blir tatt for å bruke en håndholdt mobiltelefon bak rattet, vil få en bot på 200 pund, i overkant av 2.000 kroner og seks prikker i førerkortet.
I Norge får du en bot på 1.300 kroner dersom du blir tatt. Det ble 18.844 bilførere i fjor. Tidligere i år sa UP-sjef Runar Karlsen følgende til motor.no:
Les også: Nå skal det bli vanskeligere å slippe unna fotoboks-boten
– De 18.840 bilførerne som ble tatt for å bruke mobiltelefon bak rattet i fjor skjuler nok store mørketall. Dette er et betydelig større problem enn vi klarer å avdekke. Det er nok heller et uttrykk for hvor mye vi klarer å kontrollere.
Han tror ikke dagens forenklede forelegg på 1.300 kroner er veldig avskrekkende.
- Du får en bot på 4.200 kroner for å kjøre i kollektivfeltet og 1.300 kroner for å skrive en tekstmelding bak rattet. Hva er farligst for trafikksikkerheten? Det burde være avskrekkende nok at du kan forårsake en alvorlig ulykke, men slik er det tydeligvis ikke. Foreldre gjør til og med dette i påsyn av barna.