Ingøys ukjente rekorder
Norges nordligste rundkjøring?
Idylliske og mangfoldige Ingøy kan lokke både med måsegg, molter og en rekke «lengst nord» rekorder.
Glem Hammerfest, glem Honningsvåg. Hvis du skal kjøre i Norges nordligste rundkjøring må da ta turen til Måsøy kommune, vest for Nordkapp. Fra kommunesenteret Havøysund tar du så hurtigbåten et godt stykke ut i havet til idylliske og mangfoldige Ingøy.
På dens drøye 18 kvadratkilometer klorer vel 20 fastboende seg fast, og vil gjerne at flest mulig andre også skal komme dit for å oppleve dette fantastiske stedet. Siste stunt i så henseende er altså å vise frem Norges nordligste rundkjøring. Vil du kjøre i den med egen bil må den løftes på land fra båten med kran, siden øya ikke har ilandkjøringsrampe. Det jobbes imidlertid med saken og i løpet av et par år regner de driftige øyboerne med å ha rampe på plass. Motors utsendte medarbeider lot derfor bobilen stå igjen på kaia i Havøysund og ba heller Thorleif Hanssen om skyss. Sammen med sin kone Ann Synnøve driver han populære Ingøy Sjøhus, som blant annet huser mange havfiskere. Thorleif er involvert i mye av det som skjer på Ingøy og viser gjerne frem Ingøys kvaliteter til besøkende.
Frodig rundkjøring
Rundkjøringen på Ingøy ligger like ved hurtigbåtkaia og fiskemottaket og særmerker seg ved å være stor og frodig – og ganske tom. Å fotograferer en rundkjøring med bare en bil i er spede saker.
– Det er ikke noe problem sier Thorleif. Klokken 12 besøker de fleste som har bil på Ingøy den kombinerte butikken og kafeen og da blir det biler i rundkjøringen. Slik ble det. (Undertegnede lurer for øvrig på om jeg kan gå inn på en kafe hjemme i Asker og be folk sette fra seg kaffekoppen for å kjøre en tur i rundkjøringen slik at jeg kan få noen bilder? Det tviler jeg nok på). Både kakene og kaffen i Lars Nibes hyggelige butikk på Ingøy kan forøvrig anbefales.
Rundkjøringen på Ingøy er overgrodd med blomster. Ved siden av å være den nordligste, sannsynligvis en av de frodigste i landet. Dermed får vi heller tilgi at den mangler rundkjøringsskilt og ikke er helt i tråd med veivesenets standarder. Folkene på Ingøy jobber imidlertid også med denne saken og regner med at et foreløpig skilt er på plass til årets store begivenhet. Det er 13. august hvor markeringen av Fruholmen fyrs 150 års jubileum skjer med stor teaterforestilling og mye annet.
Lengst nord og høyest
Like nord for Ingøy holder det nevnte fyret hus på en holme ytterst mot storhavet. Det har Fruholmen fyr altså gjort siden 1866. Det var det eneste på Finnmarkskysten som ikke var okkupert av tyskerne under annen verdenskrig. Det ble imidlertid bombet og jevnet med jorden i 1944, og måtte gjenreises etter krigen. Fyret var bemannet frem til det ble automatisert i 2006. Det lyser fremdeles utover storhavet, men i dag står husene på fyret tomme. Heldigvis har Kystverket tatt godt vare på dem, og de vil snart bli åpne for allmennheten. Også her er det folkene på Ingøy som står på for å få til overnattingsmuligheter i det som var Norges og Verdens nordligste bemannede fyr. Fyrferie der er garantert en stor opplevelse.
En tredje grunn til å besøke Ingøy er kirken på stedet. Dagens kirke ble reist i 1957, men har også en historie fra 1866. Den første kirken ble ødelagt av tyskerne på slutten av krigen. Kirken stod delvis til nedfalls noen år, men også her tok driftige Ingøyværinger affære og satte den i stand. Det kan derfor ønskes velkommen til det som vel er den nordligste kirken i vanlig drift.
De som har sans for rekorder må også få med seg radiomasta Ingøy kringkaster. Den er 362 meter høy og Skandinavias høyeste byggverk på land. Radiomasta ble satt opp i 2000 og sender NRK radiosendinger til havområdene nord for Finnmark. Til topps kommer du ikke, men det er imponerende nok bare å se masta på avstand.
Ved foten av masta og over store deler av øya vokser det utrolige mengder molter om værgudene vil. På den motsatte enden av sommersesongen er det mulig å være med på plukking av måsegg. Det er mange ting som bør gjøre Ingøy attraktivt som turmål.
Fakta
Ingøy har hurtigbåtforbindelse til Havøysund, Rolvsøya og Hammerfest. Overnattingsmuligheter er det blant annet i Ingøy Sjøhus og i den gamle skolen som blir rehabilitert. Se også www.ingoy.no og facebooksidene til Ingøy grendelag.