EKSPLOSIV VEKST: Omlag 30 prosent av antall veggedyr-bekjempelser gjelder overnattingssteder.
EKSPLOSIV VEKST: Omlag 30 prosent av antall veggedyr-bekjempelser gjelder overnattingssteder.

Ekspertene advarer før ferien:

Antall veggedyrangrep eksploderer

Bekjempelsen av veggedyr i Norge har økt med nærmere 700 prosent de siste årene. Du får krypene med deg i bagasjen når du er ute og reiser, eller de gjemmer seg i sengen på hotellet ditt.

Publisert Sist oppdatert

De er udelikate og suger blod av deg mens du sover. Selv om veggedyrene ikke er farlige, er de en uvelkommen gjest både på hoteller og i private hjem, og de er vanskelige å bli kvitt.

– Fra 2007 til 2016 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med nærmere 700 prosent. Ingen andre skadedyr har hatt lignende økning. Vi må bare håpe at vi klarer å bremse den negative utviklingen og i beste fall får en nedgang, sier Bjørn Arne Rukke, forsker ved Avdeling for skadedyr hos Folkehelseinstituttet (FHI).

Folkehelseinstituttet samarbeider med en rekke skadedyrfirmaer om å registrere antall bekjempelser av noen utvalgte skadedyr i.

I 2007 ble det registrert 447 bekjempelser av veggedyr i Norge.

Ni år senere, i 2016, ble det notert 3034 tilfeller. Rundt 30 prosent gjelder overnattingssteder.  

Les også: Dette er Oslos beste billighoteller – sov godt for under tusenlappen

Et storbyproblem

- Angrepene i Norge øker, akkurat som de gjør i andre land vi kan sammenligne oss med, som USA og Storbritannia, sier Rukke.

Han kan ikke si om det er noen steder som utpeker seg, men generelt er de store byene mest utsatt. Risikoen for at et sted får veggedyr øker desto flere mennesker som overnatter der i løpet av et tidsrom. 

– Er det noen hotellkjeder som peker seg ut?

– Nei, veggedyr skiller ikke mellom dårlige og gode hoteller, og om det er skittent eller rent betyr ingen ting. Det som er viktig er tilgangen på blod, understreker Bjørn Arne Rukke. 

IKKE BARE HER: Veggedyr skiller ikke mellom gode og dårlige hotell, advarer Folkehelseinstituttet. Foto: Krisztina Konczos, Flickr
IKKE BARE HER: Veggedyr skiller ikke mellom gode og dårlige hotell, advarer Folkehelseinstituttet. Foto: Krisztina Konczos, Flickr

En henvendelse fra Motor til de store hotellkjedene og til Den Norske Turistforening, viser at veggedyrproblematikken tas på alvor, men ingen vil si noe om hvor ofte de blir angrepet. 

– Vi har heldigvis i stor grad vært forskånet fra problemet, mye takket være gode rutiner for å forebygge og avdekke veggedyr før det rammer gjestene våre. Hvis vi oppdager veggelus på et hotellrom, stenges rommet umiddelbart, og Anticimex tilkalles for full sanering. Vi får sjelden spørsmål fra gjestene våre om veggedyr, og tror det henger sammen med at problemet ikke er utbredt på våre hoteller, sier Christine Viland, kommunikasjonsdirektør i Nordic Choice Hotels. 

– Vi har noen av landets eldste bevarte turisthytter, og noen av dem er bygget i solid tømmer som kan være oppholdssted for veggedyr. Det rapporteres om enkelttilfeller, men vi er forskånet for store angrep, sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening.

Thon Hotels, Scandic Hotels og Norlandia Hotel Group har ikke svart på våre henvendelser.

Les også: Se hvem som vinner suverent i duellen blant Oslos luksushoteller

Verst i private hjem

– Forekomsten av veggedyr har eksplodert, men hoteller er ikke den mest utsatte gruppen, erfarer Svein Norstein, skadesjef i firmaet Anticimex.

– Det er i private boliger, spesielt i Oslo, hvor det er flest tilfeller. Hotellene er kjappe til å reagere og tilkalle skadedyrfirmaer når de oppdager at gjester har etterlatt seg veggedyr, og ingen overnattingssteder har veggedyr over lengre tid.

Økt reiseaktivitet og det at veggedyrene er blitt mer motstandsdyktighet mot insektmidler, får skylden for økningen. Derfor må veggedyrene bekjempes med en kombinasjon av flere ulike metoder.

Det er viktig at man er grundig under en bekjempelse, og at de oppdages raskt så de ikke får tid til å formere seg.

Folkehelseinstituttet har hatt et prosjekt i samarbeid med NHO Reiseliv over flere år, og har utarbeidet rutiner for hvordan overnattingssteder skal forholde seg til problemet. Det er viktig at renholdspersonalet har rutiner for å raskest mulig oppdage skadedyr, og at de i resepsjonen har gode rutiner for å håndtere gjestene som blir skadelidende.

Kilder:

Slik unngår du veggedyr på hotell:

- Veggedyr er det vanskeligste skadedyret å bekjempe, men det er ingen grunn til hysteri eller panikk, understreker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet.

Han tar sine egne forholdsregler når han overnatter på hotell. Er det veggedyr et sted, vil de også være i sengen, for der er det kort vei til matfatet. Han lyser derfor med lommelykten på mobilen oppunder sengebunnen, spesielt under sømmer og i sprekker og andre åpninger, for å sjekke etter dyr eller mørke ekskrementflekker. 

Bjørn Arne Rukke pakker ikke ut av kofferten, og holder kofferten lukket og setter den lengst mulig unna sengen, helst på et koffertstativ. Veggedyrene holder seg nærmest mulig «matfatet», altså sengen.

Skulle du være redd for å ha fått skadedyr med deg hjem i kofferten, for eksempel etter å ha bli angrepet på rommet,  kan du legge alt i bagasjen i fryseren. Veggedyrene dør i løpet av tre døgn hvis de utsettes direkte for minus 18 grader.

Husk at store gjenstander kan ta lang tid for å bli gjennomkalde slik at de må være noen dager ekstra i fryseren. Veggedyr dør etter kort tid i vaskemaskinen ved 60 grader, eller i badstuen på over 60 grader.