Slik unngår du unødvendige bilutgifter:
Nå er det høysesong for kostbare bulker og riper
Perioden fra vinterferien til påske er de månedene hvor det skjer flest småskader i Norge, om vi ser på statistikken til småskadeverkstedene. Her er de beste rådene for å kjøre småskadefritt.
Værmeldingene melder om at varmegradene melder sin ankomst. Det betyr at snø blir til vann, men om natten blir det is. Veier, parkeringsplasser og oppkjørsler er speilglatte, og det er fort gjort at bilen kan få seg en kilevink.
Denne kilevinken gir ikke blåmerker som leges over tid, men riper og bulker som aldri forsvinner med mindre man gjør noe med det.
– Vi ser at antallet småskader øker mest i overgangene mellom sesongene, men også i ferier. Jula, vinterferien og påsken er helt klart de periodene vi får flest henvendelser for bulker og felgskader, forteller driftsleder Terje Hogganvik i MPS Micropaint.
Bilverkstedkjeden har spesialisert seg på småskader og har 50 verksteder rundt om i landet. De reparerer tusenvis av småskader i løpet av året. Vi har bedt Hogganvik trekke frem de vanligste skadeårsakene – og hvordan man kan unngå de.
Søylene er din venn
– Det aller, aller beste rådet er å ikke la seg stresse. Medbilister, mye trafikk, passasjerer og annet kan være distraherende og får hodet til å koke. Men det er bedre å være forsiktig og trygg i trafikken enn å rase av gårde.
Parkeringsplassen er der de fleste av skadene skjer, ifølge småskadeeksperten. Enten skumper man borti en søyle eller en vegg, eller så er det sidemannen som ikke er forsiktig nok når vedkommende åpner døra.
– Velg en parkeringsplass der det er godt med luft mellom bilene. Det er forsåvidt enklere å rygge inn enn å rygge ut. I parkeringshus pleier jeg å tenke at søylene er din venn. De gir en liten beskyttelse mot andre biler, forteller Hogganvik.
Tilstrekkelig med sikt er også en gjenganger. Snø, skitt eller dugg er alle medvirkende til å hemme oversikt fra førersetet.
Hogganvik oppfordrer til å bruke noen minutter til å vaske eller børste vekk de siste snørestene før man begir seg ut på veien.
Vask bilen!
– Når det gjelder riper er buskas og trær svært vanlige syndere. Man tenker kanskje at noen smågreiner ikke har så mye å si, men det er en enkel forsikring å parkere litt lengre unna eller finne frem hagesaksa.
En grundig bilvask, særlig i vintermånedene, kan også spare deg for unødvendige bilreparasjoner. Søle, sørpe og støv setter seg som et lite lag utenpå lakken.
– For det første slipper du å bli utsatt for pøbelstreker, der noen tegner i lakken. Om noen smører skiten utover blir som sandpapir på lakken. Det kan utvikle seg til et større problem om salt og gjørme trenger inn i metallet. Med en ren bil kan man enklere se faktiske skrammer som har oppstått. Jo raskere man får dette fikset, jo bedre.
Spar penger på smarte reparasjoner
MPS Micropaint bruker moderne repareringsmetoder, også kalt smart repair, der de heller reparerer enn å erstatte. På denne måten blir prislappen på småskader mye lavere.
– Med innovative reparasjonsmetoder kan vi sørge for å holde kostnadene nede for deg, uten at det går på bekostning av kvaliteten. Mange tradisjonelle reparasjonsmetoder krever at man erstatter deler, i tillegg til å ta lengre tid. Det er samtidig et miljøaspekt ved å ikke bruke og kaste, sier Hogganvik.
Hos MPS Micropaint kan du få et gratis prisanslag på din skade online. Ved å fylle inn registreringsinformasjon og legge ved bilder får du et gratis pristilbud i e-posten, helt uten forpliktelser. Les mer om dette her.
En prisoversikt på de vanligste skadene hos MPS Micropaint ser slik ut:
- Ripe i lakk: Fra kr 2750,-
- Mindre bulk: Fra kr 1500,-
- Kantkjørt felg: Fra kr 1500,-
Som NAF-medlem får du også 12 prosent rabatt hos MPS Micropaint.
Husk disse tipsene for skadefri kjøring:
- Ta deg god tid og ikke la deg bli stresset.
- Sørg for god avstand til bilene på parkeringsplassen.
- Hold bilen ren utvendig.
- Busker og trær kan ripe opp bilen.
- Bruk 1001-regelen for steinsprut. Tell 1001, 1002, 1003 for å holde avstand til bilen foran deg.