MÅ KUTTE: VW-sjef Oliver Blume.

Strid om tall:

Hevder VW vurderer å si opp 30.000

VW-ledelsen kan komme til å si opp 30.000 ansatte, ifølge en av Tysklands mest velrenommerte næringslivsaviser. «Nonsens», hevder Volkswagens bedriftsutvalg.

Publisert

Manager Magazin skriver at Volkswagens konsernsjef Oliver Blume vurderer å redusere arbeidsstokken med rundt 30.000 ansatte, nær 10 prosent av VW-totalen i Tyskland.

Ifølge MM kan kuttene bli mest omfattende i forsknings- og utviklingsseksjonen, der mellom 4000 og 6000 av totalt 13.000 arbeidsplasser er i fare.

Kutt i F&U

VAG-konsernets økonomidirektør Arno Antlitz har tidligere varslet at han ønsker en reduksjon i utviklingsinvesteringene på drøyt 100 milliarder kroner i den neste femårsperioden.

Utvilsomt et betydelig beløp, men det betyr på ingen måte at Volkswagen stenger butikken. Det totale investerings- og utviklingsbudsjettet frem mot 2030 er på to tusen milliarder kroner – før Antlitz eventuelt får frem ostehøvelen.

En talsmann for Volkswagen AG sier til det tyske nyhetsbyrået DPA at selskapet må kutte kostnader, men at det vil skje etter samtaler med fagforeningene. Han ville ikke gi noen spesifikke kommentarer om anslaget på 30.000.

Uten rot

I en uttalelse fra bedriftsutvalget blir tallene fra Manager Magazin avvist fullstendig.

– Dette har ingen som helst rot i virkeligheten, det er fullstendig nonsens, heter det.

Den forrige VW-sjefen, Herbert Diess, advarte i 2021 om at 30.000 jobber var i fare i forbindelse med skiftet til elbiler. Advarselen kostet ham forholdet til fagforeningen – og etter hvert selve jobben.