Positive funn:

Vurderer økt bruk av 30-sone i norske byer

Fartsgrense på 30 km/t bidrar til færre ulykker og mindre støy, konkluderer en rapport som har sett på erfaringer fra en rekke europeiske byer.

Publisert Sist oppdatert

– Hastighetene gikk ned, og antall trafikkulykker ble vesentlig redusert i alle byene vi fant data for, sier Aud Tennøy, forskningsleder for byutvikling og bytransport ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

I tillegg til at det ble færre ulykker, fant forskerne at lavere fart bidro til å redusere støy og støyplager. Folk opplevde det som triveligere og tryggere å gå og sykle.

Diskuterer økt bruk av 30-soner i Norge

Studien skal danne grunnlag for diskusjon om å øke bruken av 30-sone i norske byer. Den tok for seg europeiske byer som har innført 30 km/ i store soner, hele byer eller som generell fartsgrense uten samtidig å innføre fysiske fartsdempende tiltak.

Spørreundersøkelser i flere byer viste at innbyggerne i stor grad var positive til å senke fartsgrensen, og enda flere ble overbevist etter at tiltaket var gjennomført. 

Få svarte at de ønsket å sette opp fartsgrensen igjen.

– Resultatene er robuste på tvers av byene og tettstedene vi har data fra. Vår vurdering er at tiltaket kan forventes å gi effekter som bidrar til en mer bærekraftig byutvikling også i andre byer som iverksetter det, inkludert norske byer, sier Tennøy.

Fagfolk er delt

Statens vegvesen gjennomgår nå kriterier for fartsgrensene og hvordan de praktiseres. Det er uenighet og usikkerhet i norske fagmiljøer knyttet til positive og negative effekter ved økt bruk av fartsgrense på 30 km/t.

Bekymringer knyttes til om busser og i noe grad personbiltrafikken vil bruke lengre tid. Det er også tvil om bilister vil holde seg til fartsgrensene, om tiltaket vil gi ønsket effekt og om forslaget er i tråd med regelverket, ifølge TØI.

Kjøretiden for kollektivtrafikken økte noe, men konsekvensene var marginale, ifølge rapporten.

Vil nordmenn respektere lavere fartsgrense?

En innvending i den norske diskusjonen er at fartsgrensen på 30 km/t ikke blir respektert, og at det kan føre til mindre respekt for trafikkregulering generelt, som igjen kan gi flere ulykker.

– Hvis dette stemmer, burde vi funnet økning i trafikkulykker i byene vi undersøkte, men vi har altså funnet det motsatte. Vi så også at tiltaket «smittet», slik at hastigheter og antall ulykker også gikk ned i gater og områder hvor fartsgrensen ikke hadde blitt redusert, sier Tennøy.

(©NTB)