FOSSIL-TYV: Amerikanske biltyver liker lukten av bensin og diesel.

Nye tall fra USA:

Tyver liker ikke elbiler

Biltyver styrer unna elbiler, om vi skal tro nye tall fra USA. Det er for å få biltyverier i Norge til å tolke norske tyvers preferanser.

Publisert

Det ble stjålet over en million biler i USA i 2023, ifølge statistikk fra den amerikanske bransjeforeningen som bekjemper forsikringssvindel, National Insurance Crime Bureau (NICB), skriver Axios.

Fire av de seks bilmodellene som sjeldnest blir stjålet, er elbiler.

Generelt er det 49 tyverier per 100.000 biler. Men for Tesla Model 3 er det bare 1 av 100.000 som stjeles, melder NICB. Sammen med søstermodellen Y er Model 3 nederst på tyvenes favorittliste.

Annerledes i Norge

Hvorfor?

Flere grunner, tror en talsmann for NICB:

  • Elbilteknologien er ny og ukjent, også for mange tyver.

  • Elbiler har ofte ikke nøkler, men låses opp via app på telefoner.

  • Bilene står ofte innelåst i garasjer hjemme hos eierne, fordi de lades om natten.

Det finnes ikke norske tall som underbygger trenden i USA, men det skyldes først og fremst at det ikke er så mange biltyverier i Norge.

– Når det gjelder tyveriskader så er faktisk Norge i en litt annen situasjon enn mange andre land i Europa og verden for øvrig. Vi har få tyveriskader og dermed lite skadedata, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Motor.

– Det er vanskelig å trekke noen slutninger, da det for eksempel av nyere biler omtrent bare finnes elbiler i Norge. Tallene våre viser egentlig ingen tydelige trender, sier Eklo.

Øker mest

Finans Norge melder forøvrig at tyveri fra kjøretøy er skadeposten som øker mest, med en økning på hele 79 prosent sammenlignet med første halvår i fjor. 

PS: Bilmodellen som stjeles suverent oftest i USA, er GMC Sierra, 227 av 100.000 slike biler blir stjålet. Nærmest følger Chevrolet Silverado med 96 av 100.000. Begge er kraftige pickuper.