RETT HØYRE: Tesla-sjef Elon Musks støtte til Donald Trump (t.v.) slår ikke godt hos velgerne.

Politisk skivebom?

Tesla-sjefens Trump-støtte slaktes fra høyre og venstre

Både demokratiske og republikanske velgere svarer i en meningsmåling at det er mindre sannsynlig de vil kjøpe en Tesla etter at Elon Musk ga sin støtte til Donald Trump.

Publisert Sist oppdatert

Målingen som er utført av analysebyrået CivicScience viser at bare 16 prosent av de som oppgir å ville stemme på det demokratiske partiet i november, foretrekker Tesla.

I januar svarte 39 prosent at Tesla var deres foretrukne valg.

I den samme perioden har andelen republikanske velgere som foretrekker Tesla falt fra 36 til 23 prosent, skriver Yahoo Finance.

Elon Musks intense støtte til den republikanske presidentkandidaten har forundret mange.

– Dette kommer til å ta knekken på Tesla, sier Mark Spiegel, en profilert short-trader som mener Musks valg bryter fullstendig med de politiske holdningene til elbilmerkets kundebase. Det hører riktignok til historien at Spiegel som short-trader er en av mange som tjener penger på at Teslas aksjekurs faller – og hans uttalelser skal tolkes i lys av det.

Selger bilen

Spiegel er imidlertid ikke alene om å la seg overraske over hvordan relasjonen mellom Musk og Donald Trump har utviklet seg.

Investoren Ross Berger har vært en trofast Tesla-investor gjennom mange år. Men relasjonen til Musk begynte å krakelere da investoren forklarte fallende Tesla-tall med Musks oppførsel. Nå er det er ikke bare Tesla-aksjene han vil kvitte seg med.

– Nå vurderer jeg å selge bilen også. Støtte til Trump er ikke forenlig med mine verdier og hva jeg står for. Holdningene han uttrykker setter meg i en krevende moralsk posisjon. Jeg kjører en Cybertruck og nå er det plutselig blitt en MAGA-truck, sier Gerber til Yahoo Finance.

MAGA er forkortelsen for Make America Great Again, en bevegelse som har vokst ut av slagordet Donald Trump frontet i sin presidentkampanje i 2016.

Demokratenes mann

Tradisjonelt har demokratiske velgere vært langt mer tilbøyelige til å kjøpe seg elbil enn de republikanske. Men bakgrunnstallene til CivicScience forteller mer:

– Våre data har konsekvent vist at demokratene historisk assosierer seg med Musk og hans handlinger i betydelig større grad enn republikanerne, sier CivicScience-sjef John Dick.

Selv om Donald Trumps uttalelser om elektriske biler har flakset i alle retninger de siste månedene, er det antatt at myndighetenes elbil-insentiver vil parkeres med en republikansk valgseier i november.

I dag får elbilkjøpere en skattefordel på 7500 dollar (vel 82.000 kroner).

«Vekk med støtten!»

Under sin tale på det republikanske landsmøtet gjentok Trump at han vil stanse den ordningen på første dag av en ny presidentperiode.

Og Musk applauderer:

– Ta vekk subsidiene, det vil bare hjelpe Tesla, har han skrevet på X.

Men de fleste analytikere og investorer tror insentivene er viktige for elbilens gjennomslag i USA. Og nevnte Gerber mener Musks analyse er helt feil.

– Hvis Elon tror det å betale Trump valgkampstøtte med 45 millioner dollar (nær 500 millioner kroner) i måneden vil stanse ham fra å fjerne skattefordelen, så tar han 100 prosent feil, sier Ross Gerber.

PS: Elon Musk har tidligere flagget støtte til demokratiske presidentkandidater, Joe Biden i 2020 og Hillary Clinton i 2016.