GODT LEVERT: Tesla Model 3 har de to siste årene levd i skyggen av Model Y, men leveringstallene for september viser at modellen slår tilbake.

Comeback:

Se hvem som er tilbake på topp

Det begynner å bli en stund siden Model 3 var øverst på leveringsstatistikken, men i september blir det et comeback.

Publisert

Så langt i september er det en bestselgerkjenning som er tilbake på topp. En modell som hadde braksuksess da den kom, men som senere har blitt totalt frakjørt av sitt større søsken.

Tesla Model 3 er så langt månedens mest leverte nybil, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), foran – nettopp – Model Y.

Kom i 2019

Model 3 kom i på markedet i 2019 og ble det årets suverent mest leverte nybil med 15.683 eksemplarer, for øvrig foran Volkswagen e-Golf med 9195 biler. Året etter endte modellen på annenplass, mens den var tilbake på topp i 2021.

De siste to årene har Model 3 hatt mer beskjedne plasseringer på leverings­statistikken, og ved årsskiftet kom den med en større oppgradering, utvendig og innvendig.

Det er med andre ord den oppgraderte Model 3 som nå gjeninntar toppen av pallen med 1863 biler fra 1. til og med 25. september. Ikke så langt bak følger Model Y, med 1693 biler. 

Les også: Prøvekjørt: Tesla Model 3 Performance

Les også: Test: Tesla Model 3 LR AWD

Les også: Prøvekjørt: Tesla Model 3 bakhjulsdrift

Noe av årsaken er trolig en situasjon som var veldig vanlig med Tesla for noen år siden, før fabrikken ved Berlin var operativ, nemlig at det var store kvartalsleveringer.

Model 3 lages i Kina, og da «samles» det opp leveringer, slik at det kommer et stort antall samtidig til Norge. Mens Model Y, som lages ved Berlin, har en langt jevnere leveringstakt. Det var samme tendens i juni, da Model 3 var på annenplass, mens den i månedene imellom ligger mer beskjedent plassert.

Nær null fossilbiler

Leveveringssyklus, kombinert med at Model 3 for tiden har kampanjerenter og at alle tre utgaver, bakhjulsdrift, Long Range og Performance er på plass, gjør at volumet er større enn på lenge.

Men om det holder ut måneden for Model 3, er likevel ikke sikkert, avstanden mellom de to Tesla-modellene er under 200 biler, og volumutleveringer er noe Tesla er gode på.

At det blir én av de to, er derimot sikkert. Tredjeplassen innehas av Volvo EX30 med 634 biler.

Elbilandelen totalt er høyere enn noensinne, 97 prosent. Andelen biler som går utelukkende på diesel, er 107 kjøretøy, en markedsandel på 1 prosent. Rene bensinbiler plasserer seg enda lavere, med 38 biler, tilsvarende 0,4 prosent. 

På OFVs liste for september finner man første fossilbil på 37. plass. Dette er Toyota Yaris Cross.