BIDRAGSYTER: Tesla Model 3 er ikke øverst på OFVs liste for september, men det er lenge siden så mange hentet ut en ny Model 3 på én måned.

Registreringstall:

Tesla leverte i september

Tesla sto for mer enn 30 prosent av alle nybilregistreringene forrige måned. 

Publisert Sist oppdatert

Tesla registrerte over 4000 nye biler i september, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Noe som er en tredel av totalen. 

Merket bidro dermed til at det ble en ganske god måned når det kommer til nybilregisteringer. 12.966 biler er 25 prosent bedre enn tilsvarende måned i fjor.

Kvartalsleveringer

Øverst på lista er, som vanlig, Model Y, men det er ikke den modellen som gjør at tallene er så høye. Det er lillebror Model 3 som virkelig gjør susen. Med 2067 biler er den kun 40 bak Model Y. 

For få dager siden var Model 3 på topp, men måtte se seg forbigått helt på tampen av måneden.

Det er uansett en stund siden Teslas minste modell har vært så populær. Til sammenlikning ble det registrert 12 nye Model 3 i september fjor.

Siden den gang har Model 3 kommet i en oppgradert utgave. Det voldsomme bykset på statistikken kan nok ikke bare forklares med det. 

Noe av årsaken er trolig en situasjon som var veldig vanlig med Tesla for noen år siden, før fabrikken ved Berlin var operativ, nemlig at det var store kvartalsleveringer.

PÅ VEI INN: Ford i Norge har begynt utleveringene av Explorer. Det kan være en modell som kan klatre høyt på lista i løpet av året.

Model 3 lages i Kina, og da «samles» det opp leveringer, slik at det kommer et stort antall samtidig til Norge. Mens Model Y, som lages ved Berlin, har en langt jevnere leveringstakt. Det var samme tendens i juni, da Model 3 også var på annenplass, mens den i månedene imellom har vært mer beskjedent plassert.

I tillegg har Tesla nå kampanjerenter ved kjøp av Model 3, som også bidrar.

For Model Ys del er det 15 prosent svakere enn samme måned i fjor, men altså nok til at den er på topp.

Fossil forsvinner

De to Tesla-modellene er langt foran neste bil, som er Volvo EX30 med 803 enheter.

Og man må rulle helt ned til 33. plass før første ikke-elektriske bil dukker opp, Toyota Yaris Cross med 72 biler.

Elbilandelen i september er rekordhøy, 96,3 prosent. Det ble kun registrert 48 rene bensinbiler, som gir en markedsandel på 0,4 prosent, viser tallene fra OFV. Dieselbiler er nede på en én prosent, mens hybridløsningene også ligger på rundt én prosent hver.

På lista kan man også se at det triller inn flere nye elbilmodeller som trolig vil gjøre seg gjeldende i tiden som kommer, som Xpeng G6, Ford Explorer og Porsche Macan

Kanskje kan disse modellene gjøre at 2024 blir som fjoråret? 91.798 nybilregistreringer totalt er 3,9 prosent bak 2023.